Българите се прибират от младежката олимпиада с рекордните 10 медала и петима шампиони

Българите се прибират от младежката олимпиада с рекордните 10 медала и петима шампиони

Горяна Стоева остана четвърта на младежките олимпийски игри в Аржентина. Последната ни участничка в Буенос Айрес отстъпи в мача за бронза на боксовия турнир в кат. 51 кг срещу представителката на САЩ Хевън Дестини Гарсия с 0:5.

Ново злато за България на младежката олимпиада в Буенос Айрес

Ново злато за България на младежката олимпиада в Буенос Айрес

Александра Начева спечели пети златен медал за България от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. 17-годишната ни състезателка триумфира в тройния скок на турнира по лека атлетика в аржентинската столица, след като се справи с конкуренцията на испанката Мария Висенте.

Тактиката бе да хвърля усилията си на двойки, разкри Адриан Андреев

Тактиката бе да хвърля усилията си на двойки, разкри Адриан Андреев

Заради травмата, тактиката бе да хвърля всички усилия на двойки, което се оказа и успешен ход - заяви Адриан Андреев, който на младежките олимпийски игри спечели сребърен медал при дуетите заедно с Ринки Хиджиката (Австралия). - А партньора си не съм го избирал аз, жребият ми го отреди.

Второ злато за акробатите, Валентин Андреев със сребро на чук

Второ злато за акробатите, Валентин Андреев със сребро на чук

Смесената ни двойка в акробатиката Мариела Костадинова и Панайот Димитров спечели втора титла на продължаващите в Буенос Айрес младежки олимпийски игри.

Нов медал за България на младежката олимпиада в Буенос Айрес

Нов медал за България на младежката олимпиада в Буенос Айрес

България спечели още един медал на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. В кат. над 85 кг Христо Христов завоюва сребро, което е второ наше отличие в щангите.

Над 500 участници в десетия юбилеен летен олимпийски фестивал в Албена

albena2017-2Над 500 участници се събраха в курортен комплекс Албена за десетото юбилейно издание на летния олимпийски фестивал „Олимпийски надежди“.  Състезанията се организират в 7 вида спорт - футбол, лека атлетика, баскетбол, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба.

И тази година домакините от „Албена“ предоставят перфектни условия за участниците и гостите с отлично подготвени спортни площадки и игрища. Това лято много активно се включват гостите от Румъния и Македония, които участват със силни тимове в турнирите по баскетбол.

„Някак бързо се изнизаха тези десет години, в които една прекрасна идея вече се утвърди и стана прекрасна традиция. Българският олимпийски комитет подкрепя младите таланти, които са бъдещето на нашия спорт,“ заяви в приветствието си към участници и гости генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

„Всяка годишнина означава история, опит, традиции, утвърждавани и прилагани във времето с ясното намерение за развитие – в този случай развитие на българския спорт", заяви по време на откриването Руслан Йорданов – старши мениджър „Спорт" в Албена. Той пожела на организаторите да бъдат все така отдадени на своята мисия да популяризират и повишават успехите на българските спортисти и техните треньори, а на участниците - да не забравят, че животът не иска от тях да бъдат най-добрите, а да дадат най-доброто от себе си. Йорданов им пожела да спортуват с вдъхновение и желание за успехи, като  изрази надежда да бъде спазена традицията на олимпийския фестивал и Албена да продължи да бъде трамплин към големия спорт за родните ни таланти.

Сред официалните гости при Откриването на фестивала бяха още председателят на БФ тенис на маса Стефан Китов, Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“ и директорът на Спортното училище „Г.С. Раковски“ в Добрич Николай Дяков.

По време на церемонията Белчо Горанов връчи Почетния знак на БОК на Руслан Йорданов и на Анатоли Илиев. Веднага след това прозвуча химна на България, последван от произнесените клетви: на реферите - от Тихомир Стоянов и на спортистите - от Екатерина Томова.

Първите шампиони на Фестивал „Олимпийски надежди 2016“ бяха определени в плажната борба. Ето и победителите: момчета подготвителна група Дилян Дичков(Добрич), до 60 кг Делчо Нейчев(Димитровград), над 60 кг Христо Илиев(ЦСКА), момичета до 50 кг Йоана Петрова(Левски), над 60 кг Ана Баторова(Левски). Схватките бяха по регламент с елементи от сумото, това предизвика голям интерес и привлече вниманието на много летовници, изгледали турнира от край до край.

В тениса на маса участваха най-добрите ни състезатели сред юношите и девойките, за които олимпийският фестивал е генерална проверка преди важните първенства през годината. Шампиони станаха Мария Йовкова и Стефан Тодоров – и двамата представители на Стоянстрой Пловдив.

Много емоции предизвика и лекоатлетическия крос по алеите на комплекса. Най-бързи при 12-14-годишните бяха Ива Чиликова от Русе и Мелиз Мехмед от Шумен, а при 15-17-годишните шампиони са Диана Роглева от София и Трифон Илиев от Шумен.

Ето и първите победители в плуването: 100 м бътерфлай Василики Кадоглу от Варна и Теодор Георгиев от Варна, 100 м бруст Богидара Орленко от Варна и Борис Томов от София.

Много силен се очертава и футболният турнир. В него участват най-добрите детски селекции на ЦСКА София, Черно море, Дунав 2010 Русе и Шумен. Играе се всеки срещу всеки, шампионите ще стана известни утре по обед.

По традиция фестивалът е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори на България, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

albena2017-1albena2017-2albena2017-3albena2017-4albena2017-5albena2017-6albena2017-7albena2017-wres

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC