Бах: Тръгвам си с прекрасни впечатления от България, тук срещнах много хора с олимпийски дух

Бах: Тръгвам си с прекрасни впечатления от България, тук срещнах много хора с олимпийски дух

„Тръгвам си с прекрасни впечатления от България, последните три дни срещнах и видях хора със силен спортен дух, отдадени на олимпийските идеи и принципи.

Бах очарован от световното по гребане, прави първа копкта на втория канал

Бах очарован от световното по гребане, прави първа копкта на втория канал

Президентът на МОК Томас Бах остана очарован от организацията на Световното първенство по гребане в Пловдив.

Бах се срещна с олимпийските ни медалисти, Гроздева с приветствие към госта

Бах се срещна с олимпийските ни медалисти, Гроздева с приветствие към госта

Президентът на МОК Томас Бах се срещна с български олимпийски шампиони и медалисти. Видният гост бе посрещнат на входа на Национална художествена галерия „Двореца“,

Стефка Костадинова с Трофея на президента на МОК

Стефка Костадинова с Трофея на президента на МОК

Стефка Костадинова бе удостоена с Трофея на президента на Международния олимпийски комитет. Най-високият приз в МОК бе връчен на председателя на БОК лично от Томас Бах по време на визитата му в България.

Tомас Бах окуражи София да кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.

Tомас Бах окуражи София да кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.

„България е олимпийски рекордьор в спорта, удивен съм от организаторските ви способности, а Стефка Костадинова е вашият посланик пред целия свят“

Мария Гроздева в Олимпийския ден: „За да има повече деца по нашия път, спортът не може без подкрепа“

ol-den2-17„Спортът не може без подкрепа. За да има повече деца по нашия път, за да чуваме по-често българския химн на олимпиади и големи първенства, спортът се нуждае от помощта на бизнеса и на цялото общество,“ това послание отправи легендарната Мария Гроздева в Деня на българския олимпиец и международния Олимпийски ден.

  Двукратната олимпийска шампионка бе сред официалните лица на започналите днес тържества по отбелязване на празника, които стартираха с връчване на плакат и медали в знак на благодарност към един от основните спонсори на БОК и на българския спорт – Първа инвестиционна банка.

„Повече от 11 години банката е наш много важен партньор, който ol-den2017-1подпомага дейността ни. За тези години и благодарение на тази помощ Българският олимпийски комитет успя да организира много младежки олимпийски фестивали в търсене и подкрепа на младите български таланти, на следващите ни олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти. В знак на благодарност днес връчваме този плакат с подписите на част от над 500-те участници в последния Х младежки олимпийски фестивал, който завърши наскоро в Албена,“ заяви генералния секретар на БОК Белчо Горанов при предаване на плаката в ръцете на Неделчо Неделчев – главен изпълнителен директор на Fibank.

От своя страна г-н Неделчев благодари за ценния дар и декларира, че банката ще продължи да подкрепя откриването и израстването на младите български таланти в спорта. „От години Първа инвестиционна банка подпомага развитието на българския спорт и талантливите деца на България. Изграждането на един спортист отнема време, изисква много труд и подкрепа от треньорите. Инвестициите от страна на банката си заслужават, защото след това идват техните успехи. ol-den2017-2Високите постижения на българските спортисти ни карат не само да се чувстваме горди, но вдъхновяват и цялата нация. Радвам се, че през всички тези години и ние от Fibank успяваме да допринесем за техните успехи", сподели г-н Неделчев.

За Мария Гроздева 23 юни е двоен празник, защото освен олимпийски ден той е и нейн рожден ден. „Има нещо символично в това, че МОК започва за отбелязва този ден като международен олимпийски от 1972 г., когато пък е моята рожденна година," каза още Гроздева, която е най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри.

На официална церемония г-н Горанов връчи уникална фланелка с логото на олимпийския ден на г-н Неделчев, бяха раздадени и специални медали, с които се отбелязва 10-годишнината на младежките олимпийски фестивали. Изключително красивите отличия са изработени по случай юбилея от световноизвестната италианска фирма „Бертони“, прочута с качеството си в този бранш.

Утре, събота, 24 юни, тържествата по отбелязване на международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец продължават в НСА „Васил Левски“ с начало 11.00 ч., когато ще бъде даден стартът на демонстративните турнири и състезания по голф, плажен волейбол, ролери, спортно катерене, футбол на малки вратички и др. След дълго отсъствие голфът се завърна в олимпийска програма по време на Игрите в Рио миналата година, а катеренето e предвидено като нов спорт в програмата на следващата Олимпиада в Токио през 2020 г. и на III младежки олимпийски игри в Аржентина през 2018 г. Утре в НСА представителите на медиите ще могат да  получат своя първи урок в някои от тези спортове. Преди това, още от сутринта ще започнат състезания с участието на студенти от НСА. В 12.00 ч. всички се събират пред Административната сграда в очакване на щафетата със символичния Олимпийски огън, която ще потегли от т.нар. Арка и ще премине по алеите и спортните обекти на НСА. По традиция факелното шествие ще бъде посрещнато от много олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, изтъкнати наши спортисти, треньори, деятели, студенти и преподаватели.

Церемонията ще завърши с общи снимки. В събота много тържества, стартове и церемонии ще отбележат Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България.

Очакваме ви – утре в 11 ч. в НСА.

* * *
МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество.
Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви с hashtag #OlympicDay. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Бъди активен”, под което мото преминава и тазгодишният Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК какво ново и различно измислиха легендите на световния спорт - може би така ще ви хрумне интересен начин да се присъедините към тях и да се включите и вие.

* * *
Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година, император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година ще отбележи Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC