Лумна огънят за зимните игри Пьонгчанг 2018

Лумна огънят за зимните игри Пьонгчанг 2018

В гръцкия град Олимпия, родината на олимпийските игри, бе запален огъня за зимната надпревара в Пьонгчанг 2018.

Двама вицепрезиденти на БОК на Софийския маратон, Йорданка Благоева даде старт

Двама вицепрезиденти на БОК на Софийския маратон, Йорданка Благоева даде старт

Двама вицепрезиденти на БОК дойдоха на Софийския маратон и следяха изкъсо за изрядността на надпреварата. Йорданка Благоева даде старт, а Любо Ганев, който е представител на "Асикс" за България и един от генералните спонсори, стоеше неотлъчно до финалната линия.

Белчо Горанов даде старт на

Белчо Горанов даде старт на "Витоша - моята планина"

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов даде старта на четвъртото издание на "Витоша - моята планина" - едно от най-атрактивните и масови планински бягания у нас. И тази година проявата бе част от инициатива "София - Европейска столица на спорта", а организатори са "Витоша ски" АД и Сдружение "Маратон".

Вече 30 години световният връх в скока на височина е български с 209 см

Вече 30 години световният връх в скока на височина е български с 209 см

Днес, 30 август, се навършват точно 30 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

Валентин Андреев с бронз на Европейския олимпийски фестивал в Унгария

Валентин Андреев с бронз на Европейския олимпийски фестивал в Унгария

Валентин Андреев спечели бронз на продължаващия четвърти ден в Унгария Европейски олимпийски младежки фестивал.

Мария Гроздева в Олимпийския ден: „За да има повече деца по нашия път, спортът не може без подкрепа“

ol-den2-17„Спортът не може без подкрепа. За да има повече деца по нашия път, за да чуваме по-често българския химн на олимпиади и големи първенства, спортът се нуждае от помощта на бизнеса и на цялото общество,“ това послание отправи легендарната Мария Гроздева в Деня на българския олимпиец и международния Олимпийски ден.

  Двукратната олимпийска шампионка бе сред официалните лица на започналите днес тържества по отбелязване на празника, които стартираха с връчване на плакат и медали в знак на благодарност към един от основните спонсори на БОК и на българския спорт – Първа инвестиционна банка.

„Повече от 11 години банката е наш много важен партньор, който ol-den2017-1подпомага дейността ни. За тези години и благодарение на тази помощ Българският олимпийски комитет успя да организира много младежки олимпийски фестивали в търсене и подкрепа на младите български таланти, на следващите ни олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти. В знак на благодарност днес връчваме този плакат с подписите на част от над 500-те участници в последния Х младежки олимпийски фестивал, който завърши наскоро в Албена,“ заяви генералния секретар на БОК Белчо Горанов при предаване на плаката в ръцете на Неделчо Неделчев – главен изпълнителен директор на Fibank.

От своя страна г-н Неделчев благодари за ценния дар и декларира, че банката ще продължи да подкрепя откриването и израстването на младите български таланти в спорта. „От години Първа инвестиционна банка подпомага развитието на българския спорт и талантливите деца на България. Изграждането на един спортист отнема време, изисква много труд и подкрепа от треньорите. Инвестициите от страна на банката си заслужават, защото след това идват техните успехи. ol-den2017-2Високите постижения на българските спортисти ни карат не само да се чувстваме горди, но вдъхновяват и цялата нация. Радвам се, че през всички тези години и ние от Fibank успяваме да допринесем за техните успехи", сподели г-н Неделчев.

За Мария Гроздева 23 юни е двоен празник, защото освен олимпийски ден той е и нейн рожден ден. „Има нещо символично в това, че МОК започва за отбелязва този ден като международен олимпийски от 1972 г., когато пък е моята рожденна година," каза още Гроздева, която е най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри.

На официална церемония г-н Горанов връчи уникална фланелка с логото на олимпийския ден на г-н Неделчев, бяха раздадени и специални медали, с които се отбелязва 10-годишнината на младежките олимпийски фестивали. Изключително красивите отличия са изработени по случай юбилея от световноизвестната италианска фирма „Бертони“, прочута с качеството си в този бранш.

Утре, събота, 24 юни, тържествата по отбелязване на международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец продължават в НСА „Васил Левски“ с начало 11.00 ч., когато ще бъде даден стартът на демонстративните турнири и състезания по голф, плажен волейбол, ролери, спортно катерене, футбол на малки вратички и др. След дълго отсъствие голфът се завърна в олимпийска програма по време на Игрите в Рио миналата година, а катеренето e предвидено като нов спорт в програмата на следващата Олимпиада в Токио през 2020 г. и на III младежки олимпийски игри в Аржентина през 2018 г. Утре в НСА представителите на медиите ще могат да  получат своя първи урок в някои от тези спортове. Преди това, още от сутринта ще започнат състезания с участието на студенти от НСА. В 12.00 ч. всички се събират пред Административната сграда в очакване на щафетата със символичния Олимпийски огън, която ще потегли от т.нар. Арка и ще премине по алеите и спортните обекти на НСА. По традиция факелното шествие ще бъде посрещнато от много олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, изтъкнати наши спортисти, треньори, деятели, студенти и преподаватели.

Церемонията ще завърши с общи снимки. В събота много тържества, стартове и церемонии ще отбележат Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България.

Очакваме ви – утре в 11 ч. в НСА.

* * *
МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество.
Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви с hashtag #OlympicDay. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Бъди активен”, под което мото преминава и тазгодишният Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК какво ново и различно измислиха легендите на световния спорт - може би така ще ви хрумне интересен начин да се присъедините към тях и да се включите и вие.

* * *
Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година, император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година ще отбележи Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC