Боян Радев събра шампиони и медалисти на юбилей

Боян Радев събра шампиони и медалисти на юбилей

Двукратният олимпийски шампион Боян Радев събра шампиони и медалисти на 50-годишния си юбилей от спечелването на втория си златен олимпийски медал от Мексико 68.

Над 120 учители взеха участие в националната олимпийска конференция

Над 120 учители взеха участие в националната олимпийска конференция

Националната спортна академия „Васил Левски“ за пореден път бе домакин на най-значимия методически форум по олимпийско възпитание и образование.

 Бончук Андонов събра легенди на българския спорт за 70 г. юбилей

Бончук Андонов събра легенди на българския спорт за 70 г. юбилей

Бончук Андонов, един от доайените на спортната фотография в България, събра легенди на българския спорт за 70-годишния си юбилей, а тържеството бе отбелязано с фотоизложба "Моят стадион, моят Старт" в Музея на спорта.

Олимпийските легенди: Продължаваме заедно

Олимпийските легенди: Продължаваме заедно

Уникален спектакъл беляза края на кампанията в 2018 г. – годината в която София бе Европейска столица на спорта. Галата бе организирана от Столична община и София – Европейска столица.

Олимпийски легенди с послание

Олимпийски легенди с послание

Олимпийските ни шампиони Стефка Костадинова, Ваня Гешева, Мария Гроздева, Екатерина Дафовска, Здравка Йорданова, както и Йорданка Благоева, Ина Ананиева се включиха в спектакъла „София - Евростолица на спорта“ с послание.

Мария Гроздева в Олимпийския ден: „За да има повече деца по нашия път, спортът не може без подкрепа“

ol-den2-17„Спортът не може без подкрепа. За да има повече деца по нашия път, за да чуваме по-често българския химн на олимпиади и големи първенства, спортът се нуждае от помощта на бизнеса и на цялото общество,“ това послание отправи легендарната Мария Гроздева в Деня на българския олимпиец и международния Олимпийски ден.

  Двукратната олимпийска шампионка бе сред официалните лица на започналите днес тържества по отбелязване на празника, които стартираха с връчване на плакат и медали в знак на благодарност към един от основните спонсори на БОК и на българския спорт – Първа инвестиционна банка.

„Повече от 11 години банката е наш много важен партньор, който ol-den2017-1подпомага дейността ни. За тези години и благодарение на тази помощ Българският олимпийски комитет успя да организира много младежки олимпийски фестивали в търсене и подкрепа на младите български таланти, на следващите ни олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти. В знак на благодарност днес връчваме този плакат с подписите на част от над 500-те участници в последния Х младежки олимпийски фестивал, който завърши наскоро в Албена,“ заяви генералния секретар на БОК Белчо Горанов при предаване на плаката в ръцете на Неделчо Неделчев – главен изпълнителен директор на Fibank.

От своя страна г-н Неделчев благодари за ценния дар и декларира, че банката ще продължи да подкрепя откриването и израстването на младите български таланти в спорта. „От години Първа инвестиционна банка подпомага развитието на българския спорт и талантливите деца на България. Изграждането на един спортист отнема време, изисква много труд и подкрепа от треньорите. Инвестициите от страна на банката си заслужават, защото след това идват техните успехи. ol-den2017-2Високите постижения на българските спортисти ни карат не само да се чувстваме горди, но вдъхновяват и цялата нация. Радвам се, че през всички тези години и ние от Fibank успяваме да допринесем за техните успехи", сподели г-н Неделчев.

За Мария Гроздева 23 юни е двоен празник, защото освен олимпийски ден той е и нейн рожден ден. „Има нещо символично в това, че МОК започва за отбелязва този ден като международен олимпийски от 1972 г., когато пък е моята рожденна година," каза още Гроздева, която е най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри.

На официална церемония г-н Горанов връчи уникална фланелка с логото на олимпийския ден на г-н Неделчев, бяха раздадени и специални медали, с които се отбелязва 10-годишнината на младежките олимпийски фестивали. Изключително красивите отличия са изработени по случай юбилея от световноизвестната италианска фирма „Бертони“, прочута с качеството си в този бранш.

Утре, събота, 24 юни, тържествата по отбелязване на международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец продължават в НСА „Васил Левски“ с начало 11.00 ч., когато ще бъде даден стартът на демонстративните турнири и състезания по голф, плажен волейбол, ролери, спортно катерене, футбол на малки вратички и др. След дълго отсъствие голфът се завърна в олимпийска програма по време на Игрите в Рио миналата година, а катеренето e предвидено като нов спорт в програмата на следващата Олимпиада в Токио през 2020 г. и на III младежки олимпийски игри в Аржентина през 2018 г. Утре в НСА представителите на медиите ще могат да  получат своя първи урок в някои от тези спортове. Преди това, още от сутринта ще започнат състезания с участието на студенти от НСА. В 12.00 ч. всички се събират пред Административната сграда в очакване на щафетата със символичния Олимпийски огън, която ще потегли от т.нар. Арка и ще премине по алеите и спортните обекти на НСА. По традиция факелното шествие ще бъде посрещнато от много олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, изтъкнати наши спортисти, треньори, деятели, студенти и преподаватели.

Церемонията ще завърши с общи снимки. В събота много тържества, стартове и церемонии ще отбележат Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България.

Очакваме ви – утре в 11 ч. в НСА.

* * *
МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество.
Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви с hashtag #OlympicDay. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Бъди активен”, под което мото преминава и тазгодишният Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК какво ново и различно измислиха легендите на световния спорт - може би така ще ви хрумне интересен начин да се присъедините към тях и да се включите и вие.

* * *
Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година, император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година ще отбележи Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC