Боян Радев събра шампиони и медалисти на юбилей

Боян Радев събра шампиони и медалисти на юбилей

Двукратният олимпийски шампион Боян Радев събра шампиони и медалисти на 50-годишния си юбилей от спечелването на втория си златен олимпийски медал от Мексико 68.

Над 120 учители взеха участие в националната олимпийска конференция

Над 120 учители взеха участие в националната олимпийска конференция

Националната спортна академия „Васил Левски“ за пореден път бе домакин на най-значимия методически форум по олимпийско възпитание и образование.

 Бончук Андонов събра легенди на българския спорт за 70 г. юбилей

Бончук Андонов събра легенди на българския спорт за 70 г. юбилей

Бончук Андонов, един от доайените на спортната фотография в България, събра легенди на българския спорт за 70-годишния си юбилей, а тържеството бе отбелязано с фотоизложба "Моят стадион, моят Старт" в Музея на спорта.

Олимпийските легенди: Продължаваме заедно

Олимпийските легенди: Продължаваме заедно

Уникален спектакъл беляза края на кампанията в 2018 г. – годината в която София бе Европейска столица на спорта. Галата бе организирана от Столична община и София – Европейска столица.

Олимпийски легенди с послание

Олимпийски легенди с послание

Олимпийските ни шампиони Стефка Костадинова, Ваня Гешева, Мария Гроздева, Екатерина Дафовска, Здравка Йорданова, както и Йорданка Благоева, Ина Ананиева се включиха в спектакъла „София - Евростолица на спорта“ с послание.

Президентът на ФИА удостоен със званието Доктор хонорис кауза

tod1Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод бе удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия „Васил Левски” на тържествена церемония в Аула „Максима“ на спортната академия.

Водещ на събитието бе проф. Апостол Славчев, зам.-ректор по акредитацията и качеството на обучението. Символите на почетното звание връчи ректорът на НСА „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, вицепрезидент на БОК, в присъствието на официални лица, сред които бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на комисия по транспорта, информацията, технологиите и съобщенията към 44 НС Халил Летифов, зам.- председателят на комисия по въпросите на децата, младежта и спорта към 44 НС Весела Лечева, началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГД „Национална полиция“ гл. инсп. Бойко Рановски, ген. секретар на БОК Белчо Горанов, председателят на БФ по автомобилен спорт Владимир Илиев, председателят на СБА инж. Емил Панчев и гл. секретар на съюза Стоян Сентов, зам.-председателите на федерацията по автомобилен спорт, зам.-кмета на СО Район Студентски Велина Белева, проф. Лъчезар Димитров, олимпийският шампион по борба проф. Петър Киров, шампионът Димитър Илиев, който е и ръководител сектор „Авто-Мото“ в НСА, легендата на автомобилния спорт Илия Чубриков, както и много автомобилни състезатели.

„Пожелавам успех на г-н Тод в неговата благородна кауза и мога да заявя, че ние всички подкрепяме тази кауза и ще се включим активно в нея. И го уверявам, че Национална спортна академия ще бъде отворена за него и неговите лекции“ каза в обръщението си ректорът проф. Гешев.

Поздравления към новия Доктор хонорис кауза отправи министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„Една от благородните каузи на г-н Тод, която ние следим с огромно внимание е борбата за безопасност по пътищата. Войната по пътищата ежегодно отнема много животи на млади хора в България и разбира се министерството на младежта и спорта ще подкрепи тази кауза. Като резултат от срещата ни, която имахме при ректора на НСА проф. Гешев, през следващата година приемаме в бюджета във финансиране на младежките програми, да включим като основна тема, по която могат да кандидатстват неправителствени организации – Информационна кампания и борба за безопасност по пътищата“, каза министър Кралев в приветствието си.

Г-н Тод бе поздравен от председателя на БФ по автомобилен спорт Владимир Илиев и зам.-председателя на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта към 44 НС Весела Лечева.

„Г-н Тод и неговият екип успяха да превърнат най-опасните и рискови спортове в най-безопасния. Те изградиха една система, по която можем да се поучим всички ние, които искаме да има безопасни пътища“, обърна се към него Владимир Илиев.

Преди да изнесе своята първа академична лекция на тема „Социалната отговорност на спортните шампиони и спортни организации по примера на кампанията на ФИА - 3500 живота“ Жан Тод сподели: „Вие съчетавате шампионския талант с научните постижения и патриотичния сантимент, който е в сърцата на всички тези, които постигат големите успехи, затова искам преди всичко да изкажа моята огромна благодарност за присъждането на тази престижна титла. Академията и нашия спорт са в силна връзка, първо, чрез науката – без наука не може да има автомобилен спорт и второ – ние споделяме еднакви убеждения за това, че спорта чрез своите ценности допринася светът да бъде едно по-добро място“.

В лекцията си г-н Тод представи историята на Международната автомобилна федерация, която той оглавява от 2009 година. Той очерта основните моменти от нейното развитие, крайъгълните камъни в автомобилния спорт като цяло и предизвикателствата, които посреща непрекъснато във връзка с развитието на автомобилната индустрия. Той наблегна на това, че от създаването си през 1904 година ФИА поддържа фундаменталните принципи – изпълнение и безопасност. И именно безопасността на хората, които карат по целия свят е в основата на мисията на организацията и на клубовете, които членуват в нея. ФИА влага своята енергия в подобряване на безопасността на движението по пътищата в световен мащаб, чрез дискусии с организации и производители, както и чрез инициативи и информационни кампании, една от които е тазгодишната „3500 живота“. В нея се включват редица лица от спорта и шоубизнеса, като Фернандо Алонсо, Антоан Гризман, Фелипе Маса, Рафаел Надал, Нико Розберг, Мишел Йео и Фарел Уилямс и отправят своите послания за сигурността при шофиране в над 700 града в цял свят, в това число и в София“.

„Искам да наблегна на това, че повече от 110 години моторният спорт се ангажира със сигурността и комфорта, правейки мобилността синоним със свободата и независимостта“ каза, още г-н Тод.
---------

Титлата „Доктор хонорис кауза” на Национална спортна академия „Васил Левски“ се присъжда на видни личности с висок обществен авторитет и принос към развитието на спорта в световен мащаб. Сред носителите на това престижно академично звание са: Жак Рох, Хуан-Антонио Самаранч, Франц Бекенбауер, Сеп Блатер, Егидиус Браун, Сергей Бубка, шейх Сауд бин Абдулрахман Ал-Тани, Ненад Лалович и др.

           Жан Тод е в България по покана на Съюза на българските автомобилисти, който чества своят 60-годишен юбилей. Годишнината съвпада и с още два юбилея - 60 години Сектор „Авто-Мото“ в НСА „Васил Левски“ и 75 години от създаването на Спортната академия.

todtod1tod2tod3tod4tod5

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC