Бах: Тръгвам си с прекрасни впечатления от България, тук срещнах много хора с олимпийски дух

Бах: Тръгвам си с прекрасни впечатления от България, тук срещнах много хора с олимпийски дух

„Тръгвам си с прекрасни впечатления от България, последните три дни срещнах и видях хора със силен спортен дух, отдадени на олимпийските идеи и принципи.

Бах очарован от световното по гребане, прави първа копкта на втория канал

Бах очарован от световното по гребане, прави първа копкта на втория канал

Президентът на МОК Томас Бах остана очарован от организацията на Световното първенство по гребане в Пловдив.

Бах се срещна с олимпийските ни медалисти, Гроздева с приветствие към госта

Бах се срещна с олимпийските ни медалисти, Гроздева с приветствие към госта

Президентът на МОК Томас Бах се срещна с български олимпийски шампиони и медалисти. Видният гост бе посрещнат на входа на Национална художествена галерия „Двореца“,

Стефка Костадинова с Трофея на президента на МОК

Стефка Костадинова с Трофея на президента на МОК

Стефка Костадинова бе удостоена с Трофея на президента на Международния олимпийски комитет. Най-високият приз в МОК бе връчен на председателя на БОК лично от Томас Бах по време на визитата му в България.

Tомас Бах окуражи София да кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.

Tомас Бах окуражи София да кандидатства за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г.

„България е олимпийски рекордьор в спорта, удивен съм от организаторските ви способности, а Стефка Костадинова е вашият посланик пред целия свят“

Българин ще атакува квота в спортното катерене за младежките игри 2018 и за олимпиадата Токио 2020

petar-ivanov-katereneЕдна спортна дисциплина с над половинвековна история набира все по-голяма популярност – от Япония през САЩ до Франция, Германия и Русия.

Състезанията по катерене у нас датират още от 50-те години на миналия век, а през 1989 г. България за първи път домакинства кръг от състезанията за Световна купа по катерене. В следващите години у нас са проведени още 4 световни купи за мъже и жени, световно първенство и 7 европейски купи за юноши и девойки. Повече от признание!

Предстои най-важното за 2017 г. домакинство в областта на спортното катерене – Европейска купа в дисциплината Боулдър, единствената дисциплина в катеренето, която се практикува без въже, на маршрути с много висока трудност и височина до 5 м.

Този уикенд, на 5-6 август във високо-технологичната зала на Уолтопия, ще си дадат среща младите надежди (юноши и девойки) на европейското катерене във възрастовия диапазон 14-19 години. Очакват се над 180 състезатели от 24 държави. Главен организатор е Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА) с подкрепата на София - Европейска столица на спорта. Състезанието е част от календара на http://www.ifsc-climbing.org

През 2016 г. Международният олимпийски комитет гласува спортното катерене да бъде включено в програмата на Олимпиадата в Токио през 2020 г. и в Младежките олимпийски игри  в Аржентина през 2018 г. На състезанието в София ще наблюдаваме част от бъдещите участници в тези глобални спортни форуми, като се надяваме сред тях да има и българи.

„За нас е огромно признание домакинството на подобно престижно състезание, вярвам, че в новата зала ще предложим отлични условия на състезатели, треньори, рефери и официални лица,“ заяви на пресконференция днес в ИнфоЦентър София2018 Петко Тотев, председател на БФКА. "Надпреверата е част от инициатива София – Европейска столица на спорта, като квалификациите в трите възрастови групи ще бъдат в събота, а в неделя са финалите от 9 до 14 ч., след което от 14.30 ч. е официалното закриване,“ допълни Дора Маринова, организационен секретар на БФКА.

През последните години България има определени успехи в детско-юношеското катерене. Благодарение на откритите в различни градове на страната изкуствени катерачни стени, усилията на БФКА и на амбицията на няколко много успешни състезатели в близкото минало, а сега треньори, България стои достойно в клуба на страните развиващи катерене и алпинизъм.

Най-големите ни надежди са свързани с името на състезателя на клуб „Алтиус“ Петър Иванов, 17-годишен ученик в Първа английска гимназия. Този млад мъж успя през последните 3 години да завоюва за България множество купи и награди в неговата възрастова група в състезанията в дисциплина боулдър, но се представя повече от отлично и в катеренето за трудност и за скорост, и се развива като един комплексен катерач, към който се гледа с огромно уважение.

„Надявам се състезанието пред родна публика да ме амбицира допънително за предстоящото Световно първенство в Инсбрук през септември, на което ще се определят участниците в Младежките олимпийски игри следващата година в Буенос Айрес. Любимата ми дисциплина е именно боулдър, но ще трябва да съм всестранно подготвен, тъй като квалификациите включват и трите вида катерене - боулдър, трудност и скорост. Мечтата ми е да представям България на Младежката олимпиада 2018, а защо не и на Олимпиадата в Токио през 2020 г.,“ каза Петър Иванов по време на срещета с медиите днес.

Неговият треньор и легенда на този спорт у нас Васил Киров разясни системата, по която ще се определят участниците на предстоящите младежки олимпийски игри. 13-те най-добри на Световното в Инсбрук плюс континенталните шампиони и един представител на домакините ще запълнят квотата от 20 състезатели при юношите, същата е и системата при девойките.

Петър Иванов е европейски шампион и носител на европейската купа за боулдър 2015 г. в групата на Youth B (14-15 г.) и носител на европейската купа за 2016 г. при юношите Youth A (16-17 г.). През 2017 г. в първите 3 кръга от европейската купа Петър има 4-то, 2-ро и 3то място. Във временното класиране за ЕК Петър Иванов е на трето място в неговата възрастова група. През 2017 г. Петър постига много добри резултата и в състезанията за трудност - 2-ро място на ЕК в Имст и 7-мо място в Дорнбирн, Австрия.

Катеренето има дълга история, по-дълга от тази на повечето съвременни спортове. От всички нас – състезатели и любители, медии и спонсори, институции и сдружения, зависи катеренето да получи признанието, което заслужава и като спорт и като дисциплина, развиваща личността и талантите на младите хора, техните лидерски качества, дисциплина, която е в духа на нашето високотехнологично, забързано и изпълнено с предизвикателства време.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC