Бачев остана на крачка от медалите на световните плажни игри

Бачев остана на крачка от медалите на световните плажни игри

Александър Бачев остана на крачка от медалите на първите световни плажни игри в Катар. Нашият сърфист завърши 4-ти в дисциплината кайт фойл рейсинг. Българинът влезе във финалното каре от шестима състезатели, като в единия полуфинал завърши първи, а в другия трети.

България откри „бронзова“ сметка на първите Световни плажни игри

България откри „бронзова“ сметка на първите Световни плажни игри

В духа на традициите в родния спорт борбата имаше честта и привилегията да донесе първо отличие за България и на световните плажни игри. В дебютното издание на надпреварата в Катар с участието на 97 държави Миглена Селишка ликува с бронз в кат. 50 кг.

Любо Ганев и министър Кралев дадоха старт на Софийския маратон

Любо Ганев и министър Кралев дадоха старт на Софийския маратон

Вицепрезидентът на Български олимпийско комитет Любомир Ганев и министърът на младежта и спорта Красен Кралев дадоха старта на обновения Wizz Air София маратон. Двамата връчиха и лавровите венци на шампионите съответно при жените и при мъжете.

Стефка Костадинова и още куп легенди на юбилея на спортното училище в Пловдив

Стефка Костадинова и още куп легенди на юбилея на спортното училище в Пловдив

Стефка Костадинова бе сред най-аплодираните гости на тържеството, с което бе отбелязана 70-годишнината на пловдивското Спортно училище „Васил Левски“.

Мария Гроздева на среща с ученици от Сопот

Мария Гроздева на среща с ученици от Сопот

Двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева се срещна с ученици и преподаватели от професионалната гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот. На срещата присъства и генералният секретар на БОК, Белчо Горанов, който е възпитаник на гимназията.

Международният олимпийски ден бе честван и в страната

blgrС много тържества, стартове и церемонии бе отбелзан Международният олимпийски ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България:

В Благоевград също отбелязаха Международния олимпийски ден
По повод традиционното отбелязване на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец– 23 юни Олимпийски клуб Благоевград със съдействието на БОК и Община Благоевград организираха на 23.06. 2018 г.. факелно бягане около езерото в парк „Бачиново”.

В проявата се включиха десетки участници, студенти от специалности „Физическо възпитание и спорт” и „Спорт“ в ЮЗУ „Неофит Рилски”, преподаватели както и деца от спортните клубове в Благоевград и ученици.

Преди старта на факелното бягане олимпийския огън символичн бе запален от Мария Киркова, участник в ‘четири Зимни олимпийски игри – Торино 2006, Ванкувър 2010 г, Сочи 2014 г и Пьонгчанг 2018

Участниците направиха обиколка на езерото в парк „Бачиново”, като всеки имаше честта да носи за кратко факела с олимпийския огън.

Ппрофесор Атанас Георгиев приветства участниците в проявата. Доцент Даниела Томова връчи на всички участници сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет - Томас Бах, и председателя на Българския олимпийски комитет - Стефка Костадинова.

------------------------------------------------------------------

И още от честването на Олимпийския ден

1. Бейзбол 5   -   София 12 юни 2018

Ученици от 2 до 4 клас от 73-то СУ „Владислав Граматик“, София честваха Международния олимпийски ден водени от преподавателя по физическо възпитание и спорт Теодора Георгиева. Те се запознаха с историята на олимпийските игри и олимпийските принципи за феър плей, приятелство, уважение. Децата впечатлиха с познанията си за олимпийските игри и споделиха, че техни примери за подражание са легендите в спорта Стефка Костадинова, Юсеин Болд, Майкъм Фелпс. Учениците, които правят първи стъпки в олимпийските спортове бейзбол и софтбол, участваха в демонстративен урок по Бейзбол 5 (Baseball 5). Тази нова форма на бейзбола, която може да се играе от смесени отбори /мъже и жени/ в градски условия, без необходимост от специализирано игрище се популяризира с цел привличане на младите хора към спорта. Новата градска дисциплина на бейзбола/софтбола ще бъде част от демонстрациите в иновативната спортна зона по време на Младежките олимпийски игри Буенос Айрес 2018. Организатор на честването в 73-то СУ е Ивана Динева, студент в НСА „Васил Левски“ и състезател по софтбол. Проявата се състоя на 12 юни т.г.

Повече информация за новата дисциплина Baseball 5 може да намерите на http://www.wbsc.org/baseball5/

2.      Софтбол София, 24 юни 2018

Състезателките на най-стария клуб по софтбол в България „Академички“ посветиха мачовете си от националния шампионат играни на 24 юни на международния олимпийски ден. Софтболът отново е включен в олимпийската програма за Олимпийските игри Токио 2020. Гергана Ханджийска, играещ треньор на отбора и генерален секретар на българската федерация беше посланик на софтбола за завръщането му в игрите.

-----------------------------------

jelezniЧестване на Олимпийския ден в Железница

Провеждането на Олимпийският ден в 191 ОУ „Отец Паисий“ с.Железница е традиция. Вдъхновени от думите на възродителя на олимпийските игри Пиер дьо Кубертен, за трета поредна година Олимпийският ден събра ученици, учители и гости в един голям празник в нашето училище. В това събитие се включиха ученици от 192 СУ“Христо Ботев“ с.Бистрица и малките олимпийци от ДГ “Радост“ с.Железница. Гости на Олимпийския ден бяха проф.Лозан Митев,д-р Емилия Витанова, Боянка Кънева -ст.експерт ОСО, Стефка Ризова- зам.кмет р-н Панчарево, Дойчин Сремкин- кмет село Железница, Десислава Кирова- дирекция“Култура социални дейности и образование“ район Панчарево и представители на фондация „Заедно в час“. Приветствия към участниците и гостите отправиха проф. Лозан Митев директора на 191 ОУ г-жа Савина Игнатова и поздравителен адрес от г-жа Ваня Кастрева - началник на РУО. Олимпийският ден бе открит с тържествена церемония,в която малките олимпийци рецитираха „Ода на спорта „.Всички участници бяха поздравени от танцова фолклорна група при читалище „Пробуда“ с.Железница. Състезателите положиха Олимпийска клетва и тържествено бе запален символичният олимпийски огън.

През първият етап от състезанието седемте олимпийски отбора се състезаваха в щафетни игри. Във втория етап на Олимпийския ден отборите взеха участие в три олимпийски работилници. В първата работилница по големите ученици представиха пред по- малките своите олимпийски проекти, за швейцарските учители, древните олимпийски игри и олимпийската слава на България. Във втората работилница състезателите имаха възможност да рисуват на олимпийска тематика „ Добродетелите в играта“. В третата работилница се проведе състезание по теглене на въже.

Всички олимпийски отбори бяха наградени със златни медали, бяха връчени грамоти за честна игра и шестима от състезателите бяха удостоени с най-големият приз „Олимпийец на годината“.

------------------------------------

И в Чепеларе отбелязаха Международния олимпийски ден и chepelare 1Деня на българския олимпиец

За община Чепеларе стана традиция да организира спортни прояви посветени на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Тази година програмата включи колопоход по пътеката на здравето, изкачване на вр. Перелик 2191 н.в. с отбори от спортните клубове на града и скално катерене.

* * *

МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество.

Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви с hashtag #OlympicDay. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Бъди активен”, под което мото преминава и тазгодишният Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК какво ново и различно измислиха легендите на световния спорт - може би така ще ви хрумне интересен начин да се присъедините към тях и да се включите и вие.

* * *

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година, император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година ще отбележи Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC