БОК отличи със „Специален медал“ Анатоли Илиев

БОК отличи със „Специален медал“ Анатоли Илиев

Българският олимпийски комитет (БОК) отличи новатора в спортния мениджмънт у нас, дългогодишен организатор и изтъкнат деятел Анатоли Илиев със „Специален медал на БОК“

Белчо Горанов бе сред гостите на откриването на колообиколката на България

Белчо Горанов бе сред гостите на откриването на колообиколката на България

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов беше гост на церемонията преди официалния старт на 67-та колоездачна обиколка на България.

Русе, Бургас и Варна с най-много медали на олимпийския фест, СНИМКИ

Русе, Бургас и Варна с най-много медали на олимпийския фест, СНИМКИ

Младите спортни таланти на Русе, Бургас и Варна си тръгнаха с най-много отличия от завършилия днес в курортен комплекс Албена Олимпийски младежки летен фестивал.

Спортни легенди приветстваха младите ни олимпийци в Албена, СНИМКИ

Спортни легенди приветстваха младите ни олимпийци в Албена, СНИМКИ

Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска приятно изненада с присъствието си участниците в тазгодишния олимпийски младежки летен фестивал в Албена. Златната медалистка от Нагано 1998 и председател на федерацията по биатлон бе сред официалните гости, открили събитието тазисутрин.

"Възраждане Фест“ рестартира ученическите състезания

Надпреварите от програмата на „Възраждане спорт фест“ на практика рестартираха днес след дълга пауза ученическите състезания в столицата.

47 българи издигнаха 274-тонна факла в Сочи

fakla-sochiБългарска фирма изцяло е изградила чашата на олимпийския огън, която ще лумне по време на официалното откриване на игрите в Сочи на 7 февруари, пише "Труд".

Проектът за сложната метална конструкция е руски, а строителството на огромната факла е извършено от руския филиал на българската компания “Хоризонт Иванов” със собственик инж. Борислав Иванов. Фактът за първи път бе съобщен от “Труд” още на 12 декември 2012 г.

 Точно 47 български монтажници са работили 126 дни, за да издигнат мащабната конструкция на чашата за огъня в Сочи. “Теглото на голямата факла е 274 тона, а нейните детайли изцяло са изработени в Плевен и доставени след това в бъдещата олимпийска столица - разказа Венцеслав Генков, генерален директор на руския клон на “Хоризонт Иванов”. - След това бе направен и изключително сложен монтаж на облицовъчния материал тип “Калзип”, донесен специално от Германия. Истинско строително чудо е, че за 126 денонощия неспирна работа монтажниците, ръководени от инж. Панайотов, приключиха изцяло обекта и го предадоха в срок на 21 декември миналата година.”

Главното направление на “Хоризонт Иванов”, базирана в Плевен, е производство и монтаж на метални конструкции и fakla-sochi1облицовки. Сред най-големите нейни обекти у нас са металният покрив на столичната “Арена Армеец”, както и на летищата в София, Варна, Плевен...
От 2012 г. компанията има и руски филиал с генерален директор Венцеслав Генков. Фирмата вече изпълни два големи проекта в Русия - летището на град Казан, домакинствал на световни студентски игри. И Океанариума на остров Руски Владивосток, където Владимир Путин прие ръководителите на Г-20.

За първи път в историята на олимпиадите огромната факла с чашата за огъня е извън Олимпийския стадион. Сега руснаците са издигнали огромната конструкция на площада в Олимпийския парк, където всяка вечер на игрите ще са официалните награждавания на медалистите. Прави впечатление, че на конструкцията няма стълби, не личи и как fakla-sochi2ще се достигне до върха , за да бъде доставен огънят на откриването. Всъщност начинът на запалването на чашата е и най-строго пазената тайна от организаторите. Най-вероятно това ще стане дистанционно или по въздух.

Силуетът на конструкцията на големия факел напомня рисунъка на стилизирана Жар-птица - известна в славянската митология с невероятната си жизненост, пищност и красота. Темата за птиците всъщност е препратка от закриването на летните игри в Лондон през лятото на 2012 г.

Тогава от олимпийския стадион в града край Темза “отлетя” огромна огнена метална птица. И с българска помощ тя вече е “кацнала” в Сочи, за да лумне на 7 февруари 2014 г.

Към момента хората от Организационния комитет на олимпиадата въобще не говорят по темата как и от кого ще бъде запален огънят в Сочи. В медиите се спекулира най-вече с името на бившата звезда от художествената гимнастика Алина Кабаева, за която пък отдавна се шушука, че има дете от руския президент Владимир Путин.

До най-малки подробности сега се следи най-дългата олимпийска щафета в историята и движението на огъня. Както и да стигне пламъкът до факлата в Олимпийския парк в Сочи обаче едно е сигурно - българското участие в най-интригуващия момент на откриването на игрите вече е гарантирано.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC