МОК: Игрите в Токио ще бъдат от 23 юли до 8 август

МОК: Игрите в Токио ще бъдат от 23 юли до 8 август

Олипийските игри Токио 2020 ще бъдат от 23 юли до 8 август 2021 година, обяви шефът на организационния комитет Йоширо Мори след договорка с президента на МОК Томас Бах.

МОК отложи олимпиадата за 2021 г.

МОК отложи олимпиадата за 2021 г.

Президентът на МОК Томас Бах и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе проведоха телефонен разговор тази сутрин за да обсъдят постоянно променящата се среда по отношение на COVID-19 и Олимпийските игри Токио 2020.

Запалиха олимпийския огън за игрите Токио 2020

Запалиха олимпийския огън за игрите Токио 2020

За първи път в историята жена започна щафетата с олимпийския огън. След като пламъкът за игрите Токио 2020 бе запален в Древна Олимпия в Гърция, факелът отиде в ръцете на Анна Коракаки, златна медалистка от Рио 2016.

Чамкория и Паничище с най-много титли в първия ден на фестав Осогово

Чамкория и Паничище с най-много титли в първия ден на фестав Осогово

Скиорите на Чамкория и Паничище доминираха в първия ден на Олимпийския зимен младежки фестивал на БОК в Осогово.

Белчо Горанов награди в Рим победителя от фотосалон в София

Белчо Горанов награди в Рим победителя от фотосалон в София

Генералният секретар на Български олимпийски комитет Белчо Горанов връчи специалния приз на БОК на победителя в конкурса на тема „Борба“ от фотосалон „Старт фото София 2020“ Григорий Аванян (Русия).

Жекова: Надявам се да имам подкрепата на държавата, за да мога да се развивам

jekova00Родната звезда в сноуборда Александра Жекова се прибра доволна от постигнатото на Олимпиадата в Сочи. Там нашето момиче завърши на пето място в дисциплината сноубордкрос, след като в ожесточена битка за бронзовия медал бе препъната от Микела Мойоли. Въпреки че италианката на практика лиши Сани от място на почетната стълбичка, българката сподели, че не таи лоши чувства към съперничката си.

"Благодаря много, трогната съм от посрещането, много съм щастлива, че имам такава подкрепа. Доволна съм от себе си и представянето си. В честната игра няма място за злоба, защото всеки се бори за победата и влага много труд. Това е спорта, не знаеш кой ще спечели. Не мога да обвинявам някой, че и той се бори за победата. Но мисля, че това е една голяма победа за България, защото все пак съм на финал. Там са държави като Австрия и САЩ например, които влагат много повече средства в подготовката. За мене лично това е голям успех", заяви Сани пред журналисти на летище "София". "Няма място за яд, защото това е резултатът ни от четири години труд. Цяла България и целия свят видя, че има смисъл да се борим. Надявам се оттук нататък да имам подкрепата на държавата, за да продължа напред, коментира още Жекова, която бе затрупана със сувенири и цветя от фнклуба на Славия, както и граждани.

Според Жекова в действията на Мойоли не е имало умисъл и до неприятната за нея ситуация се е стигнало заради грешна траектория при опита за изпреварване на италианката. А Александра отдава това на нейната неопитност. Италианката е само на 18 години, а грубото врязване в борда на българката й донесе контузия и дисквалификация в Сочи.

"Италианката имаше грешна треактория и най-важното - ниска скорост, за да ме изпреварва. Но за мене това е грешка на младостта, на липсата й на опит и аз я разбирам. Не съм говорила с нея. Знам, че има сериозна контузия и се надявам, че бързо ще се върне на пистата, обясни Жекова.


"След всички емоции сега ми предстои кратка почивка и след това лагер в Банско. Ще участвам в два старта за Световната купа в Италия и Швейцария. Надявам се да имам подкрепата на държавата, за да мога да се развивам и да има възможност за децата да тръгнат по моите стъпки. В края на сезона ще направим анализ, за да видим какъв е пътят, по който трябва да вървим", каза още Александра Жекова.

За първи път майката на Сани е на голямо състезание и беше включена в екипа на сноубордистката. "Майка ми много се вълнуваше, преживяваше с мене всяко едно състезание или тренировка. По време на състезанията преди финала, също не беше лесно. Всяка серия беше трудна, защото имаше много сблъсъци, макар и леки. Те може би не са били видими за зрителите", добави 26-годишната сноубордистка

Попитана кое е било най-доброто й спускане на цялата Олимпиада, Жекова отговори: "Най-доброто каране, което съм правила, е на тренировка. Все не мога да го направя на състезание. Може би ми трябва време, за да се отпусна и да го покажа и там", добави тя. Неизбежен беше въпросът и за бъдещите планове и евентуалното участие на Жекова на Зимните игри в Пьончан през 2018 година. "След края на сезона ще направим равносметка. Първо ще имам почивка, а после ме чака новото ми предизвикателство в шоуто "Денсинг старс". Това ще бъде тотално нова емоция за мене, но аз като състезател, ще играя само за победа. Ще бъде голямо изживяване, защото ще танцувам с професионалист. Имам малко време да се подготвя, ще се постарая", каза още Александра Жекова. Тя сподели още, че в момента работи върху това да постигне пълно спокойствие преди всеки старт. На летище "София"

Александра Жекова получи лъвче от Мая Георгиева, заместник-председател на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка, а наградата й ще бъде връчена във вторник в централния офис на банката на бул. "България" в София.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC