Томас Бах с обръщение към Олимпийското движение

Томас Бах с обръщение към Олимпийското движение

Президентът на МОК Томас Бах отправи обръщение към Олимпийското движение във връзка с епидемията от коронавирус. Той говори за социалното, икономическото и политическо възстдействие, както и за пътя напред.

МОК: Игрите в Токио ще бъдат от 23 юли до 8 август

МОК: Игрите в Токио ще бъдат от 23 юли до 8 август

Олипийските игри Токио 2020 ще бъдат от 23 юли до 8 август 2021 година, обяви шефът на организационния комитет Йоширо Мори след договорка с президента на МОК Томас Бах.

МОК отложи олимпиадата за 2021 г.

МОК отложи олимпиадата за 2021 г.

Президентът на МОК Томас Бах и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе проведоха телефонен разговор тази сутрин за да обсъдят постоянно променящата се среда по отношение на COVID-19 и Олимпийските игри Токио 2020.

Запалиха олимпийския огън за игрите Токио 2020

Запалиха олимпийския огън за игрите Токио 2020

За първи път в историята жена започна щафетата с олимпийския огън. След като пламъкът за игрите Токио 2020 бе запален в Древна Олимпия в Гърция, факелът отиде в ръцете на Анна Коракаки, златна медалистка от Рио 2016.

Чамкория и Паничище с най-много титли в първия ден на фестав Осогово

Чамкория и Паничище с най-много титли в първия ден на фестав Осогово

Скиорите на Чамкория и Паничище доминираха в първия ден на Олимпийския зимен младежки фестивал на БОК в Осогово.

Стефка Костадинова връчи среброто от Лондон 2012 на Милка Манева навръх Олимпийския ден

milka-manevaПредседателят на БОК Стефка Костадинова връчи сребърния олимпийски медал на Милка Манева в Национална спортна академия „Васил Левски“ по време на честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец.

Тържественото събитие събра в многофункционалната спортна зала олимпийски, световни и европейски шампиони и медалисти, изтъкнати наши спортисти, треньори, ръководители, деятели, студенти и преподаватели. Сред официалните гости бяха още Асен Марков – главен секретар на ММС, milka-maneva-stefkaпроф. Пенчо Гешев – ректор на НСА и вицепрезидент на БОК, Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Неделчо Колев – президент на БФ вдигане на тежести, както личният и национални треньори на медалистката, представители Община Смолян и на СК „Родопа“, близки и приятели на вицешампионката.

В началото в залата прозвуча Олимпийския химн, след което прочувствено приветствие към Милка Манева отправи президентът на БОК Стефка Костадинова.

„За мен е огромна чест от името на Международния олимпийски комитет и на milka-maneva-stefka-oganБългарския олимпийски комитет да връча това отличие и да поздравя една талантлива и силна българка като сребърна медалистка от Игрите в Лондон през 2012 г. във вдигането на тежести - каза в приветствието си Костадинова.  - Съдбата отреди Манева да не преживее веднага онзи велик миг на почетната стълбичка и да си получи заслуженото след трудната борба в категорията още там, в английската столица, пред очите на целия свят. Милка преживя мъчителен и дълъг път в търсене и очакване на това, което й принадлежеше. И благодарение на засилените мерки на МОК и световната спортна общност срещу допинга, тя дочака своя звезден миг. Едно шестгодишно закъснение и един ясен знак, че рано или късно всеки си получава заслуженото. Днешният ден е тържество на справедливостта, честната игра и феърплея в спорта. Милка вече е сребърна медалистка, а България има своя трети медал от Игрите в Лондон. Олимпийското отличие на Манева ни прави горди като българи. Пожелавам й да предаде този дух, тази непримиримост и сила на децата, които в момента тренира. За да имаме повече като нея в бъдеще на олимпийската стълбичка. Благодарим ти, Милке! Честито и успех!“

Последва самата церемония по връчването на медала – организирана по строгия протокол на МОК и състояла се под продължителните аплодисменти на присъстващите в залата. Милка Манева благодари в краткото си емоционално изказване на всички, спомогнали за това, България да има медал във вдигането на тежести на Игрите през 2012 г. Думите на щангистката бяха многократно прекъсвани от бурни продължителни апладисменти.

ol-day2018Милка Манева спечели сребро в кат. 63 кг във вдигането на тежести на Олимпиадата в Лондон, но медалът й бе връчен шест години по-късно тъй като повторните тестове показаха наличие на забранени медикаменти в пробите на класиралите се пред нея три състезателки.

Така крайното класиране в категорията е следното: 1. Кристин Жирар (Кан) 236 кг, 2. Милка Манева 233 кг, 3. Лус-Мерседес Акоста Валдес (Мек) 224 кг. Това трети медал за за България от Игрите в Лондон, след среброто на Станка Златева в борбата и бронзът на Тервел Пулев в бокса.

Щангите стават третият спорт с отличие от предпоследната Олимпиада, а Милка е първата българка в историята с олимпийски медал при жените във вдигането на тежести.

Церемонията завърши с интервюта и снимки за спомен, а след това всички се събраха пред Административната сграда в очакване на щафетата със символичния Олимпийски огън. Шествието потегли от т.нар. Арка, премина по алеите и спортните обекти на НСА и накрая факелът бе предаден от студентите в ръцете на Стефка Костадинова. Президентът на БОК поздрави присъстващите с празника и връчи факела на Милка Манева.

Честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в столицата премина в НСА „Васил Левски“ с организирането на демонстративни турнири и състезания по голф, плажен волейбол, баскетбол, спортно катерене и др. След дълго отсъствие голфът се завърна в олимпийската програма по време на Игрите в Рио преди две години, а катеренето e предвидено като един от петте нови спорта в програмата на следващите олимпиада в Токио през 2020 г. Много тържества, стартове и церемонии отбелязват Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България.

* * *
МОК чества Международния олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество.
Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви с hashtag #OlympicDay. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Бъди активен”, под което мото преминава и тазгодишният Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК какво ново и различно измислиха легендите на световния спорт - може би така ще ви хрумне интересен начин да се присъедините към тях и да се включите и вие.

* * *
Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година, император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се проведе в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година ще отбележи Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

milka-maneva-stefka-oganmilka-maneva-stefka-ogan1milka-maneva-stefka-ogan2milka-maneva-stefkamilka-manevamilka-maneva1milka-maneva3milka01milka02ol-day2018-1ol-day2018

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC