Томас Бах с обръщение към Олимпийското движение

Томас Бах с обръщение към Олимпийското движение

Президентът на МОК Томас Бах отправи обръщение към Олимпийското движение във връзка с епидемията от коронавирус. Той говори за социалното, икономическото и политическо възстдействие, както и за пътя напред.

МОК: Игрите в Токио ще бъдат от 23 юли до 8 август

МОК: Игрите в Токио ще бъдат от 23 юли до 8 август

Олипийските игри Токио 2020 ще бъдат от 23 юли до 8 август 2021 година, обяви шефът на организационния комитет Йоширо Мори след договорка с президента на МОК Томас Бах.

МОК отложи олимпиадата за 2021 г.

МОК отложи олимпиадата за 2021 г.

Президентът на МОК Томас Бах и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе проведоха телефонен разговор тази сутрин за да обсъдят постоянно променящата се среда по отношение на COVID-19 и Олимпийските игри Токио 2020.

Запалиха олимпийския огън за игрите Токио 2020

Запалиха олимпийския огън за игрите Токио 2020

За първи път в историята жена започна щафетата с олимпийския огън. След като пламъкът за игрите Токио 2020 бе запален в Древна Олимпия в Гърция, факелът отиде в ръцете на Анна Коракаки, златна медалистка от Рио 2016.

Чамкория и Паничище с най-много титли в първия ден на фестав Осогово

Чамкория и Паничище с най-много титли в първия ден на фестав Осогово

Скиорите на Чамкория и Паничище доминираха в първия ден на Олимпийския зимен младежки фестивал на БОК в Осогово.

Корейската провинция Гангвон ще приеме IV зимни младежки олимпийски игри през 2024 г.

ZOI 2024-2_copyНа своя сесия в навечерието на МОИ Лозана' 2020 МОК гласува домакин на следващите Зимни младежки олимпийски игри да бъде Гангвон.

От централата на МОК обявиха още през 2019 г, че при процедурата за избор ще приемат като основно предимство за кандидатите вече съществуващи съоръжения,  изградена инфраструктура. Тази линия в отсяването на кандидатурите подчерта и президентът на МОК Томас Бах, когато посрещна през юни 2019 в Лозана водената от президента на БОК Стефка Костадинова българска делегация.

През 2018 година, впечатлен при посещението си у нас от ZOI 2024_3отличната организация на три световни първенства в олимпийски спортове по едно и също време, Томас Бах засегна темата за евентуална успешна олимпийска кандидатура на София.  Последваха и конкретни стъпки да бъде  заявена столицата на България като кандидат за домакин на Зимни младежки олимпийски игри.   

На срещата през юни 2019 в централата на МОК в Лозана Бах  окуражи страната ни да не се отказва, ако в тази кампания бъде предпочетен друг от кандидатите, като даде за пример трите опита на Пьонгчанг за олимпийски домакин.  Именно върху постигнатото от Пьонгчанг като домакин на Зимните ZOI 2024_1игри през 2018 стъпва концепцията за младежкия форум през 2024. През септември в Българския олимпийски комитет беше получено писмо, с което от Международния олимпийски комитет питат България  дали потвърждава своята кандидатура и отговорът от наша страна беше утвърдителен. Само месец след това на интернет страницата на МОК се появи информация, че е получено неустоимо предложение от страна на Република Корея, а точно в навечерието на Зимните младежки игри в Лозана беше обявен и официалният избор на азиатския домакин - провинция Гангвон.

Този ход не е изненадващ, като се има предвид, че досегашните три издания на този важен за МОК форум бяха в Европа - Инсбрук, Лилехамер и Лозана. Като най-силен аргумент се посочва желанието наследеното от Зимните игри в Пьонгчанг през 2018 да има своето естествено продължение и да бъде съхранена толкова успешната линия за развитие на спорта и утвърждаване на олимпийските идеи на континета Азия.

В съобщението се подчертава, че още от самото начало на разговорите с Южнокорейския инициативен комитет ръководството на МОК е изразил готовност да приеме евентуално партньорство в организацията от страна на Корейската народно-демократична република, ако разбира се това е възможно. Доказателство за мощната дипломатическа сила на спорта и олимпизма имаше още по време на Зимните игри през 2018, когато отборите на двете държави от Корейския полуостров дефилириха заедно на церемонията по откриването, а имаше дори е обединени отбори в някои спортове. Президентът на МОК Томас Бах многократно изрази огромното си задоволство от постигнатото в посока утвърждаване на мира и преодоляване на бариерите, които ни разделят.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC