МОК отложи олимпиадата за 2021 г.

МОК отложи олимпиадата за 2021 г.

Президентът на МОК Томас Бах и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе проведоха телефонен разговор тази сутрин за да обсъдят постоянно променящата се среда по отношение на COVID-19 и Олимпийските игри Токио 2020.

Запалиха олимпийския огън за игрите Токио 2020

Запалиха олимпийския огън за игрите Токио 2020

За първи път в историята жена започна щафетата с олимпийския огън. След като пламъкът за игрите Токио 2020 бе запален в Древна Олимпия в Гърция, факелът отиде в ръцете на Анна Коракаки, златна медалистка от Рио 2016.

Чамкория и Паничище с най-много титли в първия ден на фестав Осогово

Чамкория и Паничище с най-много титли в първия ден на фестав Осогово

Скиорите на Чамкория и Паничище доминираха в първия ден на Олимпийския зимен младежки фестивал на БОК в Осогово.

Белчо Горанов награди в Рим победителя от фотосалон в София

Белчо Горанов награди в Рим победителя от фотосалон в София

Генералният секретар на Български олимпийски комитет Белчо Горанов връчи специалния приз на БОК на победителя в конкурса на тема „Борба“ от фотосалон „Старт фото София 2020“ Григорий Аванян (Русия).

БОК и Fibank представиха новите карти VISA с олимпийски дизайн

БОК и Fibank представиха новите карти VISA с олимпийски дизайн

Представянето на новата карта VISA на Fibank, генерален спонсор на БОК, се състоя днес в столичния хотел „Арена ди Сердика“. На церемонията присъства заместник председателят на БОК Любомир Ганев.

Рой - англичанинът с българското знаме

15-Roi1Рой е пенсионер. Нещо като професионален доброволец, въпреки че тази работа не е свързана с никакво заплащане.

Той идва от Англия, разпределен е да помага на българската делегация на Младежките зимни олимпийски игри в Лозана. И обиколи всички съоръжения, където се състезаваха нашите спортисти. Отгкрояваше се в публиката - един доброволец, развяващ българското знаме.

“Всички в делегацията са много мили. Като започнем от шефа на мисия Лили Пандурова - тя е очарователна. Впечатлен съм от факта, че всички говорят английски. За съжаление не знам нито дума български, за което се извинявам, но младите спортисти говорят толкова свободно английски. Не се притесняват да разговарят с мен.” - разказва Рой. Показа българското знаме, с което е подготвен, за да ги подкрепя по време на техните състезания. Неуморим е в желанието си да бъде полезен. Не се страхува нито от големите разстояния, нито от недоспиването, неизменно е на разположе.

“За втори път съм на Зимни олимпийски игри - разкава Рой. - Започнах като доброволец на Летните игри в Лондон през 2012 година. Там отговарях за отбора на Етиопия. Имах над 30 атлети и двама плувци. Сбълсквал съм се много предизвикателства - като това да търся плувен екип на състезателите от Руанда. Пак за тази страна се превърнех в мениджър на колоезденето, защото нямаха достатъчно треньори. За щастие имаха само състезатели на шосе, защото не знам как щях да ръководя тези на пистата”.

Рой е сладкодумен, а историите му са колоритни и безкрайно интересни.

Започнал да мечтае за олимпийските игри от 6-годишен, когато за първи път гледал игрите по телевизията. Искал един ден да стане олимпиец.
“Занимавах се с лека атлетика, но така и не успях да извървя пътя до професионалния спорт - продължава той. - Бях добър, но на национално равнище”.
Така стигнал до идеята за доброволчеството. Бил е медицински работник в полицията и когато се е пенсионирал, започнал да пътува като доброволец.

Казва, че това е нещо като работна ваканция. Посещава места, на които не би отишъл, ако беше планирал сам почивката си. Бил е в Лилехамер преди 4 години, както и в Минск на Европейските игри. Запознава се с нови спортове, с нови култури.
“За съжаление не можах да запаля съпругата си по доброволчеството, но тя е щастлива за мен, че мога да открадна своите две седмици и да изчезна някъде по света”, смее се Рой.

Той харесва формата на Младежките игри, защото структурата им в основата си е същата като големите, но са много по-освободени, по-приятелски.

“Истинските олимпийски игри са водени от голямата цел на задължителния успех, а при тези акцентът е в образованието, да моделираш положителните примери”, споделя българският доброволец.

И старателно сгъва българското знаме в чантата си, за да потегли към последните стартове с наши спортисти на игрите в Лозана.

15-Roi15-Roi215-Roi315-Roi4

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC