Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

За първи път в историята книга събра на церемония живите олимпийски медалисти на България. Над 150 олимпийски шампиони и призьори присъстваха днес на представянето на книгата "България на Олимп".Луксозното 400-странично издание бе промотирано със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ и събра 30 от олимпийските шампиони на България и още над 150 сребърни и бронзови медалисти.

Белчо Горанов приветства участниците в

Белчо Горанов приветства участниците в "София ърбан зона 2020“

Белчо Горанов бе сред официалните гости, които дадоха старт на Европейската седмица на спорта. Кратката церемония се състоя в последния ден от организираната от „София – европейска столица на спорта и Столична община „Ърбан зона 2020“ в Княжеската градина до Орлов мост.

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

  За първи път в историята книга събира на церемония живите олимпийски медалисти на България. Луксозното 400-странично издание „България на Олимп“ ще се промотира със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ на 29 септември от 12 часа.

Един велик боксов шампион на 60

Един велик боксов шампион на 60

Един от най-великите шампиони в историята на аматьорския бокс навършва днес 60 години.

БОК отличи със „Специален медал“ Анатоли Илиев

БОК отличи със „Специален медал“ Анатоли Илиев

Българският олимпийски комитет (БОК) отличи новатора в спортния мениджмънт у нас, дългогодишен организатор и изтъкнат деятел Анатоли Илиев със „Специален медал на БОК“

Рой - англичанинът с българското знаме

15-Roi1Рой е пенсионер. Нещо като професионален доброволец, въпреки че тази работа не е свързана с никакво заплащане.

Той идва от Англия, разпределен е да помага на българската делегация на Младежките зимни олимпийски игри в Лозана. И обиколи всички съоръжения, където се състезаваха нашите спортисти. Отгкрояваше се в публиката - един доброволец, развяващ българското знаме.

“Всички в делегацията са много мили. Като започнем от шефа на мисия Лили Пандурова - тя е очарователна. Впечатлен съм от факта, че всички говорят английски. За съжаление не знам нито дума български, за което се извинявам, но младите спортисти говорят толкова свободно английски. Не се притесняват да разговарят с мен.” - разказва Рой. Показа българското знаме, с което е подготвен, за да ги подкрепя по време на техните състезания. Неуморим е в желанието си да бъде полезен. Не се страхува нито от големите разстояния, нито от недоспиването, неизменно е на разположе.

“За втори път съм на Зимни олимпийски игри - разкава Рой. - Започнах като доброволец на Летните игри в Лондон през 2012 година. Там отговарях за отбора на Етиопия. Имах над 30 атлети и двама плувци. Сбълсквал съм се много предизвикателства - като това да търся плувен екип на състезателите от Руанда. Пак за тази страна се превърнех в мениджър на колоезденето, защото нямаха достатъчно треньори. За щастие имаха само състезатели на шосе, защото не знам как щях да ръководя тези на пистата”.

Рой е сладкодумен, а историите му са колоритни и безкрайно интересни.

Започнал да мечтае за олимпийските игри от 6-годишен, когато за първи път гледал игрите по телевизията. Искал един ден да стане олимпиец.
“Занимавах се с лека атлетика, но така и не успях да извървя пътя до професионалния спорт - продължава той. - Бях добър, но на национално равнище”.
Така стигнал до идеята за доброволчеството. Бил е медицински работник в полицията и когато се е пенсионирал, започнал да пътува като доброволец.

Казва, че това е нещо като работна ваканция. Посещава места, на които не би отишъл, ако беше планирал сам почивката си. Бил е в Лилехамер преди 4 години, както и в Минск на Европейските игри. Запознава се с нови спортове, с нови култури.
“За съжаление не можах да запаля съпругата си по доброволчеството, но тя е щастлива за мен, че мога да открадна своите две седмици и да изчезна някъде по света”, смее се Рой.

Той харесва формата на Младежките игри, защото структурата им в основата си е същата като големите, но са много по-освободени, по-приятелски.

“Истинските олимпийски игри са водени от голямата цел на задължителния успех, а при тези акцентът е в образованието, да моделираш положителните примери”, споделя българският доброволец.

И старателно сгъва българското знаме в чантата си, за да потегли към последните стартове с наши спортисти на игрите в Лозана.

15-Roi15-Roi215-Roi315-Roi4

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC