Вицепрезидент на БОК връчи лавровия венец за шампионката на Софийския маратон

Вицепрезидент на БОК връчи лавровия венец за шампионката на Софийския маратон

Вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев бе сред официалните лица дали старт на Wizz Air София маратон и след това връчи лавровия венец на шампионката.

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

За първи път в историята книга събра на церемония живите олимпийски медалисти на България. Над 150 олимпийски шампиони и призьори присъстваха днес на представянето на книгата "България на Олимп".Луксозното 400-странично издание бе промотирано със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ и събра 30 от олимпийските шампиони на България и още над 150 сребърни и бронзови медалисти.

Белчо Горанов приветства участниците в

Белчо Горанов приветства участниците в "София ърбан зона 2020“

Белчо Горанов бе сред официалните гости, които дадоха старт на Европейската седмица на спорта. Кратката церемония се състоя в последния ден от организираната от „София – европейска столица на спорта и Столична община „Ърбан зона 2020“ в Княжеската градина до Орлов мост.

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

  За първи път в историята книга събира на церемония живите олимпийски медалисти на България. Луксозното 400-странично издание „България на Олимп“ ще се промотира със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ на 29 септември от 12 часа.

Един велик боксов шампион на 60

Един велик боксов шампион на 60

Един от най-великите шампиони в историята на аматьорския бокс навършва днес 60 години.

Интервю с президента на МОК за подготовката за игрите Токио 2020

bahИнтервю с президента на МОК относно актуалното състояние на подготовката за олимпийските игри Токио 2020. 

Въведение от президента на МОК:

Подготовката за Олимпийските игри в Токио 2020 продължава, с оглед успешното провеждане на олимпийските игри това лято в Токио и за успокояване на спортистите и насърчаване да продължат напред с пълни сили по отношение на тренировките и подготовката им за това, което очакваме да бъдат много успешни Олимпийски игри Токио 2020.

Въпрос: През последните два дни в японските медии има толкова много съобщения, особено в интернет, позовавайки се на интервюто на г-н Дик Паунд. Самото интервю е добро интервю, но коментарите му бяха подети, особено за там където той първо определи датата и времето за това дали да се вземе решение за отмяна на Игрите или не, а думата „отмяна“ беше навсякъде, дори в парламента. Освен това той говори за нова война като ситуация и тук има много медийни изявления, които я сравняват с анулирането по време на войната. Вашият отговор на това?

 

Отговор: Мисля, че фактите говорят сами за себе си и не бива да забравяме, че Дик Паунд също каза, че МОК е напълно ангажиран церемонията по откриването да се състои на 24 юли в Токио. И ние всъщност за това работим и виждаме голямо единство и солидарност на Олимпийското движение по отношение на това, на подготовката за Игрите и по-специално на квалификациите. Това е нещо, за което трябва да кажа, че съм доста горд: виждам колко много национални олимпийски комитети, държави, федерации работят заедно за справяне с предизвикателството на този вирус. Тогава защо да споменавате тези сравнения с война. Мисля, че всяко сравнение със световната война е неуместно.

Въпрос: Значи на теория до кога бихте могли да изчакате окончателното решение за провеждането на Игрите и има ли вариант за отмяна или може би отлагане за следващата година?

Отговор: Сами давате отговор: казахте „теоретично“ и ще разберете, че аз не съм готов да разгарям спекулациите по никакъв начин. Става въпрос за сегашната ситуация, а не за спекулации. Това, което е сега, е да се гарантира процедурата за квалификация и едновременно защита на безопасността на спортистите. Това правим в сътрудничество с японските власти. В сътрудничество със Световната здравна организация, също в сътрудничество с Китайския олимпийски комитет и властите и с много НОК.

Нека ви дам няколко примера. Сега китайският отбор по борба тренира в Сърбия и пътува оттам за различните квалификационни турнири. Отборът на Китай по тенис на маса е в Катар. Китайският отбор по баскетбол за жени е в Хърватия. Успяхме да преместим квалификационни състезания и турнири в рамките на седмици от Китай в други страни, където може да се гарантира безопасността на спортистите.

Така че въз основа на това наистина можем да кажем, че очакваме успешни Олимпийски игри в Токио.

Въпрос: Просто искам да потвърдя позицията на МОК в този момент и има ли вече вариант за алтернативен план или за това да има няколко места, а също така реалистично ли е да има едногодишно отлагане?

Отговор: Можете да ме питате по много повече начини; Няма да разгарям спекулациите. МОК, в сътрудничество с всички власти и НОК, е напълно ангажиран с успешните олимпийски игри в Токио, които започват на 24 юли.

Въпрос. Г-н Президент, тази ситуация и световната тенденция, изглежда, че сме изправени пред нов аспект, без да знаем къде ще се появи вируса.Така че по някакъв начин наистина трябва да се огледа въпроса, не 100% сигурно решение, а повече как оценявате рисковете. Кои са нещата, които смятате за важни за подготовката на японците, доколкото може да бъдат безопасни условията за организиране на игрите, отговарящи на изискванията на МОК?

 

Отговор: Видяхме японските власти да предприемат много важни мерки, също и днес. Оценяваме тясното сътрудничество с Организационния комитет, който прави всичко, за да гарантира безопасността на спортистите и всички посетители в Япония. В това отношение отново виждаме голямата солидарност на света да допринесе за безопасността на игрите и да допринесе за успешните игри. Вече ви дадох няколко примера. Има още много.

Например виждаме, че Олимпийският комитет на Китай вече планира възможно най-скоро да изведе почти или дори целия олимпийски отбор от страната, а след това да изведе възможно най-бързо квалифицираните спортисти в Япония, за да се съобрази с медицинския опит. Тази решителност от страна на Япония и тази голяма солидарност от спортното движение и извън спортното движение отново ни поставя в състояние да кажем, че продължаваме подготовката си за тези успешни игри, както е планирано.

Въпрос: Много спекулации създадоха голямо объркване в Япония. И така, какви са вашите послания към японците и хората по света, които с нетърпение очакват тези Олимпийски игри?

Отговор: МОК е изцяло ангажиран с успеха на Олимпийските игри в Токио 2020.

Въпрос: Г-н Джон Коутс е ръководител на координационната комисия за Токио 2020 и той отговори на местен австралийски вестник, че, както каза г-н Дик Паунд, трябва да вземем решение до три месеца. Но изглежда, че това не е официалната позиция на МОК в момента, просто искам да потвърдя това?

Отговор: Официалната позиция на МОК е, че ние сме напълно ангажирани с успеха на Олимпийските игри в Токио 2020 г. и че вече правим всичко, за да гарантираме не само успеха от Игрите, но и да гарантираме квалификациите и подготовка на спортистите по света, защото безопасността на всеки участник в Олимпийските игри, било то спортист, длъжностно лице, зрител, е основен приоритет за МОК, а също и за Организационния комитет Токио 2020.

Въпрос: И така, какъв според вас е крайният критерий, за да сте сигурни, че Олимпиадата е по график?

 

Отговор: Тя е по график. Процедурите за подготовка и квалификация продължават с много усилия, които се полагат от всички. От Организационния комитет, от Япония, от Китай, от МОК, от голям брой НОК и всичко това отново с оглед да има тогава, да, предизвикателен, но въпреки това успешен период на квалификация, след което с нетърпение очакваме да отпразнуваме заедно с японците, успешни олимпийски игри Токио 2020.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC