Двама олимпийски шампиони наградиха призьорите в биатлона от феста

Двама олимпийски шампиони наградиха призьорите в биатлона от феста

Двама олимпийски шампиони приветстваха участниците в последния ден от зимния олимпийски младежки фестивал 2021. Екатерина Дафовска и Христо Марков поздравиха присъстващите и отличиха най-добрите в състезанията по биатлон, с които днес под връх Снежанка завърши деветото издание на форума.

Ски бегачите от Асеновград и Сапарева баня доминират в Осогово

Ски бегачите от Асеновград и Сапарева баня доминират в Осогово

Младите ски-бегачи от Асеновград и от Сапарева баня доминираха в състезанията от втория ден на Олимпийския зимен фестивал. И двата клуба си тръгнаха с по две титли и по два сребърни медала, при бронзовите отличия СК Сапарева баня спечели 3 срещу един на СК Тритон от Асеновград.

Скиорите от Самоков и бордистите на

Скиорите от Самоков и бордистите на "Бороспорт"

Скиорите от Самоков и бордистите на Бороспорт, Блейд и Амерспорт спечелиха най-много титли в  първия ден от олимпийския младежки фестивал, който започна днес в Осогово. Организатори на събитието, което се провежда под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“.

Наказание на нигерийка носи сребро за Селишка от Световните плажни игри

Наказание на нигерийка носи сребро за Селишка от Световните плажни игри

Миглена Селишка ще получи сребърен медал от световните плажни игри, организирани от Асоциацията на националните олимпийски комитетит (АНОК) в Катар през 2019-а, информира Дисциплинарната комисия на АНОК с писмо до Българския олимпийски комитет (БОК).

 Олимпийският зимен фестивал събира младите ни таланти в Осогово и Чепеларе

Олимпийският зимен фестивал събира младите ни таланти в Осогово и Чепеларе

За първи път в историята две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал, който по традиция дава път на спортните таланти на България.

Изявление на МОК относно коронавируса, актуализирано

mocСлед публикуването на изявлението на МОК относно коронавирус (COVID-19) на 14 февруари, се появиха случаи и огнища на болестта в няколко държави.

Световната здравна организация (СЗО) не е обявила пандемия и случаите все още са групирани и се наблюдават от съответните национални органи, съсредоточени върху ограничителните мерки.

Виждайки, че съществува риск от значителни смущения при пътуване поради отмяна на полети и друг транспорт и променящите се ограничения за влизане от различни държавни органи, МОК временно промени политиката си за пътуване за персонал и съветници и ще бъдат разрешени само основни пътувания. Всички алтернативи на пътуването трябва да бъдат проучени.

Информация относно коронавируса и подготовката за Олимпийските игри Токио 2020:

 

• Подготовката за Олимпийските игри в Токио 2020 продължава по план. Противодействията срещу инфекциозните заболявания представляват важна част от плановете на Токио 2020 за провеждане на безопасни и сигурни игри. Токио 2020 ще продължи да си сътрудничи с всички съответни организации, които внимателно наблюдават случаите на инфекциозни заболявания, и ще преразглежда всички мерки за противодействие, които може да са необходими за всички заинтересовани организации. Освен това МОК поддържа контакт със Световната здравна организация, както и със собствените си медицински експерти. Имаме пълна увереност, че съответните органи, по-специално в Япония и Китай, ще предприемат всички необходими мерки за справяне със ситуацията.

• Токио 2020 работи в сътрудничество с Националните и Международните федерации преди тестовите състезания и следва насоки от японските власти.

• Щафетата с олимпийския огън се очаква да се проведе по план. Ситуацията се следи внимателно и Токио 2020 си сътрудничи тясно с регионалните префектури за оценка на местните условия.

• МОК работи с Международните федерации и съответните НОК във връзка с участието на техните спортисти в квалификационни състезания за Олимпийските игри.

Медицинска информация и препоръки

 

Има доказателства, че COVID-19 се предава по същия начин като сезонен грип и обикновена настинка чрез капчици от кихане и кашлица. Това означава, че да останете на метър от заразен човек повече от час, ви излага повече на риск. Няма данни за други пътища на заразяване. Най-честите симптоми на COVID-19 са висока температура, умора и суха кашлица. Някои пациенти могат да имат болки, назална конгестия, хрема, болки в гърлото или диария. Тези симптоми обикновено са леки и започват постепенно.

Повечето заразени хора имат много леки симптоми и се възстановяват бързо. Тези с хронични състояния или възрастни хора са най-застрашени от тежка инфекция.

По-долу ще намерите няколко важни препоръки:

1. Редовно и старателно почиствайте ръцете си с препарат за ръце на алкохолна основа или ги измивайте със сапун и вода.

Защо? Измиването на ръцете си със сапун и вода или използването на ръчен разтвор на алкохолна основа убива вирусите, които може да са на ръцете ви.

2. Поддържайте най-малко 1 метър (3 фута) разстояние между себе си и всеки, който кашля или киха.

Защо? Когато някой кашля или киха пръска малки течни капчици от носа или устата, които могат да съдържат вируса. Ако сте твърде близко, можете да вдишате капчиците, включително вируса COVID-19, ако човекът, който кашля, има заболяването.

3. Избягвайте да докосвате очите, носа и устата.

Защо? Ръцете докосват много повърхности и могат да поемат вируси. Веднъж замърсени, ръцете могат да пренесат вируса в очите, носа или устата. Оттам вирусът може да навлезе в тялото ви и да ви разболее.

4. Уверете се, че вие и хората около вас спазвате добра дихателна хигиена. Това означава да покриете устата и носа със свит лакът или тъкан, когато кашляте или кихате. След това изхвърлете използваната тъкан незабавно.

Защо? Капки разпространяват вируса. Следвайки добра дихателна хигиена, вие предпазвате хората около вас от вируси като настинка, грип и COVID-19.

Не е възможно да се предвиди колко дълго ще продължи огнището. Предишните огнища на коронавирус (например SARS) продължиха 6-9 месеца, но тъй като това е нов вирус, резултатът не е известен. Той може да продължи като сравнително лек грип като болест и широко разпространен, може да изчезне пролетта / лятото или може да продължи спорадични огнища при някои тежки случаи.

Сегашният фокус на публичните власти е върху ограничаването с изолиране на случаите и клъстерите на случаите, както и смекчаването и предотвратяването им. Политиките, провеждани от спортните организации, трябва да бъдат разумни и пропорционални, за да се сведе до минимум рискът за хората и да се намалят шансовете за предаване. Тези политики ще зависят от събитието, спорта, географията и времето.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC