Русе, Бургас и Варна с най-много медали на олимпийския фест, СНИМКИ

Русе, Бургас и Варна с най-много медали на олимпийския фест, СНИМКИ

Младите спортни таланти на Русе, Бургас и Варна си тръгнаха с най-много отличия от завършилия днес в курортен комплекс Албена Олимпийски младежки летен фестивал.

Спортни легенди приветстваха младите ни олимпийци в Албена, СНИМКИ

Спортни легенди приветстваха младите ни олимпийци в Албена, СНИМКИ

Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска приятно изненада с присъствието си участниците в тазгодишния олимпийски младежки летен фестивал в Албена. Златната медалистка от Нагано 1998 и председател на федерацията по биатлон бе сред официалните гости, открили събитието тазисутрин.

"Възраждане Фест“ рестартира ученическите състезания

Надпреварите от програмата на „Възраждане спорт фест“ на практика рестартираха днес след дълга пауза ученическите състезания в столицата.

Млад борец от Олимпийския фестивал на БОК спаси удавник в Бургас

Млад борец от Олимпийския фестивал на БОК спаси удавник в Бургас

Младият борец Христо Ташев, който през уикенда спаси от удавяне скочило от моста в Бургас момче, е участник в последното издание на Олимпийския фестивал на БОК.

Стефка Костадинова с ценен подарък към „София – евростолица на спорта“

Стефка Костадинова с ценен подарък към „София – евростолица на спорта“

Десетки спортни легенди, олимпийски, световни и европейски шампиони на България се събраха за откриването на авторската фотоизложба на Иван Йочев, представена от „София – европейска столица на спорта“ и БОК.

Изпълкомът на МОК пристъпва към планиране на сценарии

mocЗа опазване на здравето на всички и да допринесе за овладяване на COVID-19, Изпълнителното бюро (ИБ) на Международния олимпийски комитет (МОК) днес обяви, че ще пристъпи към планиране на сценарии за Олимпийските игри Токио 2020.

Тези сценарии са свързани с промяна на съществуващите оперативни планове, за да започнат игрите на 24 юли 2020 г., а също и за промени в началната дата на игрите. Тази стъпка ще позволи по-добра оценка на бързо променящото се развитие на здравната ситуация по света и в Япония. Ще послужи като основа за най-доброто решение в интерес на спортистите и всички останали участници.

От една страна, в Япония има значителни подобрения и хората посрещат с ентусиазъм олимпийския огън. Това би могло да засили доверието на МОК в японските домакини, че МОК може, с определени ограничения за безопасност, да организира Олимпийски игри в страната, като същевременно спазва принципа за опазване здравето на всички участващи.

От друга страна, има драматично увеличение на случаите и нови огнища на COVID-19 в различни страни на различни континенти. Това доведе ИБ до извода, че МОК трябва да направи следващата стъпка в своето планиране на сценарии.

Редица важни обекти, необходими за игрите, евентуално няма да са налични. Ситуациите с милиони нощувки, които вече са резервирани в хотели, са изключително трудни за справяне и международният спортен календар за поне 33 олимпийски спорта би трябвало да бъде адаптиран. Това са само няколко от многото съществени предизвикателства.

Следователно, за проучване на различни сценарии, ще е необходим пълният ангажимент и сътрудничество на Организационния комитет на Токио 2020 и японските власти, както и на всички Международни федерации (МФ) и Национални олимпийски комитети (НОК). Това също ще изисква ангажираност и сътрудничество с телевизиите притежатели на права (RHBs) и нашите спонсори - ТОП партньори, като част от тяхната постоянна и ценена подкрепа за Олимпийското движение, както и сътрудничество от всички партньори, доставчици и изпълнители на Игрите. Именно в този дух на общия ангажимент на олимпийските заинтересовани страни към Олимпийските игри и в светлината на влошаващата се ситуация в световен мащаб, ИБ на МОК започна днес следващата стъпка в планирането на сценарии.

В пълна координация и партньорство с Организационния комитет на Токио 2020, японските власти и столичното правителство на Токио, МОК ще започне задълбочени дискусии, за да завърши оценката си за бързото развитие на световната здравна ситуация и нейното въздействие върху Олимпийските игри, включително сценария на отлагане. МОК е уверен, че ще приключи тези дискусии в рамките на следващите четири седмици и много оценява солидарността и партньорството на НОК и МФ в подкрепа на спортистите и адаптиране на планирането на игри.

ИБ на МОК подчерта, че отмяната на Олимпийските игри в Токио 2020 няма да реши нито един от проблемите или няма да помогне на никого. Следователно отмяната не е на дневен ред.

След срещата с ИБ президентът на МОК Томас Бах днес писа до световната общност на спортистите, за да им обясни за подхода на МОК.

В писмото Бах още веднъж заявява, че опазването на здравето на всички участващи и приносът към овладяването на вируса е основният принцип и казва: „Човешкият живот има предимство пред всичко, включително и организирането на Игрите. МОК иска да бъде част от решението. Затова сме приели нашия водещ принцип да опазваме здравето на всички участващи и да допринасяме за овладяването на вируса. Всички ние работим за това, надеждата, която толкова много спортисти, НОК и МФ от всички пет континента са изразили, да се изпълни: че в края на този тъмен тунел, който всички ние ще преминем заедно, без да знаем колко дълго ще трае това, Олимпийският пламък ще бъде светлина в края на тунела."

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC