Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на Българския олимпийски комитет по време на редовното отчетно-изборно събрание, състояло се в НСА. За настоящата световна рекордьорка в скока на височина вота си с тайно гласуване дадоха 56 от гласувалите 57 членове, с един въздържал се, при отсъствието на други кандидатури.

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди призьорите на турнира от веригата Гран при по трап и скийт.

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Председателят на БОК Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха на световната купа в София и изпрати писмо до председателя на федерацията Илиана Раева.

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

В Япония започна щафетата с олимпийския огън. Факелът бе запален близо до АЕЦ "Фукушима", който бе използван като база на спасителите след ядрената катастрофа от 2011 година, предизвикана от мощно земетресение и цунами.

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

„Българката никога след Рим’87 не скочи повече, но и никой друг на планетата не успя да стори това до днес, вече 34 години по-късно…“Стефка Костадинова е сред легендите със специална секция в открития днес първи виртуален музей на спорта.

Изпълкомът на МОК пристъпва към планиране на сценарии

mocЗа опазване на здравето на всички и да допринесе за овладяване на COVID-19, Изпълнителното бюро (ИБ) на Международния олимпийски комитет (МОК) днес обяви, че ще пристъпи към планиране на сценарии за Олимпийските игри Токио 2020.

Тези сценарии са свързани с промяна на съществуващите оперативни планове, за да започнат игрите на 24 юли 2020 г., а също и за промени в началната дата на игрите. Тази стъпка ще позволи по-добра оценка на бързо променящото се развитие на здравната ситуация по света и в Япония. Ще послужи като основа за най-доброто решение в интерес на спортистите и всички останали участници.

От една страна, в Япония има значителни подобрения и хората посрещат с ентусиазъм олимпийския огън. Това би могло да засили доверието на МОК в японските домакини, че МОК може, с определени ограничения за безопасност, да организира Олимпийски игри в страната, като същевременно спазва принципа за опазване здравето на всички участващи.

От друга страна, има драматично увеличение на случаите и нови огнища на COVID-19 в различни страни на различни континенти. Това доведе ИБ до извода, че МОК трябва да направи следващата стъпка в своето планиране на сценарии.

Редица важни обекти, необходими за игрите, евентуално няма да са налични. Ситуациите с милиони нощувки, които вече са резервирани в хотели, са изключително трудни за справяне и международният спортен календар за поне 33 олимпийски спорта би трябвало да бъде адаптиран. Това са само няколко от многото съществени предизвикателства.

Следователно, за проучване на различни сценарии, ще е необходим пълният ангажимент и сътрудничество на Организационния комитет на Токио 2020 и японските власти, както и на всички Международни федерации (МФ) и Национални олимпийски комитети (НОК). Това също ще изисква ангажираност и сътрудничество с телевизиите притежатели на права (RHBs) и нашите спонсори - ТОП партньори, като част от тяхната постоянна и ценена подкрепа за Олимпийското движение, както и сътрудничество от всички партньори, доставчици и изпълнители на Игрите. Именно в този дух на общия ангажимент на олимпийските заинтересовани страни към Олимпийските игри и в светлината на влошаващата се ситуация в световен мащаб, ИБ на МОК започна днес следващата стъпка в планирането на сценарии.

В пълна координация и партньорство с Организационния комитет на Токио 2020, японските власти и столичното правителство на Токио, МОК ще започне задълбочени дискусии, за да завърши оценката си за бързото развитие на световната здравна ситуация и нейното въздействие върху Олимпийските игри, включително сценария на отлагане. МОК е уверен, че ще приключи тези дискусии в рамките на следващите четири седмици и много оценява солидарността и партньорството на НОК и МФ в подкрепа на спортистите и адаптиране на планирането на игри.

ИБ на МОК подчерта, че отмяната на Олимпийските игри в Токио 2020 няма да реши нито един от проблемите или няма да помогне на никого. Следователно отмяната не е на дневен ред.

След срещата с ИБ президентът на МОК Томас Бах днес писа до световната общност на спортистите, за да им обясни за подхода на МОК.

В писмото Бах още веднъж заявява, че опазването на здравето на всички участващи и приносът към овладяването на вируса е основният принцип и казва: „Човешкият живот има предимство пред всичко, включително и организирането на Игрите. МОК иска да бъде част от решението. Затова сме приели нашия водещ принцип да опазваме здравето на всички участващи и да допринасяме за овладяването на вируса. Всички ние работим за това, надеждата, която толкова много спортисти, НОК и МФ от всички пет континента са изразили, да се изпълни: че в края на този тъмен тунел, който всички ние ще преминем заедно, без да знаем колко дълго ще трае това, Олимпийският пламък ще бъде светлина в края на тунела."

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC