Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на Българския олимпийски комитет по време на редовното отчетно-изборно събрание, състояло се в НСА. За настоящата световна рекордьорка в скока на височина вота си с тайно гласуване дадоха 56 от гласувалите 57 членове, с един въздържал се, при отсъствието на други кандидатури.

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди призьорите на турнира от веригата Гран при по трап и скийт.

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Председателят на БОК Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха на световната купа в София и изпрати писмо до председателя на федерацията Илиана Раева.

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

В Япония започна щафетата с олимпийския огън. Факелът бе запален близо до АЕЦ "Фукушима", който бе използван като база на спасителите след ядрената катастрофа от 2011 година, предизвикана от мощно земетресение и цунами.

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

„Българката никога след Рим’87 не скочи повече, но и никой друг на планетата не успя да стори това до днес, вече 34 години по-късно…“Стефка Костадинова е сред легендите със специална секция в открития днес първи виртуален музей на спорта.

Томас Бах с обръщение към спортистите

tomas bahДраги спортисти, в тази безпрецедентна криза всички сме единни.

Подобно на вас, ние сме много загрижени за това, което пандемията COVID-19 прави в живота на хората. Човешкият живот има предимство пред всичко, включително организирането на Игрите. МОК иска да бъде част от решението. Затова сме приели за наш водещ принцип да опазваме здравето на всички участващи и да допринасяме за овладяването на вируса. Бих искал да ви уверя, че ще се придържаме към това във всички наши решения относно Олимпийските игри в Токио 2020.

Пътят до Токио е много различен за всеки от вас, които идвате от 206 НОК. Много от вас не могат да се подготвят и тренират по начина, по който сте свикнали, или дори изобщо не, поради мерките за борба с COVID-19 във вашата страна. Много от вас тренират и се радват да сбъднат олимпийска си мечта. Много от вас вече са квалифицирани за Игрите; значителен брой не са.

Това, което всички споделяме обаче, е огромна несигурност. Тази несигурност разклаща нервите ни и поражда или засилва съмненията за положително бъдеще; унищожава надеждата. Някои дори трябва да се страхуват за самото си съществуване. Тази несигурност произтича от факта, че към този момент никой не може да направи напълно надеждни изявления за продължителността на тази борба с вируса. Това важи за спорта, науката, медиите, политиката и цялото общество. Затова и МОК за съжаление не може да отговори на всички ваши въпроси. Ето защо разчитаме на съветите на работна група, включително Световната здравна организация (СЗО).

Като успели спортисти знаете, че никога не трябва да се отказваме, дори шансът да успеем да изглежда много малък. Нашият ангажимент към Олимпийските игри в Токио 2020 се основава на този опит. Опитът ни като спортисти е, че винаги трябва да сме готови да се адаптираме към нови ситуации. Поради тази причина, както бе посочено по-горе, мислим по различни сценарии и ги адаптираме почти всеки ден.

От една страна, в Япония има значително подобрение и хората посрещат с ентусиазъм олимпийския огън. Това би могло да засили доверието ни в нашите японски домакини, че с определени ограничения за безопасност можем да организираме Олимпийски игри в страната, като спазваме принципа ни за опазване здравето на всички участващи. От друга страна, наблюдаваме драстично увеличение на случаите и новите огнища на вируса в различни страни на различни континенти. Ето защо трябва да предприемем следващата стъпка в нашите сценарии.

Мисля, че мога да разбера тези сред вас, които смятат ситуацията за незадоволителна. Въпреки че при много различни обстоятелства и по много различни причини имах опит несигурността като спортист свързан с Олимпийските игри в Москва 1980 г. Не бяхме сигурни дали игрите ще се проведат и дали ще ни бъде разрешено да участваме. Честно казано, бих предпочел, ако тогава лицата, които вземаха решенията, имаха повече време да вземат решение на базата на по сигурна информация.

Нашата основна информация днес е, че окончателното решение за датата на Олимпийските игри в Токио 2020 сега все още би било преждевременно.

И така, като вас, ние сме пред дилема: Отмяната на Олимпийските игри би унищожила олимпийската мечта на 11 000 спортисти от всички 206 национални олимпийски комитети, от олимпийския отбор на МОК за бежанците, най-вероятно за параолимпийските спортисти и за всички хора които ви подкрепят като треньори, лекари, длъжностни лица, партньори в тренировката, приятели и семейство. Отмяната не би решила нито един проблем и не би помогнала на никого. Следователно това не е в нашия дневен ред.

Решение за отлагане днес не би могло да посочи нова дата за Олимпийските игри поради несигурното развитие и в двете посоки: подобрение, което наблюдаваме в редица страни, благодарение на предприетите строги мерки или влошаващата се ситуация в други държави.

За разлика от други спортни събития, отлагането на Олимпийските игри е изключително сложно предизвикателство. Само да ви дам няколко примера:

Редица съществени обекти, необходими за игрите, евентуално няма да са налични. Ситуациите с милиони нощувки, които вече са резервирани в хотели, са изключително трудни за справяне и международният спортен календар за поне 33 олимпийски спорта би трябвало да бъде адаптиран. Това са само няколко от много, много повече предизвикателства.

Следователно, за по-нататъшното проучване на различни сценарии, ще е необходимо пълно ангажиране и сътрудничество на Организационния комитет на Токио 2020 и японските власти, както и на всички Международни федерации (МФ) и Национални олимпийски комитети (НОК) и всички заинтересовани страни от Олимпийските игри. В светлината на влошаващата се ситуация в световен мащаб и в духа на нашия споделен ангажимент към Олимпийските игри днес Изпълнителното бюро на МОК даде началото на следващата стъпка в нашите сценарии.

Заедно с всички заинтересовани страни започнахме подробни дискусии днес, за да завършим нашата оценка на бързото развитие на световната здравна ситуация и нейното въздействие върху Олимпийските игри, включително сценарий за отлагане. Работим много усилено и сме сигурни, че ще приключим тези дискусии в рамките на следващите четири седмици.

Знам, че тази безпрецедентна ситуация оставя много от вашите въпроси отворени. Знам също, че този рационален подход може да не е в съответствие с емоциите, през които много от вас трябва да преминат. Ето защо, докато се опитваме да отговорим на вашата ситуация и на въпросите, които може да имате във връзка с вашата подготовка, вашите квалификации и участието ви в Игрите, препоръчваме ви да следите за актуализациите на платформата Athlete365, но и да поддържате близки контакти с вашите НОК и националните федерации.

Всички ние работим за това, надеждата, която толкова много спортисти, НОК и МФ от всички пет континента са изразили, да се изпълни: че в края на този тъмен тунел, който всички ние ще преминем заедно, без да знаем колко дълго ще трае това, Олимпийският огън ще бъде светлина в края на тунела.

Като колега олимпиец се надявам, че можете да разберете предизвикателството пред което сме изправени и да приемете и подкрепите нашите принципи, които са за защита на вашето здраве, здравето на вашето семейство и на всички, и да запазите жива олимпийската си мечта.

Пожелавайки на вас, семействата ви и приятелите ви на първо място добро здраве и всичко най-добро, аз оставам,


С приятелски поздрав,

Томас Бах
Президент

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC