Вицепрезидент на БОК връчи лавровия венец за шампионката на Софийския маратон

Вицепрезидент на БОК връчи лавровия венец за шампионката на Софийския маратон

Вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев бе сред официалните лица дали старт на Wizz Air София маратон и след това връчи лавровия венец на шампионката.

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

За първи път в историята книга събра на церемония живите олимпийски медалисти на България. Над 150 олимпийски шампиони и призьори присъстваха днес на представянето на книгата "България на Олимп".Луксозното 400-странично издание бе промотирано със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ и събра 30 от олимпийските шампиони на България и още над 150 сребърни и бронзови медалисти.

Белчо Горанов приветства участниците в

Белчо Горанов приветства участниците в "София ърбан зона 2020“

Белчо Горанов бе сред официалните гости, които дадоха старт на Европейската седмица на спорта. Кратката церемония се състоя в последния ден от организираната от „София – европейска столица на спорта и Столична община „Ърбан зона 2020“ в Княжеската градина до Орлов мост.

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

  За първи път в историята книга събира на церемония живите олимпийски медалисти на България. Луксозното 400-странично издание „България на Олимп“ ще се промотира със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ на 29 септември от 12 часа.

Един велик боксов шампион на 60

Един велик боксов шампион на 60

Един от най-великите шампиони в историята на аматьорския бокс навършва днес 60 години.

Един велик боксов шампион на 60

lesovЕдин от най-великите шампиони в историята на аматьорския бокс навършва днес 60 години.

Златен медалист от олимпиадата в Москва 1980, европейски първенец от Тампере 1981 и Варна 1983, с второ трето място за Световните купи в Монреал 1981 и в Рим 1983, трикратен победител за Купа „Странджа“ - Лесов е безспорно явление в световния бокс.

Файтер, с когото конкуренцията винаги се съобразява още от появата му с гръм на игрите в съветската столица, той винаги е приемал предизвикателства на ринга в името на зрелището. Показвал е многократно суперкласа на публиката както в техничните надигравания, така и в битки с тотална размяна на удари. Той беше момчето със златните ръкавици, което остави впечатляваща шампионска следа в родния бокс.

В решителния мач за олимпийската титла Петър се изправя срещу представителя на домакините и властелин в категорията през последните години Виктор Мирошниченко. Вихрените атаки на Лесов принуждават рефера да спре мача във втория рунд и да обяви нашия състезател за олимпийски шампион. Само на 19 години, 10 месеца и 20 дни!

За жалост здравословни проблеми не позволиха на знаменития ни боксьор по-дълго време да пердаши съперниците си на ринга. Реално той има само 5-6 активни години под светлините на голямата сцена. Но и те са достатъчни да бъде увековечен в своя спорт не само с победи и смело сърце, но и със специално правило, кръстено на неговото име. След сценария на олимпийския финал в Москва с Мирошниченко и подобен случай в боя между Лесов и Варади (Унгария) през 1983 година

се приема – ако водиш в мача по точки, въпреки че имаш аркада, печелиш. По-късно идва промяната – сега срещите се прекратяват заради лекарска забрана.

Петър се пробва за кратко при професионалистите, а после сваля ръкавиците и се посвещава на треньорската професия. Под негово ръководство български боксьори печелят десетки титли, медали и победи в авторитетни турнири. Влиза в заглавията на медии от цял свят като един от първите въстаници срещу мафията в управлението на бокса, след като е изгонен от световното Делхи 2018 заради протест срещу несправедливо реферско решение.

При последните успехи на български боксьори често се чува в изказванията на медалистите: „Посвещавам отличието си на треньора Лесов!“ Заслужено признание на неговия труд за изграждането на млади състезатели. Една от автобусните спирки в родния му край е кръстена на негово име и е изрисувана с щастливия лик на златния олимпийски медалист. Знак на благодарност към великия български боксьор.

БОК честити юбилея на Петър Лесов и му желае още дълги години здраве, сила и късмет!

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC