Вицепрезидент на БОК връчи лавровия венец за шампионката на Софийския маратон

Вицепрезидент на БОК връчи лавровия венец за шампионката на Софийския маратон

Вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев бе сред официалните лица дали старт на Wizz Air София маратон и след това връчи лавровия венец на шампионката.

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

За първи път в историята книга събра на церемония живите олимпийски медалисти на България. Над 150 олимпийски шампиони и призьори присъстваха днес на представянето на книгата "България на Олимп".Луксозното 400-странично издание бе промотирано със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ и събра 30 от олимпийските шампиони на България и още над 150 сребърни и бронзови медалисти.

Белчо Горанов приветства участниците в

Белчо Горанов приветства участниците в "София ърбан зона 2020“

Белчо Горанов бе сред официалните гости, които дадоха старт на Европейската седмица на спорта. Кратката церемония се състоя в последния ден от организираната от „София – европейска столица на спорта и Столична община „Ърбан зона 2020“ в Княжеската градина до Орлов мост.

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

  За първи път в историята книга събира на церемония живите олимпийски медалисти на България. Луксозното 400-странично издание „България на Олимп“ ще се промотира със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ на 29 септември от 12 часа.

Един велик боксов шампион на 60

Един велик боксов шампион на 60

Един от най-великите шампиони в историята на аматьорския бокс навършва днес 60 години.

Йордан Биков - един знаменит шампион на 70

bikov4Йордан Биков - олимпийски шампион по вдигане на тежести от Мюнхен 1972 г., навършва днес 70 г. Роденият в Пазарджик наш легендарен спортист е първият с „Голям шлем“ в щангите – печелил олимпийско, световно и европейско злато.

Във визитката си има още сребро на европейското в Мадрид 1973, и две пети места от световните шампионати в Кълъмбъс 1970 и в Лима 1971.

На олимпиадата в първото от трите тогавашни движения – повдигането – Биков се справя със 160 кг за второто място във временното класиране.
Във втората част -  изхвърлянето, българинът вдига 140 кг, но на 142.5 кг записва своя първи и единствен неуспех за състезанието, което го нарежда трети преди финала с изтласкването. Там Йордан е безапелационен със 177.5 кг в първи опит, но атракцията тепърва предстои. Във втория добавя цели 7.5 кг на щангата и когато ги заковава над главата си, с общо 485 кг праща в историята „извънземния“ световен рекорд на Куренцов (СССР) в трибоя. Третият опит дори се оказва безпредметен. Българско злато с цели 12.5 кг преднина пред втория! Следва знаменитият шампионски
скок на Биков над щангата, с който той влиза в световните медии и остава в историята.

Български олимпийски комитет честити на юбиляря и му желае много здраве, сила и късмет.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC