Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на Българския олимпийски комитет по време на редовното отчетно-изборно събрание, състояло се в НСА. За настоящата световна рекордьорка в скока на височина вота си с тайно гласуване дадоха 56 от гласувалите 57 членове, с един въздържал се, при отсъствието на други кандидатури.

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди призьорите на турнира от веригата Гран при по трап и скийт.

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Председателят на БОК Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха на световната купа в София и изпрати писмо до председателя на федерацията Илиана Раева.

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

В Япония започна щафетата с олимпийския огън. Факелът бе запален близо до АЕЦ "Фукушима", който бе използван като база на спасителите след ядрената катастрофа от 2011 година, предизвикана от мощно земетресение и цунами.

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

„Българката никога след Рим’87 не скочи повече, но и никой друг на планетата не успя да стори това до днес, вече 34 години по-късно…“Стефка Костадинова е сред легендите със специална секция в открития днес първи виртуален музей на спорта.

Йордан Биков - един знаменит шампион на 70

bikov4Йордан Биков - олимпийски шампион по вдигане на тежести от Мюнхен 1972 г., навършва днес 70 г. Роденият в Пазарджик наш легендарен спортист е първият с „Голям шлем“ в щангите – печелил олимпийско, световно и европейско злато.

Във визитката си има още сребро на европейското в Мадрид 1973, и две пети места от световните шампионати в Кълъмбъс 1970 и в Лима 1971.

На олимпиадата в първото от трите тогавашни движения – повдигането – Биков се справя със 160 кг за второто място във временното класиране.
Във втората част -  изхвърлянето, българинът вдига 140 кг, но на 142.5 кг записва своя първи и единствен неуспех за състезанието, което го нарежда трети преди финала с изтласкването. Там Йордан е безапелационен със 177.5 кг в първи опит, но атракцията тепърва предстои. Във втория добавя цели 7.5 кг на щангата и когато ги заковава над главата си, с общо 485 кг праща в историята „извънземния“ световен рекорд на Куренцов (СССР) в трибоя. Третият опит дори се оказва безпредметен. Българско злато с цели 12.5 кг преднина пред втория! Следва знаменитият шампионски
скок на Биков над щангата, с който той влиза в световните медии и остава в историята.

Български олимпийски комитет честити на юбиляря и му желае много здраве, сила и късмет.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC