Варна, Бургас и София с най-много медали на феста в Албена

Варна, Бургас и София с най-много медали на феста в Албена

Над 480 бъдещи шампиони на България участваха в завършилия днес Олимпийски младежки фестивал на БОК. През последните два дни младите ни надежди излъчиха в Албена призьорите в осем спорта:

Бейзболът с дебют на олимпийския фестивал в Албена

Бейзболът с дебют на олимпийския фестивал в Албена

Бъдещите спортни звезди на България се събраха на Олимпийския фестивал на БОК в Албена. Над 480 са участниците в 14-ото издание, те се състезават в 8 спорта плюс един демонстративен.

Великият шампион Асен Златев бе почетен гост на Националната олимпийска академия в Несебър

Великият шампион Асен Златев бе почетен гост на Националната олимпийска академия в Несебър

39-ата сесия за млади участници и 9-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия на БОК (5-8 юни 2021 г.) започна своята работа на базата на НСА „Васил Левски“ в Несебър.

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на Българския олимпийски комитет по време на редовното отчетно-изборно събрание, състояло се в НСА. За настоящата световна рекордьорка в скока на височина вота си с тайно гласуване дадоха 56 от гласувалите 57 членове, с един въздържал се, при отсъствието на други кандидатури.

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди призьорите на турнира от веригата Гран при по трап и скийт.

Именитата Светла Оцетова празнува юбилей

svetla ocetova_copyЕдна от двете българки, първи донесли олимпийско злато на България, празнува днес кръгла годишнина. Юбилеят на Светла Оцетова е повод да си припомним кариерата на знаменитата състезателка, оставила златна следа в гребането.

Наред с олимпийската титла от игрите в Монреал 1976, Светла Оцетова заедно със Здравка Йорданова стават световни шампиони в Хамилтън 1978, както и световни вицешампиони в Амстердам 1977 и в Блед 1979. Двойката скул има във визитката си още бронз от първенството на планетата в Нотингам 1975 и 4-то място на олимпиадата в Москва 1980.

Паметна за българския спорт обаче ще остане датата 24 юли 1976 г. Тогава на гребния канал в Нотър Дам Айлънд, Квебек, Канада, страната ни печели първо олимпийско злато при жените. В Монреал жените правят своя олимпийски дебют в гребането. Фаворити на двойка скул са СССР и ГДР. Още в сериите обаче българките си „пускат фиша“ за златото. Здравка и Светла финишират с трето време в историята, а победата ги изпраща директно на финал, като им спестява репешаж и още една допълнителна гонка.

Във финала двете българки се изстрелват напред още в началото. Сантиметър по сантиметър те трупат преднина. В гребането лидерът има предимството да вижда всички след себе си. Здравка и Светла държат съперниците си на разстояние и парират всяка атака. На финала България е първа с близо 2 лодки преднина пред ГДР. Още по-назад с отчайващо изоставане е екипажът на СССР. Германките са изпреварени с 3.5 секунди, което е огромна разлика в гребането. Така великолепните Здравка Йорданова и Светла Оцетова разбиват една дългогодишна хегемония и с огромна преднина печелят титлата, за да се увековечат като първите дами с олимпийско злато за България..

Изключително активна и полезна на световния спорт е Светла след състезателната си кариера. Дипломиран архитект, Оцетова специализира в проектиране, изграждане и лицензиране на гребни канали по цял свят, включително олимпийските от 1996 до 2028 г. Известно време е президент на БФ гребане и първи зам.-председател на Български олимпийски комитет. Става член на първата Комисия на спортистите към МОК, наред с олимпийските шампиони Кипчоге Кейно (Етиопия), Себастиян Коу (Великобритания), Томас Бах (Германия) и т.н. През годините е член на Техническата комисия на Международната федерация по гребане (ФИСА) и понастоящем технически директор на ФИСА, с огромен авторитет в този спорт.

Български олимпийски комитет честити кръглата годишнина на Светла Оцетова, като й желае много здраве, сила и щастие.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC