Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Председателят на БОК Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха на световната купа в София и изпрати писмо до председателя на федерацията Илиана Раева.

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

В Япония започна щафетата с олимпийския огън. Факелът бе запален близо до АЕЦ "Фукушима", който бе използван като база на спасителите след ядрената катастрофа от 2011 година, предизвикана от мощно земетресение и цунами.

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

„Българката никога след Рим’87 не скочи повече, но и никой друг на планетата не успя да стори това до днес, вече 34 години по-късно…“Стефка Костадинова е сред легендите със специална секция в открития днес първи виртуален музей на спорта.

Двама олимпийски шампиони наградиха призьорите в биатлона от феста

Двама олимпийски шампиони наградиха призьорите в биатлона от феста

Двама олимпийски шампиони приветстваха участниците в последния ден от зимния олимпийски младежки фестивал 2021. Екатерина Дафовска и Христо Марков поздравиха присъстващите и отличиха най-добрите в състезанията по биатлон, с които днес под връх Снежанка завърши деветото издание на форума.

Ски бегачите от Асеновград и Сапарева баня доминират в Осогово

Ски бегачите от Асеновград и Сапарева баня доминират в Осогово

Младите ски-бегачи от Асеновград и от Сапарева баня доминираха в състезанията от втория ден на Олимпийския зимен фестивал. И двата клуба си тръгнаха с по две титли и по два сребърни медала, при бронзовите отличия СК Сапарева баня спечели 3 срещу един на СК Тритон от Асеновград.

Именитата Светла Оцетова празнува юбилей

svetla ocetova_copyЕдна от двете българки, първи донесли олимпийско злато на България, празнува днес кръгла годишнина. Юбилеят на Светла Оцетова е повод да си припомним кариерата на знаменитата състезателка, оставила златна следа в гребането.

Наред с олимпийската титла от игрите в Монреал 1976, Светла Оцетова заедно със Здравка Йорданова стават световни шампиони в Хамилтън 1978, както и световни вицешампиони в Амстердам 1977 и в Блед 1979. Двойката скул има във визитката си още бронз от първенството на планетата в Нотингам 1975 и 4-то място на олимпиадата в Москва 1980.

Паметна за българския спорт обаче ще остане датата 24 юли 1976 г. Тогава на гребния канал в Нотър Дам Айлънд, Квебек, Канада, страната ни печели първо олимпийско злато при жените. В Монреал жените правят своя олимпийски дебют в гребането. Фаворити на двойка скул са СССР и ГДР. Още в сериите обаче българките си „пускат фиша“ за златото. Здравка и Светла финишират с трето време в историята, а победата ги изпраща директно на финал, като им спестява репешаж и още една допълнителна гонка.

Във финала двете българки се изстрелват напред още в началото. Сантиметър по сантиметър те трупат преднина. В гребането лидерът има предимството да вижда всички след себе си. Здравка и Светла държат съперниците си на разстояние и парират всяка атака. На финала България е първа с близо 2 лодки преднина пред ГДР. Още по-назад с отчайващо изоставане е екипажът на СССР. Германките са изпреварени с 3.5 секунди, което е огромна разлика в гребането. Така великолепните Здравка Йорданова и Светла Оцетова разбиват една дългогодишна хегемония и с огромна преднина печелят титлата, за да се увековечат като първите дами с олимпийско злато за България..

Изключително активна и полезна на световния спорт е Светла след състезателната си кариера. Дипломиран архитект, Оцетова специализира в проектиране, изграждане и лицензиране на гребни канали по цял свят, включително олимпийските от 1996 до 2028 г. Известно време е президент на БФ гребане и първи зам.-председател на Български олимпийски комитет. Става член на първата Комисия на спортистите към МОК, наред с олимпийските шампиони Кипчоге Кейно (Етиопия), Себастиян Коу (Великобритания), Томас Бах (Германия) и т.н. През годините е член на Техническата комисия на Международната федерация по гребане (ФИСА) и понастоящем технически директор на ФИСА, с огромен авторитет в този спорт.

Български олимпийски комитет честити кръглата годишнина на Светла Оцетова, като й желае много здраве, сила и щастие.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC