Любо Ганев и Белчо Горанов отличиха заслужили спортисти в „Нощта на шампионите“

Любо Ганев и Белчо Горанов отличиха заслужили спортисти в „Нощта на шампионите“

Вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев и генералният секретар Белчо Горанов бяха сред официалните лица, връчили призовете на най-добрите български спортисти за 2020 г. по време на традиционната „Нощ на шампионите“.

Вицепрезидент на БОК връчи лавровия венец за шампионката на Софийския маратон

Вицепрезидент на БОК връчи лавровия венец за шампионката на Софийския маратон

Вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев бе сред официалните лица дали старт на Wizz Air София маратон и след това връчи лавровия венец на шампионката.

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

За първи път в историята книга събра на церемония живите олимпийски медалисти на България. Над 150 олимпийски шампиони и призьори присъстваха днес на представянето на книгата "България на Олимп".Луксозното 400-странично издание бе промотирано със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ и събра 30 от олимпийските шампиони на България и още над 150 сребърни и бронзови медалисти.

Белчо Горанов приветства участниците в

Белчо Горанов приветства участниците в "София ърбан зона 2020“

Белчо Горанов бе сред официалните гости, които дадоха старт на Европейската седмица на спорта. Кратката церемония се състоя в последния ден от организираната от „София – европейска столица на спорта и Столична община „Ърбан зона 2020“ в Княжеската градина до Орлов мост.

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

  За първи път в историята книга събира на церемония живите олимпийски медалисти на България. Луксозното 400-странично издание „България на Олимп“ ще се промотира със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ на 29 септември от 12 часа.

Именитата Светла Оцетова празнува юбилей

svetla ocetova_copyЕдна от двете българки, първи донесли олимпийско злато на България, празнува днес кръгла годишнина. Юбилеят на Светла Оцетова е повод да си припомним кариерата на знаменитата състезателка, оставила златна следа в гребането.

Наред с олимпийската титла от игрите в Монреал 1976, Светла Оцетова заедно със Здравка Йорданова стават световни шампиони в Хамилтън 1978, както и световни вицешампиони в Амстердам 1977 и в Блед 1979. Двойката скул има във визитката си още бронз от първенството на планетата в Нотингам 1975 и 4-то място на олимпиадата в Москва 1980.

Паметна за българския спорт обаче ще остане датата 24 юли 1976 г. Тогава на гребния канал в Нотър Дам Айлънд, Квебек, Канада, страната ни печели първо олимпийско злато при жените. В Монреал жените правят своя олимпийски дебют в гребането. Фаворити на двойка скул са СССР и ГДР. Още в сериите обаче българките си „пускат фиша“ за златото. Здравка и Светла финишират с трето време в историята, а победата ги изпраща директно на финал, като им спестява репешаж и още една допълнителна гонка.

Във финала двете българки се изстрелват напред още в началото. Сантиметър по сантиметър те трупат преднина. В гребането лидерът има предимството да вижда всички след себе си. Здравка и Светла държат съперниците си на разстояние и парират всяка атака. На финала България е първа с близо 2 лодки преднина пред ГДР. Още по-назад с отчайващо изоставане е екипажът на СССР. Германките са изпреварени с 3.5 секунди, което е огромна разлика в гребането. Така великолепните Здравка Йорданова и Светла Оцетова разбиват една дългогодишна хегемония и с огромна преднина печелят титлата, за да се увековечат като първите дами с олимпийско злато за България..

Изключително активна и полезна на световния спорт е Светла след състезателната си кариера. Дипломиран архитект, Оцетова специализира в проектиране, изграждане и лицензиране на гребни канали по цял свят, включително олимпийските от 1996 до 2028 г. Известно време е президент на БФ гребане и първи зам.-председател на Български олимпийски комитет. Става член на първата Комисия на спортистите към МОК, наред с олимпийските шампиони Кипчоге Кейно (Етиопия), Себастиян Коу (Великобритания), Томас Бах (Германия) и т.н. През годините е член на Техническата комисия на Международната федерация по гребане (ФИСА) и понастоящем технически директор на ФИСА, с огромен авторитет в този спорт.

Български олимпийски комитет честити кръглата годишнина на Светла Оцетова, като й желае много здраве, сила и щастие.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC