Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди призьорите на турнира от веригата Гран при по трап и скийт.

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Председателят на БОК Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха на световната купа в София и изпрати писмо до председателя на федерацията Илиана Раева.

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

В Япония започна щафетата с олимпийския огън. Факелът бе запален близо до АЕЦ "Фукушима", който бе използван като база на спасителите след ядрената катастрофа от 2011 година, предизвикана от мощно земетресение и цунами.

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

„Българката никога след Рим’87 не скочи повече, но и никой друг на планетата не успя да стори това до днес, вече 34 години по-късно…“Стефка Костадинова е сред легендите със специална секция в открития днес първи виртуален музей на спорта.

Двама олимпийски шампиони наградиха призьорите в биатлона от феста

Двама олимпийски шампиони наградиха призьорите в биатлона от феста

Двама олимпийски шампиони приветстваха участниците в последния ден от зимния олимпийски младежки фестивал 2021. Екатерина Дафовска и Христо Марков поздравиха присъстващите и отличиха най-добрите в състезанията по биатлон, с които днес под връх Снежанка завърши деветото издание на форума.

Исмаил Абилов – „Човекът туш“ чества кръгла годишнина днес

abilov1Един от най-великите български борци чества днес своята 70-годишнина. Личният му празник е повод да си припомним кариерата на този знаменит наш спортист.

Във визитката му блестят олимпийско злато от Москва 1980 и пето място на предишната олимпиада в Монреал. Световен вицешампион от Истанбул 1974 и Минск 1975, с бронз от първенството на планетата в Техеран 1983. Злато на европейските в Лудвигсхафен 1975, в Бурса 1977 и в Превидза 1980, плюс сребро на континенталния шампионат в Ленинград 1976.

В световната борцова история Исмаил Абилов е известен с прозвището „Човекът туш“. На олимпиадата в Москва записва шест поредни победи, пет от които – включително и на финала - с туш. Това е уникален рекорд в борбата. Титлата е подпечатана след убедителна победа над настоящия световен шампион в кат. 82 кг - унгарецът Ищван Ковач. Тогавашният хегемон на планетата е туширан от българина само за 108 секунди!

В Москва този железен мъж от Варненския край стъпва на Олимп и сбъдва мечтата на живота си в своето последно голямо състезание. Неговата статистика в историята на игрите е зашеметяваща: 2 олимпиади, 11 схватки, 8 туша и само 2 загуби… Наистина малцина са тези, които могат да се похвалят с подобни резултати.

Три години преди да стане олимпийски шампион, Исмаил Абилов е отписан за голямата борба. Известни имена в медицината не дават надежда да възстанови напълно контузената си ръка и изобщо да си служи с нея. Поличбата е жестока, но той я побеждава с невероятна воля, сила и непримиримост, благодарение на които стига дори до олимпийския връх с уникална поредица от тушове. Триумф, който го нарежда сред най-големите в световната борба.

Българският олимпийски комитет честити кръглата годишнина на Исмаил Абилов и му желае здраве, сила и дълголетие.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC