БОК и Китайското посолство със съвместни прояви до игрите в Пекин 2022

БОК и Китайското посолство със съвместни прояви до игрите в Пекин 2022

Стефка Костадинова прие днес посланика на КНР у нас Дун Сяодзюн, очакваме участие на около 20 наши състезатели в осем зимни спорта

БOK и Fibank наградиха медалистките от олимпиадата в Токио

БOK и Fibank наградиха медалистките от олимпиадата в Токио

Българският олимпийски комитет и неговия генерален спонсор Fibank (Първа инвестиционна банка) наградиха днес на изискано тържество медалистките ни от олимпийските игри в Токио и техните треньори.

Игрите бяха закрити, България е 30-а по медали

Игрите бяха закрити, България е 30-а по медали

България завърши на 30-то място в класирането по медали с 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала на олимпийските игри в Токио 2020.

Снимки на

Снимки на "златния" ансамбъл

Ансамбълът донесе първа олимпийска титла за художествената гимнастика и шеста за България от Токио 2020.

Ансамбълът донесе трето злато за България

Ансамбълът донесе трето злато за България

Ансамбълът по художествена гимнастика донесе трето злато за България от олимпийските игри в Токио след титлите на Ивет Горанова в каратето и Стойка Кръстева в бокса.

Исмаил Абилов – „Човекът туш“ чества кръгла годишнина днес

abilov1Един от най-великите български борци чества днес своята 70-годишнина. Личният му празник е повод да си припомним кариерата на този знаменит наш спортист.

Във визитката му блестят олимпийско злато от Москва 1980 и пето място на предишната олимпиада в Монреал. Световен вицешампион от Истанбул 1974 и Минск 1975, с бронз от първенството на планетата в Техеран 1983. Злато на европейските в Лудвигсхафен 1975, в Бурса 1977 и в Превидза 1980, плюс сребро на континенталния шампионат в Ленинград 1976.

В световната борцова история Исмаил Абилов е известен с прозвището „Човекът туш“. На олимпиадата в Москва записва шест поредни победи, пет от които – включително и на финала - с туш. Това е уникален рекорд в борбата. Титлата е подпечатана след убедителна победа над настоящия световен шампион в кат. 82 кг - унгарецът Ищван Ковач. Тогавашният хегемон на планетата е туширан от българина само за 108 секунди!

В Москва този железен мъж от Варненския край стъпва на Олимп и сбъдва мечтата на живота си в своето последно голямо състезание. Неговата статистика в историята на игрите е зашеметяваща: 2 олимпиади, 11 схватки, 8 туша и само 2 загуби… Наистина малцина са тези, които могат да се похвалят с подобни резултати.

Три години преди да стане олимпийски шампион, Исмаил Абилов е отписан за голямата борба. Известни имена в медицината не дават надежда да възстанови напълно контузената си ръка и изобщо да си служи с нея. Поличбата е жестока, но той я побеждава с невероятна воля, сила и непримиримост, благодарение на които стига дори до олимпийския връх с уникална поредица от тушове. Триумф, който го нарежда сред най-големите в световната борба.

Българският олимпийски комитет честити кръглата годишнина на Исмаил Абилов и му желае здраве, сила и дълголетие.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC