Любо Ганев и Белчо Горанов отличиха заслужили спортисти в „Нощта на шампионите“

Любо Ганев и Белчо Горанов отличиха заслужили спортисти в „Нощта на шампионите“

Вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев и генералният секретар Белчо Горанов бяха сред официалните лица, връчили призовете на най-добрите български спортисти за 2020 г. по време на традиционната „Нощ на шампионите“.

Вицепрезидент на БОК връчи лавровия венец за шампионката на Софийския маратон

Вицепрезидент на БОК връчи лавровия венец за шампионката на Софийския маратон

Вицепрезидентът на БОК Любомир Ганев бе сред официалните лица дали старт на Wizz Air София маратон и след това връчи лавровия венец на шампионката.

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

Книга събра почти всички олимпийски шампиони и медалисти на България

За първи път в историята книга събра на церемония живите олимпийски медалисти на България. Над 150 олимпийски шампиони и призьори присъстваха днес на представянето на книгата "България на Олимп".Луксозното 400-странично издание бе промотирано със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ и събра 30 от олимпийските шампиони на България и още над 150 сребърни и бронзови медалисти.

Белчо Горанов приветства участниците в

Белчо Горанов приветства участниците в "София ърбан зона 2020“

Белчо Горанов бе сред официалните гости, които дадоха старт на Европейската седмица на спорта. Кратката церемония се състоя в последния ден от организираната от „София – европейска столица на спорта и Столична община „Ърбан зона 2020“ в Княжеската градина до Орлов мост.

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

Книга събира под знамената олимпийските герои на България

  За първи път в историята книга събира на церемония живите олимпийски медалисти на България. Луксозното 400-странично издание „България на Олимп“ ще се промотира със стилно тържество в софийския хотел „Маринела“ на 29 септември от 12 часа.

Исмаил Абилов – „Човекът туш“ чества кръгла годишнина днес

abilov1Един от най-великите български борци чества днес своята 70-годишнина. Личният му празник е повод да си припомним кариерата на този знаменит наш спортист.

Във визитката му блестят олимпийско злато от Москва 1980 и пето място на предишната олимпиада в Монреал. Световен вицешампион от Истанбул 1974 и Минск 1975, с бронз от първенството на планетата в Техеран 1983. Злато на европейските в Лудвигсхафен 1975, в Бурса 1977 и в Превидза 1980, плюс сребро на континенталния шампионат в Ленинград 1976.

В световната борцова история Исмаил Абилов е известен с прозвището „Човекът туш“. На олимпиадата в Москва записва шест поредни победи, пет от които – включително и на финала - с туш. Това е уникален рекорд в борбата. Титлата е подпечатана след убедителна победа над настоящия световен шампион в кат. 82 кг - унгарецът Ищван Ковач. Тогавашният хегемон на планетата е туширан от българина само за 108 секунди!

В Москва този железен мъж от Варненския край стъпва на Олимп и сбъдва мечтата на живота си в своето последно голямо състезание. Неговата статистика в историята на игрите е зашеметяваща: 2 олимпиади, 11 схватки, 8 туша и само 2 загуби… Наистина малцина са тези, които могат да се похвалят с подобни резултати.

Три години преди да стане олимпийски шампион, Исмаил Абилов е отписан за голямата борба. Известни имена в медицината не дават надежда да възстанови напълно контузената си ръка и изобщо да си служи с нея. Поличбата е жестока, но той я побеждава с невероятна воля, сила и непримиримост, благодарение на които стига дори до олимпийския връх с уникална поредица от тушове. Триумф, който го нарежда сред най-големите в световната борба.

Българският олимпийски комитет честити кръглата годишнина на Исмаил Абилов и му желае здраве, сила и дълголетие.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC