Варна, Бургас и София с най-много медали на феста в Албена

Варна, Бургас и София с най-много медали на феста в Албена

Над 480 бъдещи шампиони на България участваха в завършилия днес Олимпийски младежки фестивал на БОК. През последните два дни младите ни надежди излъчиха в Албена призьорите в осем спорта:

Бейзболът с дебют на олимпийския фестивал в Албена

Бейзболът с дебют на олимпийския фестивал в Албена

Бъдещите спортни звезди на България се събраха на Олимпийския фестивал на БОК в Албена. Над 480 са участниците в 14-ото издание, те се състезават в 8 спорта плюс един демонстративен.

Великият шампион Асен Златев бе почетен гост на Националната олимпийска академия в Несебър

Великият шампион Асен Златев бе почетен гост на Националната олимпийска академия в Несебър

39-ата сесия за млади участници и 9-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия на БОК (5-8 юни 2021 г.) започна своята работа на базата на НСА „Васил Левски“ в Несебър.

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на Българския олимпийски комитет по време на редовното отчетно-изборно събрание, състояло се в НСА. За настоящата световна рекордьорка в скока на височина вота си с тайно гласуване дадоха 56 от гласувалите 57 членове, с един въздържал се, при отсъствието на други кандидатури.

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди призьорите на турнира от веригата Гран при по трап и скийт.

Скиорите от Самоков и бордистите на "Бороспорт"

FEST2021-2Скиорите от Самоков и бордистите на Бороспорт, Блейд и Амерспорт спечелиха най-много титли в  първия ден от олимпийския младежки фестивал, който започна днес в Осогово. Организатори на събитието, което се провежда под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“.

И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

Първи на старт застанаха алпийците. В гигантския слалом на стръмната и отлично подготвена писта „Людмил Янков“ при 14-годишните най-бързи бяха Елена Кръшняк от Мотен и Борислав Тодоров от Рилец Самоков. При 16-годишните триумфираха представителите на Чамкория, грабнали и двете титли с победите на Красимир Вададжийски и Росица Мирчева, станала шампионка за втора поредна година.

Веднага след това във Фънзоната се състояха спусканията на сноубордистите. Най-много титли при тях грабнаха представителите на Бороборд – 4, а с по два златни медала си тръгнаха представителите на Блейд и Амер спорт. Шампионката при 15-годишните Андреа Коцинова спечели четвърто поредно отличие в последните 4 издания на олимпийския фестивал в Осогово.

Всички присъстващи топло приветстваха световната звезда в сноуборда Александра Жекова, която награди и поздрави част от призьорите, а останалото време посвети в усърдна подготовка и обработка на бордовете на малките състезатели. Бъдещите FEST2021-5нейни наследници по пистите бяха окрилени от присъствието на прочутата българка, доставила на нацията незабравими мигове с представянето си по световните писти.

Сред официалните лица при откриването и наградили призьорите бяха областният управител Виктор Янев, председателката на Общинския съвет на Кюстендил Михаела Крумова, председателят на Асоциация „Спорт в свободното време“ Анатоли Илиев, управителяят на ски и борд зона „Осогово“ Явор Спиридонов и др. С топли думи към участниците се обърна областният управител Янев, а Анатоли Илиев поздрави присъстващите от името на председателя на БОК Стефка Костадинова и благодари за участието. Специални възпоменателни медали на БОК бяха връчени на Виктор Янев, Михаела Крумова, Явор Спиридонов, на спортния директор на
фестивала Даниел Дуков и на директор „Алпийски дисциплини“ на фестивала
Георги Киров – с благодарност за помощта при организацията на форума от
страна на областта, града и ски и борд-зона Осогово. За младите български таланти в зимните спортове бяха осигурени много предметни награди и призове.  Всички FEST2021-6стартове и церемонии се провеждат при стриктно спазване на здравните мерки.

За пета поредна година ски-център Осогово е домакин на Олимпийския зимен
младежки фестивал, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Под ръководството на Явор Спиридонов, управител на ски и борд зона „Осогово“, домакините осигуриха отлични условия и перфектна организация.

Над 350 деца от 37 клуба се включват в тазгодишното издание на младежкия олимпийски фест, който за първи път се провежда в две планини – Осогово
и Родопите. Заради здравните мерки в някой от спортовете това е първо сериозно изпитание за зимата, равносилно на държавно първенство, тъй като част от стартовете бяха отменени. Големият интерес, добрата организация и отличните снежни условия са предпоставка тези състезания традиционно да се превръщат в своеобразни национални срещи за най-малките ни надежди в белите спортове.

Утре в програмата предстоят стартовете по ски-бягане в три възрастови групи – до 12, до 14 и до 16-годишни. На старт ще застанат 92 момичета и момчета от 12 клуба. В неделя Фестивалът ще се премести в Родопите, където ще завърши със състезанията на биатлонистите.

Със надпреварите в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след FEST2021-8това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които местните хора получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС. Сега сред домакините на Фестивала вече се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове.

Организатори на зимният фестивал, който се провежда вече девета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за зимните олимпийски игри през следващата година в Пекин. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Призьорите от първия ден ТУК


FEST2021-1FEST2021-2FEST2021-3FEST2021-4FEST2021-5FEST2021-6FEST2021-7FEST2021-8

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC