Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди призьорите на турнира от веригата Гран при по трап и скийт.

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха

Председателят на БОК Стефка Костадинова поздрави гимнастичките за успеха на световната купа в София и изпрати писмо до председателя на федерацията Илиана Раева.

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

Започна олимпийската щафета за Токио 2020

В Япония започна щафетата с олимпийския огън. Факелът бе запален близо до АЕЦ "Фукушима", който бе използван като база на спасителите след ядрената катастрофа от 2011 година, предизвикана от мощно земетресение и цунами.

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

Стефка Костадинова с място в първия в света виртуален 3D музей на спорта

„Българката никога след Рим’87 не скочи повече, но и никой друг на планетата не успя да стори това до днес, вече 34 години по-късно…“Стефка Костадинова е сред легендите със специална секция в открития днес първи виртуален музей на спорта.

Двама олимпийски шампиони наградиха призьорите в биатлона от феста

Двама олимпийски шампиони наградиха призьорите в биатлона от феста

Двама олимпийски шампиони приветстваха участниците в последния ден от зимния олимпийски младежки фестивал 2021. Екатерина Дафовска и Христо Марков поздравиха присъстващите и отличиха най-добрите в състезанията по биатлон, с които днес под връх Снежанка завърши деветото издание на форума.

Скиорите от Самоков и бордистите на "Бороспорт"

FEST2021-2Скиорите от Самоков и бордистите на Бороспорт, Блейд и Амерспорт спечелиха най-много титли в  първия ден от олимпийския младежки фестивал, който започна днес в Осогово. Организатори на събитието, което се провежда под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“.

И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

Първи на старт застанаха алпийците. В гигантския слалом на стръмната и отлично подготвена писта „Людмил Янков“ при 14-годишните най-бързи бяха Елена Кръшняк от Мотен и Борислав Тодоров от Рилец Самоков. При 16-годишните триумфираха представителите на Чамкория, грабнали и двете титли с победите на Красимир Вададжийски и Росица Мирчева, станала шампионка за втора поредна година.

Веднага след това във Фънзоната се състояха спусканията на сноубордистите. Най-много титли при тях грабнаха представителите на Бороборд – 4, а с по два златни медала си тръгнаха представителите на Блейд и Амер спорт. Шампионката при 15-годишните Андреа Коцинова спечели четвърто поредно отличие в последните 4 издания на олимпийския фестивал в Осогово.

Всички присъстващи топло приветстваха световната звезда в сноуборда Александра Жекова, която награди и поздрави част от призьорите, а останалото време посвети в усърдна подготовка и обработка на бордовете на малките състезатели. Бъдещите FEST2021-5нейни наследници по пистите бяха окрилени от присъствието на прочутата българка, доставила на нацията незабравими мигове с представянето си по световните писти.

Сред официалните лица при откриването и наградили призьорите бяха областният управител Виктор Янев, председателката на Общинския съвет на Кюстендил Михаела Крумова, председателят на Асоциация „Спорт в свободното време“ Анатоли Илиев, управителяят на ски и борд зона „Осогово“ Явор Спиридонов и др. С топли думи към участниците се обърна областният управител Янев, а Анатоли Илиев поздрави присъстващите от името на председателя на БОК Стефка Костадинова и благодари за участието. Специални възпоменателни медали на БОК бяха връчени на Виктор Янев, Михаела Крумова, Явор Спиридонов, на спортния директор на
фестивала Даниел Дуков и на директор „Алпийски дисциплини“ на фестивала
Георги Киров – с благодарност за помощта при организацията на форума от
страна на областта, града и ски и борд-зона Осогово. За младите български таланти в зимните спортове бяха осигурени много предметни награди и призове.  Всички FEST2021-6стартове и церемонии се провеждат при стриктно спазване на здравните мерки.

За пета поредна година ски-център Осогово е домакин на Олимпийския зимен
младежки фестивал, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Под ръководството на Явор Спиридонов, управител на ски и борд зона „Осогово“, домакините осигуриха отлични условия и перфектна организация.

Над 350 деца от 37 клуба се включват в тазгодишното издание на младежкия олимпийски фест, който за първи път се провежда в две планини – Осогово
и Родопите. Заради здравните мерки в някой от спортовете това е първо сериозно изпитание за зимата, равносилно на държавно първенство, тъй като част от стартовете бяха отменени. Големият интерес, добрата организация и отличните снежни условия са предпоставка тези състезания традиционно да се превръщат в своеобразни национални срещи за най-малките ни надежди в белите спортове.

Утре в програмата предстоят стартовете по ски-бягане в три възрастови групи – до 12, до 14 и до 16-годишни. На старт ще застанат 92 момичета и момчета от 12 клуба. В неделя Фестивалът ще се премести в Родопите, където ще завърши със състезанията на биатлонистите.

Със надпреварите в Осогово и в Чепеларе Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след FEST2021-8това форумът се състоя в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които местните хора получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС. Сега сред домакините на Фестивала вече се включва и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове.

Организатори на зимният фестивал, който се провежда вече девета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за зимните олимпийски игри през следващата година в Пекин. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Призьорите от първия ден ТУК


FEST2021-1FEST2021-2FEST2021-3FEST2021-4FEST2021-5FEST2021-6FEST2021-7FEST2021-8

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC