Варна, Бургас и София с най-много медали на феста в Албена

Варна, Бургас и София с най-много медали на феста в Албена

Над 480 бъдещи шампиони на България участваха в завършилия днес Олимпийски младежки фестивал на БОК. През последните два дни младите ни надежди излъчиха в Албена призьорите в осем спорта:

Бейзболът с дебют на олимпийския фестивал в Албена

Бейзболът с дебют на олимпийския фестивал в Албена

Бъдещите спортни звезди на България се събраха на Олимпийския фестивал на БОК в Албена. Над 480 са участниците в 14-ото издание, те се състезават в 8 спорта плюс един демонстративен.

Великият шампион Асен Златев бе почетен гост на Националната олимпийска академия в Несебър

Великият шампион Асен Златев бе почетен гост на Националната олимпийска академия в Несебър

39-ата сесия за млади участници и 9-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия на БОК (5-8 юни 2021 г.) започна своята работа на базата на НСА „Васил Левски“ в Несебър.

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на БОК

Стефка Костадинова бе преизбрана за председател на Българския олимпийски комитет по време на редовното отчетно-изборно събрание, състояло се в НСА. За настоящата световна рекордьорка в скока на височина вота си с тайно гласуване дадоха 56 от гласувалите 57 членове, с един въздържал се, при отсъствието на други кандидатури.

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генсекът на БОК награди призьорите на Гран при по трап и скийт

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов награди призьорите на турнира от веригата Гран при по трап и скийт.

Генсекът на БОК участва в Олимпийски семинар с учители по физическо възпитание и спортни деятели в Чепеларе

ol-seminarВ съответствие със стратегията на БОК и НСА “Васил Левски“  за развитие на по-пълноценно сътрудничество и подкрепа на учителите по физическо възпитание на регионално равнище, като важен фактор за разширяване на спортната култура в обществото и по-специално в образователната система, на 11 май 2021 г . се проведе работен семинар за учители по физическо възпитание и спорт и спортни деятели от област Смолян.

 Проявата бе организирана по инициатива на Български Олимпийски комитет и община Чепеларе. Официални гости на семинара бяха генералният секретар на БОК г-н Белчо Горанов, кмета на община Чепеларе г-н Боран Хаджиев носител на наградата на МОК за принос в развитието на зимните спортове, началник РУО – Смолян г-жа Мария Семерджиева, както и областният експерт по физическото възпитание г-жа Теодора Щерева.

Представителите на НСА бяха и лекторите на семинара: проф. Лозан Митев, доц. Корнелия Найденова, Ваня Йорданова – международен експерт. Студентите на Академията бяха представени от Рая Атанасова  IIри курс.

ol-seminar1В семинара участваха преподаватели по физическо възпитание и спорт, както и спортни деятели от област Смолян. Между тях бе и сребърната медалистка от олимпийските игри в Лондон – Милка Манева.

Приветствие към участниците и организаторите поднесе госпожа Мария Семерджиева-началник РУО Смолян, в което тя изтъкна значимата роля на учителите по физическо възпитание като фактор за укрепване на възпитанието и организацията в училищата. Същевременно тя изрази своята подкрепа за сътрудничеството между институции в полза на квалификацията на преподавателите.

Генералния секретар на БОК  г-н Горанов представи предизвикателствата пред Олимпийското движение и предстоящите олимпийски игри в Токио 2021 и ЗОИ в Пекин 2022 г.  

Лекцията на проф. Лозан Митев акцентира върху връщането на децата в училищата и нуждата от хуманитарно възпитание чрез спорта основано на принципите на Олимпизма в училище. Изтъкната бе голямата роля на учители утвърждаване на спортната култура в образователната система.

Ваня Йорданова представи възможностите за съвместна работа между учители в областта на Олимпийското възпитание, в заключение на нашата среща доц. Корнелия Найденова, представи на учителите готов модел на Олимпийска програма в училище.

Специално внимание по време на семинара бе отделено върху сътрудничеството между НСА, БОК и учителите по физическо възпитание, както по въпросите за квалификацията, възможностите за съвместна работа между учителите и катедра ТФВ, участие във форумите на НСА и на Олимпийската академия и др. Особено внимание бе отделено на въпроса за решаването на основните проблеми пред училищното физическо възпитание в училище. В тази връзка учителите отново изразиха своята надежда, че НСА „Васил Левски“ ще отстоява принципно въпросите за подобряване на физическото възпитание за учениците от  първи до четвърти клас чрез връщането на специалисти учители.

Участниците в семинара заявиха, че такива семинари трябва да се организират ежегодно.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC