МОК: Игрите в Токио ще бъдат от 23 юли до 8 август

МОК: Игрите в Токио ще бъдат от 23 юли до 8 август

Олипийските игри Токио 2020 ще бъдат от 23 юли до 8 август 2021 година, обяви шефът на организационния комитет Йоширо Мори след договорка с президента на МОК Томас Бах.

МОК отложи олимпиадата за 2021 г.

МОК отложи олимпиадата за 2021 г.

Президентът на МОК Томас Бах и министър-председателят на Япония Шиндзо Абе проведоха телефонен разговор тази сутрин за да обсъдят постоянно променящата се среда по отношение на COVID-19 и Олимпийските игри Токио 2020.

Запалиха олимпийския огън за игрите Токио 2020

Запалиха олимпийския огън за игрите Токио 2020

За първи път в историята жена започна щафетата с олимпийския огън. След като пламъкът за игрите Токио 2020 бе запален в Древна Олимпия в Гърция, факелът отиде в ръцете на Анна Коракаки, златна медалистка от Рио 2016.

Чамкория и Паничище с най-много титли в първия ден на фестав Осогово

Чамкория и Паничище с най-много титли в първия ден на фестав Осогово

Скиорите на Чамкория и Паничище доминираха в първия ден на Олимпийския зимен младежки фестивал на БОК в Осогово.

Белчо Горанов награди в Рим победителя от фотосалон в София

Белчо Горанов награди в Рим победителя от фотосалон в София

Генералният секретар на Български олимпийски комитет Белчо Горанов връчи специалния приз на БОК на победителя в конкурса на тема „Борба“ от фотосалон „Старт фото София 2020“ Григорий Аванян (Русия).

Пьончан ще следва стриктно модела на Сочи

LOGO PyeongChang 2018Корейците изграждат „наследство за цяла Азия”, стратегията им е базирана върху следолимпийската съдба на обектите

Пьончан - домакинът на следващата зимна олимпиада – ще следва стриктно модела на Сочи 2014.

Това обявиха организаторите на Игрите през 2018 г. непосредствено след завършването на стартовете в Русия. Целта е да се създаде мегацентър на зимните спортове в тази част на света, нещо, което според тях сега липсва.

В тази връзка бе създадена програмата „Нови хоризонти”. Нейната визия е да отговори на бързо нарастващата популярност на белите дисциплини в Азия и да превърне местната провинция Ганвон в нова дестинация за зимни спортове и туризъм.

„Досега в Азия зимните спортове не бяха така силно развити в сравнение с други континенти. Но в последните години наблюдаваме истински бум на интереса към тях и на PyeongChang 2018индустрията, която ги захранва. – твърди Ким Жин-Сун, президент и изпълнителен директор на Оргкомитета за Пьончан 2018. – Визията ни е ясна: нови хоризонти, развитие на индустрията и изграждане на мощен зимен център в провинция Ганвон.”

За постигането на тази цел покрай Игрите ще бъдат построени няколко нови комплекса: за фигурно пързялане, за хокей на лед, за кънки-бягане и шорттрек, ски-зона за алпийски дисциплини, плюс улей за бобслей, шейни и скелетон. Наред с това ще се използват съществуващите съоръжения: залата за кърлинг „Ганеун Индор Айс Ринг”, центърът за сноуборд и фристайл ски „Бокван Финикс Парк” и най-големият ски и борд курорт в страната „Йонпьон”, където ще бъдат слаломите и гигантските слаломи.

Шанците в комплекса за ски-скокове „Алпенсиа” съща са в действие, тъй като останаха наследство от предишните неуспешни кандидатури за игрите през 2010 и 2014 г. Организаторите се надяват, че всеки един олимпийски обект ще има подобна съдба и ще донесе полза и печалба на страната и региона след Игрите.

„Следолимпийската съдба на съоръженията е много важна за нас. Цялата ни стратегия е базирана на това. Повечето от снежните комплекси са частни и ще бъдът използвани като курорти и спортни центрове след Олимпиадата. Залите ще бъдат преустроени в гимнастически и училищни салони, конгресни, учебни и рекреативни центрове, както и в места за отдих, обслужващи населението.” обещава Ким Жин-Сун.

Корейските топсъстезатели, треньори и спортни функционери вече пресмятат ползата от това, че ще имат нови съоръжения от екстра класа. „В момента тренираме в чужбина по шест месеца в годината. – казва състезателят на шейни Чо Юн Мюн, който стартира в партньорство с Парк Джинйон на двойки в Сочи. – Преди това пък просто се спускахме с лагерна шейна по черен път, надолу по един склон. Но с новия улей в Пьончан целият ни тим вече ще има страхотни условия и ще тренира единствено за злато.”

Пьончан – поредният кандидат за възползване от нарастващия глобален интерес към зимните спортове. (bgolympic.org)

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC