Бубка: „Олимпийският комитет на Украйна подпомага спортисти в района на конфликта”

BUBKAНационалният олимпийски комитет (НОК) на Украйна ще положи специални грижи за сигурността на елитните атлети и треньори в размирната Източна част на страната. Новината бе обявена от президента на местния НОК Сергей Бубка.

Легендарният атлет поясни, че са предприети мерки съвместно с Министерството на младежта и спорта на Украйна и с националните федерации, които да осигурят нормални условия за подготовка и изяви на спортистите, наставниците и техните семейства.

Бубка, който освен президент на украинския НОК е член на Изпълкома на МОК и вицепрезидент на ИААФ(Световната атлетическа асоциация), заяви следното: „Украинският BUBKA 1олимпийски комитет ще се грижи за група елитни национални състезатели. Списъкът сме изготвили съвместно със спортните федерации. Той включва имената на 33 спортисти, треньори и членове на техни семейства. Вече влязохме във връзка с всеки един и обсъдихме най-добрата опция за безпроблемното продължаване на нормална подготовка и участие в стартове. В детайли помощта включва финансово подпомагане, осигуряване на екипировка, подготвителни лагери и др.

Бубка обяви още, че украинският НОК е заделил от бюджета си по 8000 евро месечно за наеми на нуждаещи се от жилища в Киев национални спортисти и треньори.

--------------------------------------------------------------------

Сергей Бубка е най-успешният състезател в историята на овчарски скок. Олимпийски шампион от Сеул 1988, с шест поредни титли от световни първенства. В сметката си има 35 световни рекорда(17 на открито и 18 в зала), които вдигнаха летвата с общо 18 см. Първият преминал границата от 6 метра, което прави след това още 44 пъти в кариерата си. Митичният му световен рекорд в зала от 6.15 м(поставен преди 21 години в Донецк, където днес има негова статуя) бе подобрен чак тази зима с 1 см в същия град от французинът Рено Лавиени. Бубка е един от основните претенденти за поста президент на ИААФ на предстоящите следващата година избори. В края на 2012 година бе определен за член на новоучредената „Зала на славата” в световната атлетика, заедно с още 23 легенди, сред които и българката Стефка Костадинова.