МОК предлага лимит на дисциплините, а не на спортовете

bahНова революционна идея е на път да разреши едон от основните проблеми на съвременното олимпийско движение. Откакто пое властта преди 11 месеца, новият президент на МОК Томас Бах не спира да предлага идеи, които да раздвижат консервативната според него система.

Германецът не крие желанието си да разчупи моделите с нов, ориентиран повече към бизнеса и маркетинга мениджмънт.

Поради тази причана Бах да настоява да се премахне сегашната практика с непрекъснато отпадане и приемане на спортове в олимпийска програма на всеки 4 години. Според президента, това принуждава международните федерации да инвестират милиони в стремежа да се задържат или да се върнат сред „богоизбраните”. Пример е борбата, която преживя истински трус и направи напоследък много непланирани разходи за да си върне олимпийския статут.

Същевременно Олимпийската харта повелява в момента програмата на летните игри да бъде базирана върху 28 спорта. За да се промени това са нужни 2/3 от гласовете на членовете на МОК, а поне 30 от тях са представители на международни федерации, които нямат никаква сметка да делят приходите с нови и нови спортове.

Приближените до Бах обаче прокарват идея, която звучи като поговорката „и вълкът си, и агнето цяло”: да се фиксират не спортовете, а дисциплините, които например в Лондон бяха 302. Така, без да се надвишава лимитът от 10 500 състезатели, ще може да се включат повече от 28 спорта в програмата. Ограничанието от 10 500 участници бе прието преди години като гарант срещу неудържимо нарастващия гигантизъм.    

Разбира се, решението няма да бъде взето лесно, тъй като и новото предложение ще наложи международните федерации да се лишат от някои свои олимпийски дисциплини – нещо, което едва ли ще им се понрави. Очевидно Бах е човекът, къйто трябва да намери компромисът по основния въпрос: как ще се разпределя полагащата се на международните федерации сума от 500 млн. долара.