Бах променя бързо системата на олимпийските кандидатури

bah copyНовият президент на МОК е амбициран коренно да промени начина на кандидатстване за домакинство на олимпийски игри. Томас Бах бърза, притиснат от това, което се случи с желаещите да приемат зимната олимпиада през 2022 г.

Симптомите

На старт преди точно две години застанаха 8 града: Алмати(Каз), Пекин(Кит), Осло (Нор), Краков(Пол), Лвов(Укр), Мюнхен(Гер), Сен Мориц(Швейц) и Стокхолм(Шв). Последва масово отпадане и оттеглане на кандидатурите по една или друга причина. Първите, които се обезкуражиха бяха Мюнхен и Сен Мориц. В началото на тази година и Стокхолм развя белия байрак, тъй като не намери решение на проблема с отдалечената на 300 км ски-зона Оре. След референдум сред жителите на града Краков също се отказа, а събитията в Украйна логично извадиха от играта и Лвов. Така 5 от осемте града напуснаха състезанието. Като капак бе новината, че в останалия в надпреварата Осло, също има не малко негативни настроения, тъй като местната ски-федерация се оказа пред фалит след Олимпиадата в Лилехамер през 1994 г. Това наложи Томас Бах да посети спешно норвежката столица за да успокои обстановката и да окуражи желаещите игрите през 2022 г. и втората младежка олимпиада през 2016 г.

Причините

Защо се получава така? Коя е причината кандидатите, които доскоро се редяха на опашка за олимпиадите, днес да се отдръпват и да стават все по-малко? Според първоначалните анализи в основата на този процес стоят огромните харчове, направени по последните домакинства и най-вече Пекин 2008 и Сочи 2014. Случващото се в Рио също наля още масло в огъня. Томас Бах непрекъснато твърди, че разходите в Сочи 2014 не са по-големи от тези във Ванкувър 2010 и че не бива вложеното от руското правителство в инфраструктурата на един приоритетен за тамошната власт регион да се пришива към Олимпиадата. Въпреки това обаче хората са стресирани от големите суми, от рецесиите и кризите, както и от изграждането на съоръжения, които след игрите остават като руини или като непотребни паметници.

Решението

Томас Бах е категоричен: нужни са промени и то светкавично. Предложението му е да отпаднат сложните процедури и изисквания към градовете кандидати. Сегашната система е твърде тромава, изисква много усилия и финанси от желаещите игрите. Това трябва да се опрости, смята олимпийският бос. „Не е нужно ние да определяме и форсираме какво трябва да направят кандидатите, а да приемем техните предложения как чрез игрите искат да подобрят функционалността на своите градове, при това – съобразно техните възможности. Трябва да намерим баланса най-вече в един разумен бюджет. Бъдещето принадлежи на оптималното използване на съоръженията и инсталациите, като намалим до минимум негативните последици след края на олимпийския фестивал. Наследството трябва да носи ползи, а не тежести” категоричен е Томас Бах.