Десислава Георгиева на финал на олимпийската регата в Нанджин

talisman-nanjinДесислава Георгиева се класира за финал А в гребането на вторите летни младежки олимпийски игри в Нанджин. Плевенчанката се нареди втора в полуфиналната си серия на скиф на 1000 м и си осигури място в спора за медалите.

Георгиева стартира трудно и в първите 500 метра се движеше 4-та, на повече от секунда от третото място, даващо право на участие във финал А. След средата на дистанцията обаче, българката показа отлично гребане и без проблеми финишира втора, отстъпвайки единствено на Кристина Староселец от Беларус. „Коронната ми дистанция е 2000 метра, но и тук засега се справям добре. В утрешния финал се надявам на медал. Конкуренцията е много сериозно, но това са олимпийски игри и няма как да е иначе", заяви след полуфинала Георгиева.

Bozhidar Andreev v Nanjing 2Щастлив след титлата си бе донеслият на България първи златен медал на олимпиадата Божидар Андреев:

„Много се радвам, не мога да опиша с думи колко съм щастлив от олимпийската титла и олимпийския рекорд, който поставих днес, просто не знам какво да кажа. Поздрави на майка и татко, и на цялото семейство. Пожелавам на всички да спортуват повече и да са здрави!”

bojidar-dimitrovВ категория до 58 килограма при момичетата 14-годишната щангистка Ваня Лухова не успя да изхвърли 74 килограма три пъти и отпадна.

В бадминтона при девойките по единично Мария Мицова загуби от първата поставена в група Е Луизе Хайм от Германия с 0:2 гейма. При момчетата, Владимир Шишков постигна нужната му чиста победа срещу Даниел Гуда, Австралия и ще участва в разпределението на местата от 9-о до 16-о.

Виктория Хинковска е на 18-та позиция след поредния кръг от квалификациите във ветроходството, клас Byte CII.