Двама български боксьори ще се бият за злато в Нанджин

talisman-nanjinКапитанът на националния отбор Благой Найденов се класира за финал в категория до 81 килограма в боксовия турнир на Вторите летни младежки олимпийски игри в Нанджин.
18-годишният световен шампион от София беше избрал отлична тактика и не позволи на британеца Видъл Райли да води мача, въпреки бързата лява ръка на съперника. След равностоен първи рунд, който все пак беше с предимство на българина, Найденов нямаше проблеми до края и спечели по точки с единодушното 3:0. На финала в сряда, нашият състезател ще боксира срещу Вадим Казаков, Казахстан. „Винаги първият мач е труден, но въпреки това Райли не успя да ме измори и сега се чувствам добре. Стилът ми на игра го затрудняваше и виждате – категорична победа с 3:0. Идвам тук единствено за олимпийското злато", демонстрира увереност Найденов. 

Малко по късно Душко Благовестов осигури нов медал за България след победа над алжиреца Салем Тама по точки. Срещу изключително коварния съперник, Благовестов също проведе срещата много зряло и се поздрави с крайното 3:0, което означава финал срещу кубинеца Хавиер Ибанес Диас на 27-и август. „Много неприятен боксьор, беше ми доста трудно срещу него, защото е единственият срещу когото не съм се изправял досега. Напрежението е голямо, защото това са олимпийски игри и всеки иска да стигне до финала", сподели Благовестов.

Явор Пешлеевски остана на крачка от медала в модерния петобой. 18-годишният софиянец загатна за добрата форма, в която се намира още в квалификациите на фехтовката, когато спечели първото място с 18 победи и 5 загуби в 23 срещи. В днешния ден Пешлеевски стартира плуването отлично и въпреки че остана на повече от 13 секунди от най-доброто време, подобри с 2 секунди личния си рекорд. Загубата от унгареца Гергели Регош във фехтовката не попречи на българина да остане в битката за медалите. Резултатът от триста точки във фехтовката означаваше, че нашият състезател щеше да стартира трети в последната дисциплина – комбирано състезание между бягане и стрелба. 11 секунди зад Регош, и само една зад силния литовец Довидас Вайвада. Проблеми на загрявката с черния дроб обаче попречиха на Пешлеевски да се представи на върха на възможностите си. Олимпийска титла за руснака Александър Лифанов, сребро за Регош, а трети е Вайвада.

„Доволен съм от представянето си, още на загрявката усетих болка в черния дроб и това също ми попречи. И в плуването, и във фехтовката се представих на ниво и се надявам, че занапред ще постигам още по-добри резултати", заяви Пешлеевски

Днес приключи надпреварата във ветроходството, където в клас Byte C II, Виктория Хинковска завърши на 18-о място в крайното класиране.

В стрелбата с лък при смесените отбори, Дамян Дачев и партньорката му от Индия Хема Лата Бода отпаднаха на 1/8 финалите Абдразак, Казахстан и Д'Алмейда, Бразилия