БOK и Fibank наградиха медалистките от олимпиадата в Токио

БOK и Fibank наградиха медалистките от олимпиадата в Токио

Българският олимпийски комитет и неговия генерален спонсор Fibank (Първа инвестиционна банка) наградиха днес на изискано тържество медалистките ни от олимпийските игри в Токио и техните треньори.

Игрите бяха закрити, България е 30-а по медали

Игрите бяха закрити, България е 30-а по медали

България завърши на 30-то място в класирането по медали с 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала на олимпийските игри в Токио 2020.

Снимки на

Снимки на "златния" ансамбъл

Ансамбълът донесе първа олимпийска титла за художествената гимнастика и шеста за България от Токио 2020.

Ансамбълът донесе трето злато за България

Ансамбълът донесе трето злато за България

Ансамбълът по художествена гимнастика донесе трето злато за България от олимпийските игри в Токио след титлите на Ивет Горанова в каратето и Стойка Кръстева в бокса.

Шампионката Стойка Кръстева бе поздравена от председателя на БОК

Шампионката Стойка Кръстева бе поздравена от председателя на БОК

Президентът на БОК Стефка Костадинова първа поздрави лично по телефона шампионката Стойка Кръстева, който ликува със златото в категория до 51 кг на турнира по бокс в Токио.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

ТОМАС БАХ СМЕНЯ СИСТЕМАТА СЪС СКОРОСТТА НА БОЛТ

tomas bahГерманецът планира Извънреден конгрес на МОК в началото на 2015 г.

Само за три месеца откакто застана начело на МОК, новият президент Томас Бах опитва да осъществи революционни промени в организацията, пише Джани Мерло, президент на АИПС(Световната асоциация на спортните журналисти).

Подобно на Папа Франциск с логически разграничения той се стреми да „хуманизира” олимпийското семейство.

Бах говори за еволюция, но според неговият изтънчен дипломатичен изказ това означава агресивни промени в една станала доста статична и почти примирена среда, разтърсвана единствено от благосъстоянието.

Освен това той увлича колегите си да действат с него. Новият президент постави нова политика в отношенията и разчупи „златната изолация”, в която президентът на МОК живееше досега.  

Всяка сутрин в определения за резиденция на МОК хотел „Палас”, Томас Бах слиза на закуска и сяда заедно с останалите. Това не се случваше по времето на неговия предшественик Жак Рох, който бе твърде резервиран и плах в социалните отношения. Сега вече имаме друга атмосфера: Бах се е „смесил” с хората и възприема всяко едно предизвикателство.

На 9 декември той ръководеше първото заседание на новия Изпълком, което бе последвано от шумна пресконференция. Томас Бах я откри с думите: „Това бе едно вълнуващо изживяване, дискусиите бяха ценни и запомнящи се, имахме точна визия какво да очакваме в Монтрьо и какво ще ни води по пътя към Токио 2020.”

Така новият президент скоростно показа, че ще е на „ти” с медиите и спокойно разясни ключовите неща от дискусиите.

- Кои са трите най-важни неща, които имате като задачи за близкото бъдеще?

- Както споменах още в предизборната си кампания първото е стабилността на олимпийските игри, включително правилата за кандидатстване и състезателната програма, която трябва да се преразгледа. Второто е доверието – като сигнал за битка с тези, които мамят, независимо дали с допинг или с различни форми на корупция – плюс доброто управление. И третото е инвестицията в младите и в образованието, тъй като хората не трябва само да консумират спорта, а и да го практикуват.

- Каква е ситуацията със Сочи?

- По-малко от два месеца преди откриването на Игрите в Сочи има някои детайли, които следва да се уредят, но като цяло всичко е наред. Ние сме спокойни и уверени. Съоръженията са превъзходни и Олимпийските села са с високо качество. Спортистите ще могат да ходят пеша от стаите си до състезателните арени. Организаторите ни увериха, че ще има специални места за демонстрации – не ме питайте сега за точните локации, но това е стъпка напред. По отношение на сигурността също имаме уверение, че всичко ще бъде на ниво.

- Не смятате ли, че бюджетът на олимпиадата в Сочи е твърде висок. Говори се за 51 милиарда долара...

- Първо, знайте, че бюджетът за самата организация на игрите не е толкова голям и е в нормалните параметри. Освен това, ако едно правителство е решило да инвестира в бъдещето мощно развитие на даден регион, това е извън нашите компетенции и не сме ние тези, които ще отсъждат.

- Как коментирате факта, че президентът на Германия, заяви, че няма да посети Сочи поради проблеми с човешките права там?

- Доколкото знам, президент Гаук уточни според протокола, че не може да посети официално Сочи, преди първо да е направил своята официална визита в Русия.

- Как върви подготовката за Рио 2016?

- Отбелязахме значителен прогрес в последните няколко месеца. Ние правим всичко, което е по силите ни да подпомогнем организаторите. Сега например Жилбер Фели – капацитет с огромен опит – ще отиде на място за да следи отблизо подготовката и работата. Аз също със сигурност ще пътувам до Рио още преди Сочи, за да се срещна с президента на Бразилия.

- Как оценявате кандидатурите за домакинство на Зимната олимпиада през 2022 г.

- Доволен съм да съобщя, че имаме шест кандидата, което е два пъти повече от предишните години. Става дума за Алма Ата (Казахстан), Пекин (Китай), Краков (Полша), Лвов (Украйна), Осло (Норвегия) и Стокхолм (Швеция). Питате ме за мнение, но засега само сме получили формулярите с намеренията. Самите проекти и детейлите тепърва ще бъдат представяни.

След това Бах обясни ситуацията с НОК на Индия. Той все още е със спрени права, тъй като неговата независимост не е напълно гарантирана. Това обаче няма да попречи на участието на индийските спортисти в Сочи, които ще бъдат под флага на МОК.

Президентът Томас Бах получи и ключовете за обновения Олимпийски музей, чиято модернизация бе за 50 милиона швейцарски франка. Сега вече се дискутира и разширяването на офисите на централата на МОК. „Това се налага, тъй като в момента имаме офиси из целия град и това със сигурност пречи на ефективността. Спряли сме се на три проекта и скоро ще избирем най-изгодния за нашите нужди.” каза президентът.

В Монтрьо Бах предизвика едно ползотворно заседание на Изпълкома, на което бяха обсъдени предложенията на всички кандидати за шефското място в МОК. По пътя към Токио 2022 специално вмнимание бе отделено на ревизията на процедурите по кандидатстване за домакинства, както и на олимпийската програма.

Разглеждането на най-важните точки ще бъде продължено и на Сесията в Сочи, като крайните решения ще бъдат официализирани на Извънреден Конгрес в началото на 2015 г.

Ето така - в подобно интензивно и задъхано ежедневие – някогашният фехтовач Томас Бах действа днес със скоростта на Юсеин Болт.

 

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC