БOK и Fibank наградиха медалистките от олимпиадата в Токио

БOK и Fibank наградиха медалистките от олимпиадата в Токио

Българският олимпийски комитет и неговия генерален спонсор Fibank (Първа инвестиционна банка) наградиха днес на изискано тържество медалистките ни от олимпийските игри в Токио и техните треньори.

Игрите бяха закрити, България е 30-а по медали

Игрите бяха закрити, България е 30-а по медали

България завърши на 30-то място в класирането по медали с 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала на олимпийските игри в Токио 2020.

Снимки на

Снимки на "златния" ансамбъл

Ансамбълът донесе първа олимпийска титла за художествената гимнастика и шеста за България от Токио 2020.

Ансамбълът донесе трето злато за България

Ансамбълът донесе трето злато за България

Ансамбълът по художествена гимнастика донесе трето злато за България от олимпийските игри в Токио след титлите на Ивет Горанова в каратето и Стойка Кръстева в бокса.

Шампионката Стойка Кръстева бе поздравена от председателя на БОК

Шампионката Стойка Кръстева бе поздравена от председателя на БОК

Президентът на БОК Стефка Костадинова първа поздрави лично по телефона шампионката Стойка Кръстева, който ликува със златото в категория до 51 кг на турнира по бокс в Токио.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Статуя на Кубертен пред МОК в Лозана за Олимпийския ден

kubenПрезидентът на МОК Томас Бах се включи лично в тазгодишното отбелязване на Международния олимпийски ден. Пред централата на организацията в Лозана той поздрави близо 1000 участници в 5.2-километровия атлетически крос.

„Ние имаме задачата да продължим популяризирането на спорта и в частност олимпийските игри, но това не е достатъчно. Не бива да бъдем само „консуматори” на спорта, а нашата мисия е чрез спорта да дадем на всеки шанс за един по-активен начин на живот, да го провокираме за нещо ново и дейно” заяви Бах.

Националните олимпийски комитети по цял свят също отбелязаха Международния олимпийски ден, като в България това стана в събота, 21 юни, с кулминация в столицата пред Народния театър „Иван Вазов”. Под егидата на МОК бе организиран проект за масирано използване на социалните мрежи, където хиляди изпратиха своите снимки на преживявания по време на проявата.

След кроса, в Лозана се състояха традиционните тържества пред централата на МОК. Заедно с олимпийския шампион на халфпайп от Сочи 2014 сноубордиста Юри Подладчиков президентът на МОК откри нова статуя на основателя на модерните олимпийски игри Пиер Де Кубертен. Монументът представя французина в един от любимите му мигове на съзерцание, така, както той често седнал на малко столче се усамотявал и вглъбявал. Бронзовата статуя е изработена от китайския скулптор Ксикун Юан и бе подарена на Олимпийския музей от Китайския НОК по време на Игрите в Пекин през 2008 г.

„Геният на Кубертен бе, че адаптира олимпийските ценности към съвремения свят и ние сме длъжни да продължим тази негова мисия. Олимпийският ден е една възможност да докажем, че сме останали верни на тези принципи. Длъжни сме да подтикнем младите да бъдат активни, да ги накараме да станат от диваните, да напусната прашните стаи и да се раздвижат, да станат по-жизнени” декларира Томас Бах.

Международният олимпийски ден бе въведен през 1948 г. като част от отбелязването на годишнината от решението да бъдат възстановени олимпийските игри, взето на 23 юни 1894 г. в парижката Сорбона. Мисията му е да промотира спорта по цял свят без значение на възраст, раса, образование, пол и физически способности.

През миналата година в отбелязването на събитието се включиха 150 национални олимпийски комитета, а в проекта по един или друг се ангажираха близо 400 милиона души. Това лято МОК се надява кампанията да е регистрирала още по-голяма масовост и активност.

Спонсори

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC