bg en

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, получи престижна награда на Европейските олимпийски комитети (EОК).

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Емоционално, с много усмивки, закачки и позитивна енергия. Така премина честването, организирано от Българска федерация по бокс, по повод 50-годишния юбилей от златния медал, спечелен от Георги Костадинов на Игрите в Мюнхен 1972-а в категория до 51 кг.

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете.

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до "златните" момичета

Стефка Костадинова, председател на БОК, изпрати поздравителен адрес до "златните" момичета в ансамбъла по художествената гимнастика, които взеха две титли на световното в София и си осигуриха олимпийска квота за игрите Париж 2024.

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

На 30 август се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Статуя на Кубертен пред МОК в Лозана за Олимпийския ден

kubenПрезидентът на МОК Томас Бах се включи лично в тазгодишното отбелязване на Международния олимпийски ден. Пред централата на организацията в Лозана той поздрави близо 1000 участници в 5.2-километровия атлетически крос.

„Ние имаме задачата да продължим популяризирането на спорта и в частност олимпийските игри, но това не е достатъчно. Не бива да бъдем само „консуматори” на спорта, а нашата мисия е чрез спорта да дадем на всеки шанс за един по-активен начин на живот, да го провокираме за нещо ново и дейно” заяви Бах.

Националните олимпийски комитети по цял свят също отбелязаха Международния олимпийски ден, като в България това стана в събота, 21 юни, с кулминация в столицата пред Народния театър „Иван Вазов”. Под егидата на МОК бе организиран проект за масирано използване на социалните мрежи, където хиляди изпратиха своите снимки на преживявания по време на проявата.

След кроса, в Лозана се състояха традиционните тържества пред централата на МОК. Заедно с олимпийския шампион на халфпайп от Сочи 2014 сноубордиста Юри Подладчиков президентът на МОК откри нова статуя на основателя на модерните олимпийски игри Пиер Де Кубертен. Монументът представя французина в един от любимите му мигове на съзерцание, така, както той често седнал на малко столче се усамотявал и вглъбявал. Бронзовата статуя е изработена от китайския скулптор Ксикун Юан и бе подарена на Олимпийския музей от Китайския НОК по време на Игрите в Пекин през 2008 г.

„Геният на Кубертен бе, че адаптира олимпийските ценности към съвремения свят и ние сме длъжни да продължим тази негова мисия. Олимпийският ден е една възможност да докажем, че сме останали верни на тези принципи. Длъжни сме да подтикнем младите да бъдат активни, да ги накараме да станат от диваните, да напусната прашните стаи и да се раздвижат, да станат по-жизнени” декларира Томас Бах.

Международният олимпийски ден бе въведен през 1948 г. като част от отбелязването на годишнината от решението да бъдат възстановени олимпийските игри, взето на 23 юни 1894 г. в парижката Сорбона. Мисията му е да промотира спорта по цял свят без значение на възраст, раса, образование, пол и физически способности.

През миналата година в отбелязването на събитието се включиха 150 национални олимпийски комитета, а в проекта по един или друг се ангажираха близо 400 милиона души. Това лято МОК се надява кампанията да е регистрирала още по-голяма масовост и активност.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC