bg en

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Стефка Костадинова прие в НСА факела с олимпийския огън

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на Международния Олимпийски ден.

Една година до третите Европейски игри в Краков-Малаполска

Една година до третите Европейски игри в Краков-Малаполска

Eвропейските олимпийски комитети (ЕОС) отбелязват днес едногодишно обратно броене до Европейските игри 2023 г. Третото издание на форума ще се състои в Полша от 21 юни до 2 юли следващото лято. В Игрите Краков-Малополска 2023 ще участват най-добрите състезатели в 18 олимпийски спорта, които ще се борят за олимпийски квалификации и европейски титли.

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

Трима си тръгнаха с по две титли от олимпийския фестивал в Албена

Бъдещите шампиони на България се събраха под знамената на БОК за традиционния Олимпийски младежки фестивал. Лятното издание на форума отбелязва 15-ата си годишнина с участието на близо 500 млади таланти в рекордните като брой 10 спорта:

Брейк танците с дебют на Олимпийския фестивал в Албена

Брейк танците с дебют на Олимпийския фестивал в Албена

Най-новият олимпийски спорт – брейк танците направиха своя дебют на Олимпийския младежки летен фестивал тази година в Албена. Бъдещите спортни звезди на България се събраха на мултиспортния форум, организиран от БОК за 15 поредна година. Близо 500 млади таланти се състезават в рекордните 10 спорта.

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

С тържествена церемония в Старата Митрополия на Несебър бе дадено началото на 40-ата сесия за млади участници и 10-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия (НОА) на БОК - 2022, която тази година преминава под надслова „Социално-културни изменения на съвременния спорт и мисията на Олимпизма“.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Дисквалификация „дърпа” назад Йоан Колев

logo london 2012заради дефектно платно предоставено на българина от организаторите

Завърши първата част от квалификациите на ветроходците в клас уиндсърфинг. След първите шест гонки Ирина Константинова е 22-ра от 28 участнички, а Йоан Колев – 31-ви от 38 стартирали. Следобед се получи куриозна ситуация, след като малко преди старта платното на българина се закъса от само себе си и това наложи смяната му на вода, което отне 15 минути. А цялата олимпийска гонка бе забавена. Екипировката на Олимпийски игри се предоставя от организаторите и те поемат цялата отговорност за нейното качество.

Според Явор Колев – брат и треньор на нашия представител – преди почивния ден двамата ни състезатели имат резерви и са способни да покажат и по-голям потенциал. Във ветроходството, засега се представят според очакванията. Наставникът смята, че след първите гонки, които са били в открити води и твърде „силови”, сега, когато състезателите са се „прибрали” в акваторията на пристанището, обстановката допада повече на Ирина и Йоан. Причината е, че стартовете вече дават възможност за повече тактика.

Ирина Константинова продължава да страда от леки болки в рамото, в сряда е преминала специална терепавтична процедура. Голяма й цел е да се приближи максимално в последните два дни до заветната десетка, която ще й даде право най-накрая – при четвъртата й олимпиада – да влезе в решаващия финал в битката за медалите. На Игрите в Пекин тя се нареди 12-а в крайното класиране, но тук травмата може и да и попречи да изпълнии мечтата си.

При Йоан нещата са малко по-комплицирани. Младостта и липсата на опит явно му се отразяват и той записа един старт, който ще му тежи в представянето до края на олимпийските състезания. Става въпрос за третата гонка, в която Йоан прави фалстарт, а след това увлечен в устрема си напред не чува първоначалните сигнали на съпътстващите катери да рестартира и по тази причина бе дисквалифициран. Това му отрежда последното място в конкретния старт, но по-неприятното е, че въпросният резултат няма да се зачеркне от общото му представяне. По принцип в регламента на олимпийските стартове е залегнало при сборуването за финала да отпада най-слабият резултат, но при дисквалификации това не важи. Нашите са обяснявали след това на журито, че Йоан просто не е чул сигналите на съпъстващите лодки, но протестът не е бил уважен.

Треньорът Явор Колев съобщи, че всички фенове на ветроходстовото и интересуващи се в поддробности от предсатянето на нашите уиндсърфъри могат да ползват интернет линка в сайта на BBC 3.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC