bg en

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, получи престижна награда на Европейските олимпийски комитети (EОК).

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Емоционално, с много усмивки, закачки и позитивна енергия. Така премина честването, организирано от Българска федерация по бокс, по повод 50-годишния юбилей от златния медал, спечелен от Георги Костадинов на Игрите в Мюнхен 1972-а в категория до 51 кг.

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете.

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до "златните" момичета

Стефка Костадинова, председател на БОК, изпрати поздравителен адрес до "златните" момичета в ансамбъла по художествената гимнастика, които взеха две титли на световното в София и си осигуриха олимпийска квота за игрите Париж 2024.

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

На 30 август се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

ЙОРДАН ПЪРВИ ВЛИЗА В ИСТОРИЯТА

ou-yovchevВера Маринова предоставя този превод на материал за FIG News, посветен на българската легенда Йордан Йовчев.Лондон/ Норд Гринуич Арена/ФИГ Офис, 29 Юли, 2012: Той се нарича Йордан Йовчев, българин е и е на 39 години. Той е състезател, но също е и Президент на Българската Федерация по гимнастика и току що се класира за Финала на халки на Олимпийскте игри в Лондон. О, и още една много важна подробност! Това са неговите 6-ти Олимпийски игри!


Когато името му бе обявено по време на представянето на гимнастиците в квалификациите в събота, 28-ми Юли, 17,000-те хиляди зрители в Норд Гринуич Арена му оказаха извънредно радушен прием- с овации, за които той с положителност ще си спомня дълго време.
От вчера световната гимнастика има своят нов герой!

Йордан започва своята гимнастическа кариера в родния си град Пловдив на 7-годишна възраст. В залата, в която тренира всички са във възторг от своя български идол, Стоян Делчев и малкият Йордан иска да прилича на него; даже и да стане по-добър от него! Твърде скоро всички забелязват огромния му талант. Той се оформя като блестящ многобоец и е изключително силен на земна гимнастика и на халки. През 2001-ва и 2003-та година, Йордан става на два пъти Световен шампион и на двата уреда!
Талантът на Йовчев е признат, още когато той допринася за 10-то място на българския отбор в Барцелона 1992 год. В Атланта 1996-та той е в самото подножие на стълбичката на медалистите (4-ти). В Сидней 2000 вече е носител на два олимпийски медала- бронзови на земя и на халки. В Атина 2004-та прибавя към тях среброто на халки и бронз за земна гимнастика, но също и много разочарование! В Пекин 2008 отново достига до финала на халки, точно както направи тук, в Лондон, в събота вечерта!

Какво можем да кажем още за този изключителен човек?
Можем само да добавим, че за всички нас Г-н Президентът на националната федерация и Гимнастик- Йордан Йовчев е един Джентълмен, на когото цялото гимнастическо семейство и Международната федерация свалят шапка!

В Лондон стените и оградите навсякъде са покрити с пана, на които е изписано- „Да въхновим едно поколение!“ Какво прекрасно съвпадение! Със своя пример Йордан вдъхновява не само едно,а повече на брой поколения...
Благодарим ти, Артисте!

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC