bg en

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов с европейска награда

Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, получи престижна награда на Европейските олимпийски комитети (EОК).

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Легендите на бокса се събраха в чест на Георги Костадинов

Емоционално, с много усмивки, закачки и позитивна енергия. Така премина честването, организирано от Българска федерация по бокс, по повод 50-годишния юбилей от златния медал, спечелен от Георги Костадинов на Игрите в Мюнхен 1972-а в категория до 51 кг.

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Легенди на български спорт поздравиха Йорданка Благоева с юбилея

Емоционално тържество отбеляза 50-годишнината на първия световен рекорд в българската лека атлетика. На 24 септември 1972 г. Йорданка Благоева преодолява 194 см в скока на височина и става първата българка превзела световния връх в Царицата на спортовете.

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до

Стефка Костадинова с поздравителен адрес до "златните" момичета

Стефка Костадинова, председател на БОК, изпрати поздравителен адрес до "златните" момичета в ансамбъла по художествената гимнастика, които взеха две титли на световното в София и си осигуриха олимпийска квота за игрите Париж 2024.

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

На 30 август се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Дисквалификация „дърпа” назад Йоан Колев

logo london 2012заради дефектно платно предоставено на българина от организаторите

Завърши първата част от квалификациите на ветроходците в клас уиндсърфинг. След първите шест гонки Ирина Константинова е 22-ра от 28 участнички, а Йоан Колев – 31-ви от 38 стартирали. Следобед се получи куриозна ситуация, след като малко преди старта платното на българина се закъса от само себе си и това наложи смяната му на вода, което отне 15 минути. А цялата олимпийска гонка бе забавена. Екипировката на Олимпийски игри се предоставя от организаторите и те поемат цялата отговорност за нейното качество.

Според Явор Колев – брат и треньор на нашия представител – преди почивния ден двамата ни състезатели имат резерви и са способни да покажат и по-голям потенциал. Във ветроходството, засега се представят според очакванията. Наставникът смята, че след първите гонки, които са били в открити води и твърде „силови”, сега, когато състезателите са се „прибрали” в акваторията на пристанището, обстановката допада повече на Ирина и Йоан. Причината е, че стартовете вече дават възможност за повече тактика.

Ирина Константинова продължава да страда от леки болки в рамото, в сряда е преминала специална терепавтична процедура. Голяма й цел е да се приближи максимално в последните два дни до заветната десетка, която ще й даде право най-накрая – при четвъртата й олимпиада – да влезе в решаващия финал в битката за медалите. На Игрите в Пекин тя се нареди 12-а в крайното класиране, но тук травмата може и да и попречи да изпълнии мечтата си.

При Йоан нещата са малко по-комплицирани. Младостта и липсата на опит явно му се отразяват и той записа един старт, който ще му тежи в представянето до края на олимпийските състезания. Става въпрос за третата гонка, в която Йоан прави фалстарт, а след това увлечен в устрема си напред не чува първоначалните сигнали на съпътстващите катери да рестартира и по тази причина бе дисквалифициран. Това му отрежда последното място в конкретния старт, но по-неприятното е, че въпросният резултат няма да се зачеркне от общото му представяне. По принцип в регламента на олимпийските стартове е залегнало при сборуването за финала да отпада най-слабият резултат, но при дисквалификации това не важи. Нашите са обяснявали след това на журито, че Йоан просто не е чул сигналите на съпъстващите лодки, но протестът не е бил уважен.

Треньорът Явор Колев съобщи, че всички фенове на ветроходстовото и интересуващи се в поддробности от предсатянето на нашите уиндсърфъри могат да ползват интернет линка в сайта на BBC 3.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC