bg en

Стефка Костадинова награди националните призьори за деца и младежи в риск

Стефка Костадинова награди националните призьори за деца и младежи в риск

Стефка Костадинова бе сред официалните лица, наградили призьорите от държавното първенство за деца и младежи в риск.

16 наши спортисти тръгват за зимния олимпийски фест във Финландия

16 наши спортисти тръгват за зимния олимпийски фест във Финландия

16 наши спортисти в 6 дисциплини - ски-алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, фигурно пързаляне и шорттрек ще стартират на зимния младежки олимпийски фестивал във Вуокати, Финландия (20-25 март).

С 15 медала младите таланти на Сапарева баня са № 1 в олимпийския фестивал на БОК

С 15 медала младите таланти на Сапарева баня са № 1 в олимпийския фестивал на БОК

Младите талантливи спортисти от Сапарева баня са номер 1 по спечелени медали в олимпийския зимен фестивал на БОК. Десетото юбилейно издание завърши днес със ски-бяганията в местността Язовира на ски-зона Пампорово-Чепеларе.

 Троян и Сапарева баня с най-много медали в биатлона на олимпийския фест в Чепеларе

Троян и Сапарева баня с най-много медали в биатлона на олимпийския фест в Чепеларе

Гъстата мъгла, студеното време и силният вятър не попречиха на ентусиазва на бъдещите спортни звезди на България в биатлона. Със стартовете в местността Язовира на Пампорово днес продължи десетия юбилеен олимпийски младежки зимен фестивал Чепеларе 2022.

В Чепеларе си дават среща бъдещите звезди в зимните ни спортове

В Чепеларе си дават среща бъдещите звезди в зимните ни спортове

Десетият олимпийски зимен младежки фестивал завършва през този уикенд уикенд със състезанията по биатлон и ски-бягане. Юбилейното издание на форума отново се организира от Българския олимпийски комитет и за втора поредна година обхваща стартове в две планини - Осогово и Родопите.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Белчо Горанов: Надяваме се на 50 квоти за Токио

B Goranov1_copyБелчо Горанов, генсек на БОК даде интервю за в. "Труд", в което говори за актуални теми от света на спорта, пандемията и предстоящите олимпийски игри в Токио.

Горанов е генсек на БОК от 2005-а, бивш състезател по борба в отборите на „Торпедо“ (Карлово) и „Левски-Спартак“ (София), юрист по образование. Доктор от държавния университет за физическа култура, спорт и здраве „П. Ф. Лесгафт“ Санкт Петербург (Русия), както и от Националната спортна академия „Васил Левски“ (София). Председател на юридическата и етична комисия на Международната федерация по борба (UWW). Член на маркетинг комисията на Европейските олимпийски комитети.

- Изпратихме много тежка година, която реално преобърна приоритетите ни, г-н Горанов. Какво научихме?

- Определено 2020-а беше една от най-трудните в най-новата история на човечеството. Това, което безспорно се случи на всички ни в дните на проблеми и изпитания, е, че се обърнахме отново към семействата си. Оценихме стойността на живота и преоткрихме общуването като ценност. В глобален мащаб ще си позволя да цитирам Томас Бах, президента на МОК, който в новогодишното си обръщение каза, че големият урок на 2020 година е, че се нуждаем от повече солидарност. И аз напълно подкрепям думите му. Видяхме изключителни прояви на човешка солидарност и съпричастност. Когато хората страдаха, обществата се организираха в спешен порядък - кампании за набиране на средства, акции за ангажиране на доброволци, малки и големи жестове в подкрепа на медиците. Държавите мобилизираха огромен ресурс, за да подпомогнат гражданите. Огромни усилия бяха положени, за да взаимодействат помежду си правителствата на отделните страни за да има координирани действия срещу тази обща за всички заплаха. И в края на годината станахме свидетели как съвместните усилия доведоха до връщане на надеждата, след като вече се появиха ваксините срещу Ковид-19.

- Споделяте ли мнението, че спортистите и най-вече олимпийците, които претърпяха разочарованието на отложените олимпийски игри, също демонстрираха невероятен дух и находчивост?

- Абсолютно е така. Имаше не само впечатляващи прояви на солидарност. Те ни показаха, че дори и в затворени вкъщи, можем да предизвикаме себе си за физическа активност. Споделиха го със света чрез различни социални платформи. Олимпийското семейство направи кампанията “#StayStrong #StayActive #StayHealthy”, която само в един ден - Международния олимпийски ден 23 юни, направи най-голямата в историята дигитална олимпийска тренировка, обединила половин милиард души от целия свят. Показаха огромната роля на спорта в тези трудни времена.

- Как се промени през тази турболентна година работата на БОК, освен че олимпийските игри Токио 2020 бяха отложени с година?

- Интересното е, че въпреки критичната ситуация и отложените игри БОК реализира по-голямата част от своята програма. Страната ни бе представена успешно в третите Зимни младежки олимпийски игри Лозана 2020, където Мария Руневска спечели бронзов медал в хокея на лед. БОК проведе младежките олимпийски фестивали под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ - зимен “Осогово 2020” и летен “Албена 2020”. В България също беше отбелязан Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец. Олимпийските клубове проявиха гъвкавост и се съобразиха с епидемичната обстановка, но все пак съхраниха духа на празника. Проведохме сесията на Националната олимпийска академия, както и поредната конференция с участието на учители по физическо възпитание от София и страната и то в съвсем нова - включително и дигитална среда, като участниците наистина откриха нови възможности.

- Какво се случи с дългосрочните международни програми, които бяха на финалната права през 2020-а?

- Успяхме да ги доведем до желания финал и определено сме удовлетворени, че отговорихме подобаващо на изпитанията в екстремални условия. Приключихме успешно четиригодишния период на програмата Олимпийска солидарност на МОК. Също и програмата по "Еразъм Спорт" + „Смарт Спорт“, където беше изградена една много полезна електронна платформа за всички онези спортисти, които наскоро са приключили активната си кариера или им предстои това трудно решение, но пък и имат амбиции да продължат своето образование. Няма как да не сме доволни и благодарни, че в трудните дни на пандемията продължи добрата ни работа с Министерството на младежта и спорта, което осигури финансиране за реализацията на прояви от програмата на БОК.

- Помогна ли ви МОК в тази така тежка година?

- Да! И то по всички възможни направления. МОК разработи план за подпомагане на националните олимпийски комитети и международните федерации във връзка с пандемията от Ковид-19 и ние съответно получихме финансова помощ 25 000 долара през юни и втори транш от 20 хиляди през септември 2020 г. С тези средства беше подкрепена дейността на БОК.

- Как се променя програмата на БОК за 2021?

- Очертава се да е много интензивна като се надявам да успеем да се върнем към онова, което наричахме нормално. Амбициите ни са и през 2021-а да проведем двата национални младежки фестивала – зимен и летен. Предстои през тази година да участваме и в отложения за декември зимен Европейски младежки олимпийски фестивал Вуокати 2021 и, разбира се, участие на олимпийските игри в Токио. Започна вече и подготовката за бялата олимпиада Пекин 2022.

- Игрите в Токио ще бъдат необичайни и организаторите ще се сблъскат с непознати досега предизвикателства. Как изглежда пътят към Токио?

- МОК и организационният комитет на Токио 2020, както и цялото олимпийско движение се готвят да проведат едни знаменателни игри в японската столица. Направи ми впечатление казаното от Томас Бах в неговото новогодишно обръщение: “Токио все още е най-подготвеният град - олимпийски домакин в историята. Тези игри ще бъдат светлината в края на тунела. Необикновени игри. Ще бъдат триумф на солидарността и единството на човечеството.” Силно се надявам спортистите да получат възможността да сбъднат своята олимпийска мечта и да се подготвят пълноценно по пътя си към Токио. БОК следва всички процедури и срокове поставени от МОК и организационния комитет. Рестартира се процесът за акредитация, започнахме подготовка за съставяне на делегацията и график за пътуване съгласно указанията на МОК за влизане в олимпийското село. Държавата е обезпечила изцяло участието на делегацията в игрите. Към момента 17 български спортисти вече имат спечелени квоти - борба, художествена гимнастика, лека атлетика, плуване, спортна стрелба и спортна гимнастика.

- Колко наши спортисти имат шанс за изява на игрите в Токио?

- Очакваме рестарт на квалификационните турнири и се надяваме, че над 50 български спортисти ще спечелят квоти. С цялото си сърце желая повече българи да получат своя олимпийски шанс, защото предстоящите игри в Токио ще бъдат наистина исторически. Постиженията и героите в тази невероятна обстановка ще се дават за пример на поколенията.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC