bg en

Младите „лъвчета“ се завърнаха с 6 медала от олимпийския фестивал в Словакия

Младите „лъвчета“ се завърнаха с 6 медала от олимпийския фестивал в Словакия

България посрещна бъдещите си спортни звезди при завръщането им от Европейския олимпийски младежки фестивал в Словакия. В продължение на 6 дни словашкия град бе център на надпреварите на най-добрите таланти на континента.

Нови три медала за България на олимпийския фестивал

Нови три медала за България на олимпийския фестивал

България завърши с три сребърни медала участието си на Европейския олимпийски младежки фестивал в словашкия град Банска Бистрица. В последния ден от форума записахме три втори места – на Божидар Златанов на прескок и успоредка в спортната гимнастика и на младежките ни волейболни национали.

България с трети бронз и четвърти медал в Банска Бистрица

България с трети бронз и четвърти медал в Банска Бистрица

България спечели трети бронзов медал на Европейския олимпийски младежки фестивал в Банска Бистрица (Словакия).

Втори медал за България от олимпийския фест в Словакия

Втори медал за България от олимпийския фест в Словакия

България спечели втори медал на продължаващия в словашкия град Банска Бистрица Европейски олимпийски младежки фестивал.

Боян Хаджитодоров с бронз в тройния скок

Боян Хаджитодоров с бронз в тройния скок

Талантливият лекоатлет Боян Хаджитодоров донесе първи медал за България от Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица (Словакия).

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Белчо Горанов взе участие в асамблеята на Националните олимпийски комитети

ANOCВъпреки продължаващата пандемия, Асоциацията на националните олимпийски комитети /АНОК/ успешно проведе в хибриден формат своята ХХV Генерална асамблея на АНОК на 24 и 25 октомври 2021 г. в Крит, Гърция. В нея участваха 148 НОК присъствено и 57 НОК бяха свързани виртуално. България бе представена с генералния секретар на БОК, Белчо Горанов.

Президентът на МОК, Томас Бах в своето обръщение към асамблеята специално благодари на 205-те НОК и техните спортисти за подкрепата и солидарността по време на трудностите с пандемията. Тази подкрепа беше изключително важна за успешното провеждане на отложените Олимпийските игри в Токио 2020, които се проведоха през 2021 г.

205-те НОК потвърдиха своя ангажимент към неполитизирането на спорта и своята подкрепа към Олимпийските игри, които са мощен символ на разнообразие, приобщаване и недискриминация, като спортисти от всички раси, религии, етноси и култури се състезават помежду си и живеят заедно в хармония.

Членовете на Генералната асамблея на АНОК обсъдиха въздействието, което предложението на ФИФА за организиране на всеки две години на Световното първенство би имало върху НОК и другите спортове в техните страни и изразиха своята загриженост.

Участниците в асамблеята изслушаха окончателния доклад на организационния комитет на Олимпийските игри Токио 2020, както и докладите на организационните комитети на предстоящите олимпийски зимни игри Пекин 2022 и олимпийските игри Париж 2024.

Сериозна загриженост беше изразена по въпроса за превозването на олимпийските делегации до Пекин за участие в олимпийските зимни игри през февруари 2022г. С решение на китайското правителство от началото на 2020 г. от и до Пекин могат да кацат единствено и само китайски авиокомпании. Тази забрана важи и към момента и създава сериозни затруднения на Националните олимпийски комитети за подготовка и планиране на пътуванията. От организационния комитет на Пекин 2022 отговориха, че се очаква решение на този въпрос.

Генералната асамблея на АНОК одобри решението, взето от Изпълнителния съвет на АНОК, да приеме доклада на Комисията за събития на АНОК относно процедурата за определяне на предстоящия домакин на Световните плажни игри на АНОК за 2023, 2025 и 2027 г. и одобри Комисията за оценка на АНОК да започне работа с кандидата за 2023 г. - Индонезийския олимпийски комитет. Кандидатите за Игрите през 2025 и 2027 ще бъдат проучени през следващата година.

В двата интензивни работни дни бяха представени докладите на континенталните асоциации на НОК, на комисиите на АНОК, на отдела за връзки с НОК на МОК и Олимпийска солидарност.

Следващата Генерална асамблея на АНОК ще се проведе в Сеул през 2022 г.

Резолюция на АНОК може да видитеТУК 

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC