bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Изключителен интерес към дискусиите и презентациите на 40-ата сесия

saС тържествена церемония в Старата Митрополия на Несебър бе дадено началото на 40-ата сесия за млади участници и 10-ата сесия за учители на Националната олимпийска академия (НОА) на БОК - 2022, която тази година преминава под надслова „Социално-културни изменения на съвременния спорт и мисията на Олимпизма“.


По традиция домакин на проявата от 9 до 12 юни е Водната учебно-
спортна база на Национална спортна академия „Васил Левски“ –
партньор на Олимпийския комитет от основаването на НОА преди
39 години.
Събитието бе открито официално от проф. Лозан Митев – директор
на НОА, а проф. Кирил Андонов, помощник – ректор на НСА приветства всички участници от името на академичното ръководство. Приятната изненада на церемонията бяха първокурсничката във факултет „Педагогика“ на НСА - Василия Петрова, с изключителното си изпълнение на химна на Република България и няколкото поколения членове на олимпийски клубове, представили „Ода за спорта“ на Пиер дьо Кубертен.


sa5От името на ръководството на БОК проф. Лозан Митев връчи специални благодарствени плакети за принос в развитието на Националната олимпийска академия и олимпийското движение на всички олимпийски клубове от страната, на Олимпийския клуб „Васил Левски“ в Чикаго, представляван от Теофил Николов и на Олимпийския клуб в Босилеград в лицето на Желко Насев. За двойния си юбилей – 25 години в НОА на БОК и 75 години отдадени на спорта, почетен плакет получи проф. Атанас Георгиев.


Сребърната медалистка във вдигането на тежести от Олимпийските
игри в Лондон 2012 г. Милка Манева, понастоящем преподавател по
физическо възпитание и спорт в родния си Смолян, е специален гост сред участниците във форума. Сред тях са още г-жа Ружка Генова - директор на Спортното училище в Пловдив, нейни колеги от спортните училища в Бургас и София, директорът на Професионалната гимназия по техника и мениджмънт в Ботевград Иван Николов, преподаватели от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Техническия университет Варна, от Детския младежки център – Димитровград и др.
Специални гости на откриването бяха и участниците от Румъния,
Сърбия, Малта и България в едноседмичното обучение в проект на
НСА по Еразъм+ „ИКТ за организиране на виртуални научни конференции“ по линия на академичното сътрудничество.


Първият ден от работната програма на НОА предложи изключително интересни теми и дискусии, които вдигнаха градуса на емоции сред гости и участници. Презентацията на проф. Лозан Митев постави началото с темата за промените в спорта и двигателната култура в съвременното общество, предизвикващи изменения на социално-културната им мисия. Водещите спортни журналисти Георги Банов - в-к „24 часа“, Николай Кръстев – сп. „Спринт“ и Боряна Тончева – „Съркъл Медия“ разбуниха духовете и предизвикаха оживена дискусия по темата „Съдбата и бъдещето на олимпийското движение и олимпийските игри в променящия  се свят."

sasa2sa3sa4sa5sa6

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC