bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Стефка Костадинова на откриването на новата лекоатлетическа писта в Ямбол

YambolПредседателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова бе сред официалните гости на церемонията по откриването на изцяло
обновената лекоатлетическа писта на стадиона в Ямбол.

От днес трениращите в трите атлетически клуба в града, а и всички деца, жители и гости на града ще могат да се радват на това съоръжение, изградено на световно ниво. Пистата е първата в България в изцяло син цвят, а
използвани при ремонта материали на водещата в производството на
настилки швейцарска фирма се отличават с високо качество.

„Доживях след толкова дълга спортна кариера да видя на живо в моята
България тази писта. Искам да благодаря на всички, които са се погрижили тя да съществува. Ямбол е един от най-спортните градове в страната, с най-старото атлетическо състезание у нас – пробег „Диана“, Yambol1от тук са започнали своя път легендарни наши състезатели и треньори.

Деца, обръщам се към вас – при такова страхотно съоръжение няма как да не станете олимпийски шампиони. Специални благодарности за кмета Валентин Ревански и неговия заместник – неуморният Енчо Керязов. Убедена съм, че техните усилия в полза на града си заслужават и ще привлекат още деца към спорта и специално към атлетиката,“ каза Стефка Костадинова, световна реткордьорка в скока на височина.

На церемонията присъстваха още Валентин Ревански – кмет на Ямбол, Енчо Керязов – зам.-кмет на града и световно известен акробат, Атанас Бошев – изпълинтел на обекта и и др.

Лекоатлетическата писта е изцяло модернизирана, тя разполага с осем
коридора, ремонтирано е водното препятствие, както и съоръженията за
овчарски скок. Настилката „Конипур СП“ е трислойна, безфугова система
състояща се от висококачествени полиуретанови и EPDM гумени компоненти (еднопластова синтетична каучукова покривна мембрана).

В допълнение към утвърдената система са положени два запечатващи лакови слоя, чиято цел е увеличаване на износоустойчивостта, здравината и визията ѝ. По-значимите световни стадиони с тази спортна настилка за провеждането на големи спортни събития са „Стадио Олимпико“ в Рим, стадион „Луи II“ в Монако, „Олимпиащадион“ в Берлин, стадион „Лецигрунд“ в Цюрих. Разчертаването на пистата в Yambol3Ямбол е поверено на естонец - лицензиран изпълнител от световната атлетическа асоциация. Средствата за ремонта на съоръжението
са осигурени от Министерството на младежта и спорта.

„Община Ямбол ще продължава да работи за облагородяването на града и развитието на откритите пространства, за обновяването и създаването на нови места за спорт. Децата, младите хора и гражданите на Ямбол
заслужават добри условия за спортно-тренировъчна дейност. Нека пазим
това, което е направено,“ заяви кметът Валентин Ревански. Той съобщи и
още една добра новина за града – Община Ямбол ще закупи няколко хиляди спортни седалки за да бъде градският стадион още по-уютен и комфортен.

В края на официалното откриване млади състезатели от трите атлетически клуба в града направиха демонстрационна щафета, за да покажат качествата на пистата и своите възможности, а част от празника бяха и мажоретките от Иновативно основно училище „Николай Петрини“.

YambolYambol1Yambol2Yambol3

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC