bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Румяна Нейкова – една спортна икона на 50

Олимпийската титла в Пекин 2008 е сред най-изстраданите в българската история

Румяна Нейкова – една от най-великите спортистки в историята на световното гребане, навършва днес 50 години. Юбилеят на знаменитата състезателка е повод да си припомним най-паметните й успехи в нейната забележителна спортна кариера.Злато на олимпиадата в Пекин 2008, сребро в Сидни 2000 и бронз в Атина 2004, плюс 8-о място в Атланта 1996 и 9-о в Барселона 1992. Малцина в света могат да се похвалят с толкова продължителна и успешна спортна кариера. Световна шампионка от Севиля 2002 и Милано 2003, със сребро от Гифу 2005 и Мюнхен 2007 и с бронз от  Сейнт Кейтрин 1999 и в Познан 2009. Европейско злато от Познан 2007, с победи за световната купа в Люцерн, Мюнхен и Етон 2005. Зад титлите и медалите стои една пословична целеустременост, талант, труд и воля. Нейкова е една от едва тримата български спортисти с пълен комплект олимпийски медали и е в първата десетка по брой на спечелени отличия от най-значимия спортен форум. Тя е и сред едва тримата наши състезатели, печелили олимпийска титла над 35-годишна възраст.

„Златната“ олимпиада в Пекин е последното голямо състезание за Румяна Нейкова, в следващите години тя бе треньор в националните отбор и директор в Българска федерация гребане. Силно социално ангажирана, тя се включва в редица благотворителни каузи и помага на хора в неравностойно положение. Почетен гражданин на Варна. Два пъти е коронясвана за „Спортист №1 на България“ – през 2002 и 2008 година.

Българският олимпийски комитет честити юбилея на Румяна Нейкова, като й
пожелава здраве, сила и още много житейски победи.* * *
(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)


Румяна Нейкова

Пътят от Ада до Рая в една гонка


Атина 2004 е четвърта поредна за българската звезда.  Трите медалистки от Сидни 2000 отново са на бойната линия. Нейкова, Карстен и Рутшоу са грабнали 15 от общо 16-те възможни медала на последните световни първенства. И трите печелят първите си серии, но изненадващо най-бърза в предварителните гонки е чехкинята Мирка Кнапкова с олимпийски рекорд. На полуфиналите  Рутшоу бие Кнапкова, която все пак ще стане олимпийска шампионка, но чак в Лондон 2012. А Карстен изпреварва Нейкова.

На финала се оформя познатият спор между трите големи в дисциплината, които и този път окупират медалите, но в различен ред: злато за Германия, сребро за Беларус и бронз за България. Това е втори медал за Нейкова. Но не и лебедова песен. Преследващата мечтата си българка приема стоически съдбата и без емоции  казва: „Пътят нагоре продължава – към петата олимпиада и към… върха.“

Междувременно тренировките стават все по-тежки и трудни. Годините и изтощението от спорта си казват думата. Многото травми също пречат на нормалния ход на подготовката. Въпреки всичко Румяна продължава напред. На световното в Гифу (Япония) през 2005-а печели сребро на двойка-скул с Миглена Маркова. Две години след това е световна вицешампионка на скиф в Мюнхен, а месец по-късно ликува с европейско злато в Познан.

На хоризонта вече е петата олимпиада. Румяна е на 35 години и на всички, а най-вече на нея, е ясно – остава й един последен опит да изкачи върха…


Триумф от петия опит

В Пекин 2008 от големите през последното десетилетие отсъства германката Рутшоу, която вече се е отказала от спорта. Така само Нейкова и Карстен от триото остават да уреждат стари сметки. Големият фаворит отново е състезателката от Беларус, спечелила последните 3 световни титли в дисциплината. Нейкова започва икономично – пести сили и е първа в серията с по-слаб резултат. Двете се срещат още на полуфинал, в който
Карстен побеждава с 43 стотни от секундата. На всичко отгоре, в навечерието на битката за разпределение на медалите, българката така контузва кръста си, че не може сама да излезе от лодката. Не е способна да си обуе маратонките, дори да се наведе. Да се откаже? Никога! Предстои гонката на живота й! Последната за Румяна по нейния дълъг и
пълен с препятствия път към олимпийския връх. А той отново е толкова
близо и все още недостигнат…

Минути преди финала българката е със сълзи на очи заради силната болка и се бори със съмнението „как изобщо ще гребе“. И то за титлата. Да, „малка“ подробност. Но в този момент има на кой да се опре – нейния съпруг и треньор Свилен Нейков гарантира, че е готов с всички детайли за финала. Вдъхва й кураж и стиснала зъби Румяна тръгва на последен бой. И пак колкото банално, толкова и интригуващо, се развихря  познат дуел. Но този път Карстен плаща дан на гребането с максимални сили в полуфинала и
към края на гонката изостава. Румяна пресича първа финалната линия.

Най-накрая върхът е изкачен! След 20 години, 5 олимпиади и на 35-годишна възраст една от марковите спортистки на България най-после ликува със злато. Този път сълзите на подиума на победителите не са от болка, а от изстраданото щастие да бъдеш олимпийски шампион.

Това е и последното голямо състезание за Нейкова, която в своите общо 14 олимпийски гонки, 6 пъти финишира под 7:30 мин.

Румяна Нейкова – да чуеш химна на Олимп след 20 години изкачване на върха.


* * *
Пълния разказ за удивителната кариера на Румяна Нейкова и цялата статистика на нейните титли, медали и рекорди ще намерите в излязлата наскоро от печат енциклопедия „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“ с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC