bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Стрийт фитнесът дебютира с демонстрации в морския курорт

Над 550 бъдещи шампиони на България си дават тези дни среща на Олимпийския младежки фестивал в Албена. Българският олимпийски комитет организира за 16-а поредна година мултиспортното събитие, домакин на което отново е черноморската перла по Северното ни крайбрежие.

На тържественото откриване днес генералният секретар на БОК Белчо Горанов поздрави участниците и им пожела успех от името на президента на БОК Стефка Костадинова. „Този фестивал е за вас, той през годините роди истински шампиони, които днес участват с успех на олимпиади, на световни и европейски първенства. Желая ви да изживеете приятни моменти, да намерите нови приятели и да се насладите от срещите със своите връстници по време на фестивала,“ каза още Горанов, който е и шеф на Правната и
етична комисия към световната федерация по борба.

На церемонията присъстваха още Денис Тахиров – мениджър „Спорт“ в Албена АД и Анатоли Илиев – председател на Асоциация „Спорт в свободното време“ и на „Българската спортна федерация за деца и младежи в риск“.

Церемонията завърши с атрактивните изпълнения на ръководения от Стоян Господинов фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и традиционното хоро, което се изви в голямата зала на курорта. Амбицията на организаторите е в следващите години фестивалът да се утвърди като среща на младите спортни надежди от всички балкански държави.

Състезанията в 11 спорта са на отличното подготвените спортни терени и игрища в „Албена“, който през 2019 г. стана първият в историята, удостоен от Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europa) с титлата „Европейски курорт на спорта“.

След като през миналите две години дебют на фестивала последователно направиха бейзбола и брейка, сега това прави и стрийт фитнесът. Тези така нашумели надпревари в градска среда са сред любимите на младежите и това е причина за организирането на демонстративни изпълнения сега в Албена на виртиуозите от Пловдив, Русе и Силистра. По този начин БОК откликва на интереса при подрастващите и на тенденциите все повече ърбан спортове да бъдат застъпени в програмите на глобалните форуми.


Бейзболистите отново се състезават на мини турнир в Албена, а най-новият олимпийски спорт брейк също е представен с демонстративни изпълнения на представители от Перник, София, Бургас и Варна, които са сред най-добрите у нас. Наред с това състезания се организират в спортовете бадминтон, баскетбол, лека атлетика, плажен волейбол, плажна борба, плуване, футбол и тенис на маса. В тях, съобразно различните наредби в
отделните дисциплини, ще участват младежи родени в периода 2005 – 2009
година.

Както винаги фестивалът на БОК е под мотото "Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да
даде възможност за изява на младите спортни таланти.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC