bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Олимпийската щафета ще финишира пред Френския институт в петък

За първи път факелната щафета в чест на Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец ще финишира пред Френския институт у нас на площад Славейков“ в столицата. Така предаването на символичния огън този петък, на 23 юни, ще се свърже с домакините на следващите летни олимпийски игри, които ще се състоят в Париж идното лято.


Отбелязването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец се
организира от Българския олимпийски комитет, Френския институт в България, Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Националната спортна академия и Националната олимпийска академия.

Факелът ще потегли малко след 9.00 ч. от новооткрития Олимпийски център в Национална спортна академия „Васил Левски“, където рано сутринта в петък се събират представители на олимпийските клубове от страната и чужбина. Заедно със студенти от НСА и ученици, те ще бъдат част от факлоносците на символичния олимпийски огън, които ще изминат
8-километровия маршрут до центъра на София. Щафетата ще премине последователно по следното трасе през символични за града и българската история дестинации: старт от НСА „Васил Левски“ – Национален стадион „Васил Левски“ - Министерство на младежта и спорта - Софийски университет „Климент Охридски“ – Паметник на Апостола на свободата Васил Левски – Монумент на Вечния огън – Национален театър „Иван Вазов“ –
финал на площад Славейков.

Пристигането на групата на площада в центъра на града се очаква около 11.15 ч. Там младежите ще предадат факела на ръководителите на БОК в присъствието на посланика на Франция у нас Жоел Мейер. Пред входа на Френския институт в България официалните гости ще приветстват участници, гости и зрители на церемонията, ще последва и кратък  поздравителен адрес от спечелилата най-много олимпийски медали за България Мария
Гроздева. Двукратната олимпийска шампионка и легенда на спортната стрелба празнува своя рожден ден точно в Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец.

Веднага след това на специални сетове на площада ще започнат демонстрациите по най-новия олимпийски спорт брейк и по завърналите се в олимпийската програма бейзбол и софтбол. Зрителите ще видят спиращи дъха изпълнения на българските брейкъри, които от миналата седмица вече могат да се похвалят със световна титла при младите. Коментарът ще е на президента на Българската федерация Калин Калинов.

Тези надпреварите вече са олимпийски спорт и са включени в програмата на игрите в Париж през 2024 г. Във френската столица следващото лято ще се определят първите в историята олимпийски шампиони, а преди 5 години този спорт направи дебют като демонстративен на младежката олимпиада в Буенос Айрес.

Също в специално изградена зона на площада ще се състоят демонстрации по бейзбол в градска среда, известен под името „Бейзбол5“. Специалисти ще разясняват правилата и нагледно ще показват тънкостите на тази разновидност, а под ръководството на едни от най-добрите български състезатели и треньори всеки ще може да пробва умения в атрактивната дисциплина. За първи път спортът "Бейзбол5" ще е демонстративен на
младежките олимпийски игри в Дакар през 2026 г.

В програмата по посрещането на огъня в София е предвидена и викторина с няколко въпроса, свързани с олимпийските игри и с Париж’2024, като наградите за знаещите са олимпийски сувенири. Желаещите ще могат да се включат и в импровизиран „урок по френски за начинаещи“. Церемонията на столичния площад „Славейков“ ще завърши с обща снимка за спомен пред входа на Френския институт в България. С различни активности БОК ще отбележи международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в десетки други селища на страната.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на международния Олимпийски ден. На тази дата преди 127 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.


* * *
МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество. Можете да споделите вашите идеи и преживявания чрез социалните мрежи. МОК очаква снимките ви тази година с hashtag  #LETSMOVE, както и #olympicday. Това е идеален шанс да се включите в проекта „Нека се
раздвижим ”, свързан с Международен олимпийски ден. Вижте в сайта на МОК
подробности за инициативата и начините да се присъедините и вие:
https://olympics.com/en/olympic-day/

* * *
Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 г. в Атина се провежда първата модерна спортна олимпиада. Древните олимпиади никой не ги помнел, защото още през 393 година император Теодосий ги забранил.


През 1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо Кубертен, с цел да популяризира атлетиката, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове той организира Международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възстановяване на олимпийските игри, така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се състои в Атина, Гърция през 1896 г. и игрите да се провеждат на всеки 4 години. БОК и тази година отбелязва Международния олимпийски ден с множество спортни събития в цялата страна.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC