bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Стефка Костадинова и Белчо Горанов сред гостите на игрите в Полша

Председателят на БОК Стефка Костадинова и генералният секретар на БОК Белчо Горанов бяха сред официалните лица на стадиона в Краков по време на тържественото откриване на Европейските игри в Полша.

Церемонията постави началото на третото издание на мултиспортното събитие, което ще продължи до 2 юли с участието на над 7000 състезатели от 48 държави.
Знаменосци на българската делегация по време на дефилето на нациите бяха кануистът Ангел Кодинов и състезателката по спортно катерене Юлия Керемидчиева.  Междувременно министърът на младежта и спорта Димитър Илиев изпрати специално послание до всички български участници в игрите с пожелание за успех и достойно представяне.

Във втория ден от игрите България спечели две трети места в лекоатлетическите стартове от втора дивизия на континенталната отборна надпревара. Божидар Саръбоюков се нареди трети в скока на дължина, 18-годишният възпитаник на Димитър Карамфилов регистрира резултат от 7.78 метра в последния си шести опит и така намери място сред първите трима. Саръбоюков, който е четвърти в тази дисциплина от Европейското
първенство в зала в Истанбул тази зима остана само на 3 сантиметра от личния си рекорд на открито, който е 7.81 м от по-рано този месец.

Трето място и за Александра Начева в тройния скок. С постижението си от третия опит 13.67 м българката записа най-добър личен резултат за сезона и се нареди сред Топ 3 в турнира. 14 стотни от секундата не достигнаха на Станислав Станков да се нареди сред първите трима в бягането на 110 м с препятствия. С 13.94 сек. той остана четвърти.

Кристина Борукова финишира първа в по-слабата серия В от бягането на 400 м с препятствия, а резултатът й 58.98 сек й отреди шеста позиция в крайното класиране. Останалите ни атлети се наредиха извън челните шестици на дисциплините, в които участваха днес. В края на втория от трите състезателни дни с 207 т. България запазва деветото си място в отборната надпревара на втора дивизия на континенталната атлетика, само първите три отбора се класират за елитната група.

В артистичното плуване с резултат 144.4315 т. деутът Далия Пенкова и Саша Митева зае в свободните изпълнения последното 12-о място, които им осигурява класиране напред, утре са финалните изпитанията за техника.

С пето място в серията си Веселин Вълчов и Ангел Стоянов намериха място сред полуфиналистите на двойка каяк 500 м, но там се наредиха шести и утре ще гребат във финал Б.

На падел двойката ни Васил Младенов и Кирил Димитров отстъпи в 16-финалите пред испанците Гарсия/Родригес.

По-рано през деня председателят на БОК Стефка Костадинова и генералният секретар на БОК Белчо Горанов окуражиха част от българските спортисти при посещението си в олимпийското село.

Утре, в третия ден от Европейските игри, България ще бъде представена в спортовете лека атлетика, кану-каяк, артистично плуване, карате и спортна стрелба.

-----
Фотосите са осигурени от Българския олимпийски комитет за новините на печатни и електронни медии само по време на Европейските игри в Полша, без право за ползване с рекламна и търговска цел и при упоменаване на следното:

Снимка: БОК, Любомир Асенов - LAP.bg

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC