bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Сесията на МОК оттегли признаването на Международната боксова асоциация

По препоръка на Изпълнителния съвет (ИБ) на Международния олимпийски комитет (МОК), сесията на МОК, която се проведе дистанционно на 22 юни 2023 г., реши да оттегли признаването на Международната боксова асоциация (IBA), в съответствие с Правило 3.7 от Олимпийската харта (ОХ).

Това решение се основава на изчерпателния доклад на МОК за ситуацията на IBA от 2 юни 2023 г., обсъден и одобрен от ИБ на МОК на 7 юни 2023 г.

Докладът установява, че IBA не е изпълнила условията, определени от МОК в неговото решение, съобщено на IBA на 9 декември 2021 г. – което не е оспорено от IBA – за отмяна на спирането на признаването на IBA.

Като допълнителна последица от горното решение, сесията на МОК реши, че IBA няма да организира турнира по бокс LA28 на Олимпийските игри.

При подготовката на този доклад на IBA беше дадено правото да бъде изслушана в писмена форма и да предостави всяка информация, която счете за уместна; следователно отговорът на IBA беше споделен с членовете на МОК, заедно с препоръката на Изпълнителния съвет на МОК.

В интерес на спортистите по бокс и боксовия спорт, сесията на МОК също последва препоръката на ИБ на МОК за запазване на бокса в спортната програма на Олимпийските игри Париж 2024 г., в съответствие с решенията на ИБ на МОК, съобщени на 24 юни 2022 г., 8 септември 2022 г. и 6 декември 2022 г.

IBA вече обжалва пред CAS относно препоръката на ИБ на МОК. МОК успешно се противопостави на това искане. Тъй като вече има нова възможност за обжалване, МОК не е в позиция да коментира повече ситуацията.

Обща информация

В решение, взето на 26 юни 2019 г., по препоръка на ИБ на МОК, сесията на МОК суспендира признаването на AIBA от страна на МОК (впоследствие IBA от 2021 г.), съгласно правила 3.7, 18.2.8, 18.2.11 и 25 §2 .

Това решение отбелязва, че въпреки че има достатъчно основания да се оттегли признанието на AIBA, за защитата на боксьорите и поддържането на бокса като спорт на Олимпийските игри в Токио 2020 г., сесията на МОК е готова да предостави на AIBA изключителна възможност да възстанови пълно съответствие с Правило 25 на ОК и Етичния кодекс на МОК.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC