bg en

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

София отбеляза 500 дни до началото на олимпийските игри Париж 2024

Над 400 ученици от столични училища се включиха в бягането „Щафетна обиколка на света“ с дължина 500 м. Събитието, което отбеляза 500 дни преди началото на олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г., се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет.

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 деца на олимпийския фест в Чепеларе

Над 200 момичета и момчета от 12 клуба участваха в Олимпийския зимен младежки фестивал „Олимпийски надежди - биатлон и ски-бягане 2023“. Форумът се проведе на 11 и 12 март 2023 г.

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Стефка Костадинова връчи престижен приз на Анатоли Илиев

Българската спортна федерация за деца и младежи в риск (БСФДМР) бе отличена с престижната награда „Посланик на доброто“ по време на организираната от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) годишна церемония. Спортната икона Стефка Костадинова връчи приза лично на Анатоли Илиев, председател на основаната преди 20 години  федерация.

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Младите скиори от Боровец с най-много титли

Скиорите от Боровец и бордистите на Амерспорт, Бороборд и Оутипи грабнаха най-много титли на олимпийския младежки фестивал, който започна в Осогово.

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

БОК събира младите спортни таланти в Осогово и Чепеларе

Две планини ще бъдат домакини на Олимпийския зимен младежки фестивал тази година, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция и добрата организация са предпоставка, че състезанията в Осогово и в Чепеларе ще се превърнат отново в своеобразни национални първенства за най-малките ни таланти в белите спортове.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Статуя на Кубертен пред МОК в Лозана за Олимпийския ден

kubenПрезидентът на МОК Томас Бах се включи лично в тазгодишното отбелязване на Международния олимпийски ден. Пред централата на организацията в Лозана той поздрави близо 1000 участници в 5.2-километровия атлетически крос.

„Ние имаме задачата да продължим популяризирането на спорта и в частност олимпийските игри, но това не е достатъчно. Не бива да бъдем само „консуматори” на спорта, а нашата мисия е чрез спорта да дадем на всеки шанс за един по-активен начин на живот, да го провокираме за нещо ново и дейно” заяви Бах.

Националните олимпийски комитети по цял свят също отбелязаха Международния олимпийски ден, като в България това стана в събота, 21 юни, с кулминация в столицата пред Народния театър „Иван Вазов”. Под егидата на МОК бе организиран проект за масирано използване на социалните мрежи, където хиляди изпратиха своите снимки на преживявания по време на проявата.

След кроса, в Лозана се състояха традиционните тържества пред централата на МОК. Заедно с олимпийския шампион на халфпайп от Сочи 2014 сноубордиста Юри Подладчиков президентът на МОК откри нова статуя на основателя на модерните олимпийски игри Пиер Де Кубертен. Монументът представя французина в един от любимите му мигове на съзерцание, така, както той често седнал на малко столче се усамотявал и вглъбявал. Бронзовата статуя е изработена от китайския скулптор Ксикун Юан и бе подарена на Олимпийския музей от Китайския НОК по време на Игрите в Пекин през 2008 г.

„Геният на Кубертен бе, че адаптира олимпийските ценности към съвремения свят и ние сме длъжни да продължим тази негова мисия. Олимпийският ден е една възможност да докажем, че сме останали верни на тези принципи. Длъжни сме да подтикнем младите да бъдат активни, да ги накараме да станат от диваните, да напусната прашните стаи и да се раздвижат, да станат по-жизнени” декларира Томас Бах.

Международният олимпийски ден бе въведен през 1948 г. като част от отбелязването на годишнината от решението да бъдат възстановени олимпийските игри, взето на 23 юни 1894 г. в парижката Сорбона. Мисията му е да промотира спорта по цял свят без значение на възраст, раса, образование, пол и физически способности.

През миналата година в отбелязването на събитието се включиха 150 национални олимпийски комитета, а в проекта по един или друг се ангажираха близо 400 милиона души. Това лято МОК се надява кампанията да е регистрирала още по-голяма масовост и активност.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC