bg en

БОК утвърди олимпийската ни делегация за зимните игри Пекин 2022

БОК утвърди олимпийската ни делегация за зимните игри Пекин 2022

БОК утвърди българската олимпийска делегация за Пекин, 16 спортисти ще ни представят в китайската столицаМилена Тодорова и Радослав Янков ще носят знамето на откриването

Книга за провеждане на безопасни игри Пекин 2022

Книга за провеждане на безопасни игри Пекин 2022

Книгата за игрите, която представлява ръководство за провеждане на успешни и безопасни зимни олимпийски игри Пекин 2022.

Очакваме около 20 български олимпийци на игрите в Пекин

Очакваме около 20 български олимпийци на игрите в Пекин

Чрез онлайн брифинг тази сутрин Оргкомитетът на олимпийските игри в Пекин, посолството на Китай в София и Българският олимпийски кометет запознаха родните медии с подготовката, организацията и очакванията за предстоящия през февруари 2022 г. глобален спортен форум.

БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари за 2021 г.

БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари за 2021 г.

На церемония в гранд-хотел „София“ Българският олимпийски комитет връчи традиционните си годишни награди заедно със спортните Икари за 2021 г.

Програма за игрите Лос Анджелис 2028, която ще бъде предоставена на сесията на МОК пред февруари

Програма за игрите Лос Анджелис 2028, която ще бъде предоставена на сесията на МОК пред февруари

Списъкът на спортовете, които ще бъдат включени в Първоначалната спортна програма за Олимпийските игри Лос Анджелис 2028 / LA28 /, беше обсъден от Изпълнителното бюро (ИБ) на Международния олимпийски комитет (МОК), заедно с процеса, който ще бъде приет за преглед и финализиране на олимпийските дисциплини.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

За Барона, Лекаря и идеята

Разпален разговор по време на състезание. Кинорежисьор, който работи над спортен филм за първи път в живота си и се кани да снима в Пекин, пита невинно: "Защо все пак олимпийските игри са толкова важно нещо?"

ВЕРА МАРИНОВА-АТКИНСЪН
в "7 дни спорт"

"Защото те са надежда на човечеството да се съхрани", изтърсвам все още в стрес от последните новини. 19 младежи убити с нож от началото на годината от други младежи. Последното, 19-о момче, убито посред бял ден в Лондон. Срещу затлъстяването на подрастващите вече се вземали сериозни мерки. Бомбени самоубийци влекат след себе си невинни жертви по света. Картината в Ирак е мрачна. Цените на бензина полудяха. Земетресения, наводнения, урагани, хора без покрив... Това са новините. Това показва света като доста несигурно място за живот. И то само месец преди да заговорим за "спорта, който допринася за един мирен свят, пълен с хармония и разбирателство".

"Никога не е късно да се направиш за резил"

greeceВ Гърция всяка година правят опити за възстановка на първите модерни олимпийски игри през 1896 г. Стартът на 100 м може би е изглеждал така…

мисля си конфузно. После се инатя сама пред себе си: а защо все пак сто и кусур години след възобновяването на олимпийските игри те все още нямат равностоен еквивалент като фокус на света към нещо веднъж на 4 години?
Заради неповторимото зрелище?
Заради възможността да издигаме националния си престиж?
Заради милиардите, които се въртят от и чрез една олимпиада?
Защо точно преди или по време на игрите стават събития, които така директно разкриват раните на света?

- Демонстративно вдигнатият юмрук на чернокожия атлет Джеси Оуенс по време на награждаването му в Берлин 1936.
- 11-те жертви на атентата в Мюнхен 1972.
- Бойкотът на московските игри през 1980.
- Огледалната му реакция в Лос Анджелис 1984.
- Инцидентът в олимпийския парк на Атланта 1996.
- Бойкотиране на игрите тук и там от страни, недоволни от политиката на други страни.
- Последните събития в Тибет.

Списъкът на протестите може да продължи със страници.
Защото, решавам, олимпийските игри са се превърнали в хроника на човешкото развитие. Ведно с периодичната демонстрация на всичките нови технологии за комуникации, строителство и архитектура. Но някъде в основата продължава да мъждука надеждата за един по-добър свят.

Олимпизмът вече се е превърнал в религия на която всички религии отдават почит поне веднъж на всеки 4 години. Превърнал се е в хроника на надеждата. Както преди новата ера, когато елините спирали войните за малко и са се надявали те да не започнат отново след Игрите.

Защо французинът барон Пиер дьо Кубертен въпреки противоречията на 19-и век (или може би точно заради тях) е успял да наложи идеята за възобновяването на древните олимпийски игри? Дали се е надявал на това тяхно дълголетие в съвременния свят?
Кой е всъщност Кубертен и как стига до идеята?

Баронът Пиер де Кубертен

Роден е в Париж навръх Нова година - 1 януари 1863 година, в голямо и заможно благородническо семейство, получило титлата си още през 15-и век. Баща му, Шарл де Фреди де Кубертен, е художник. Майка му, също от благородническо потекло, е тази, която в най-голяма степен влияе за класическото образование на Пиер, най-малкия от тримата им синове. Сестра му Мари е отлична ездачка и е завършила парижката Сорбона.

Въпреки че има талант и сърце за изкуството (Кубертен свири на пиано и рисува добре), той постъпва във Военната академия "Сент Сир" и после следва право в Париж. После изкарва курса по политически науки, но професионален политик не става. Още млад се впуска в страстна дългогодишна работа за прокарване на образователна реформа във Франция.

Кубертен е израснал с внушението, че родината му е била унижена във Френско-пруската война поради това, че французите са твърде изнежени и недостатъчно физически подготвени, за да бъдат добри бойци. По това време във Франция доминира разбирането, че физическото усилие отнема твърде голямо количество енергия, което пречи на интелектуалното развитие на човека. А Кубертен вярва точно в обратното - че интелектуалното израстване на човека е тясно свързано с физическото здраве и дееспособност. Той търси пътища да наложи баланс в образованието.
Търси примери от миналото. Това го води към класиката и игрите на древните елини.

Като богат аристократ Кубертен не е принуден да работи за насъщния. Той е много образован, много амбициозен и много целенасочен светски човек. Част от свободното му време минава в езда, фехтовка, бокс и гребане (последното буквално до последния му час!). Той е страстен и много убедителен оратор. Няма врата, която не може да отвори, ако пожелае. Води кореспонденция с американския президент Теодор Рузвелт, с английския премиер Гладстон и с мнозина други изтъкнати личности на века. Пише и публикува много и често.

Неговата библиография включва 30 тома, 45 брошури и повече от 1200 публикации със статии, доклади, есета и научни студии по най-различни въпроси, от педагогиката до политиката и от изкуството до социологията. Малко известен е фактът, че сред многобройните му статии на политическа и социална тема има и такава със заглавие "Съвременната България".

Така още в ранните си 20 години Кубертен започва да проучва системите на образование в различни страни в Европа и отвъд океана. С тази цел министърът на образованието го изпраща в САЩ и Канада. И все пак най-голямо е любопитството му към английската образователна система поради силно застъпеното в нея физическо възпитание. Той вижда точно в това ключа за възпитанието на корава нация. Кубертен е силно впечатлен от възпитателните теории на Томас Арнолд, който е въвел спорта като основен предмет на образованието в колежа в Ръгби. Така започват многобройните му посещения на Острова.

От всичките му срещи там обаче съдбовна се оказва срещата му с един английски лекар на име д-р Уилям Пени Брукс през 1890. Тогава Кубертен е на 27 години, а Брукс на 81. Нататък Кубертен ще говори за Брукс като за свой ментор, а д-р Брукс ще оцени ентусиазма на младия си приятел и битката му да направи общата мечта реалност. По ирония на съдбата Брукс не доживява да види възкресението на игрите в Атина 1896. Той почива няколко месеца преди това. (Следва)

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC