bg en

Младите „лъвчета“ се завърнаха с 6 медала от олимпийския фестивал в Словакия

Младите „лъвчета“ се завърнаха с 6 медала от олимпийския фестивал в Словакия

България посрещна бъдещите си спортни звезди при завръщането им от Европейския олимпийски младежки фестивал в Словакия. В продължение на 6 дни словашкия град бе център на надпреварите на най-добрите таланти на континента.

Нови три медала за България на олимпийския фестивал

Нови три медала за България на олимпийския фестивал

България завърши с три сребърни медала участието си на Европейския олимпийски младежки фестивал в словашкия град Банска Бистрица. В последния ден от форума записахме три втори места – на Божидар Златанов на прескок и успоредка в спортната гимнастика и на младежките ни волейболни национали.

България с трети бронз и четвърти медал в Банска Бистрица

България с трети бронз и четвърти медал в Банска Бистрица

България спечели трети бронзов медал на Европейския олимпийски младежки фестивал в Банска Бистрица (Словакия).

Втори медал за България от олимпийския фест в Словакия

Втори медал за България от олимпийския фест в Словакия

България спечели втори медал на продължаващия в словашкия град Банска Бистрица Европейски олимпийски младежки фестивал.

Боян Хаджитодоров с бронз в тройния скок

Боян Хаджитодоров с бронз в тройния скок

Талантливият лекоатлет Боян Хаджитодоров донесе първи медал за България от Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица (Словакия).

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Статуя на Кубертен пред МОК в Лозана за Олимпийския ден

kubenПрезидентът на МОК Томас Бах се включи лично в тазгодишното отбелязване на Международния олимпийски ден. Пред централата на организацията в Лозана той поздрави близо 1000 участници в 5.2-километровия атлетически крос.

„Ние имаме задачата да продължим популяризирането на спорта и в частност олимпийските игри, но това не е достатъчно. Не бива да бъдем само „консуматори” на спорта, а нашата мисия е чрез спорта да дадем на всеки шанс за един по-активен начин на живот, да го провокираме за нещо ново и дейно” заяви Бах.

Националните олимпийски комитети по цял свят също отбелязаха Международния олимпийски ден, като в България това стана в събота, 21 юни, с кулминация в столицата пред Народния театър „Иван Вазов”. Под егидата на МОК бе организиран проект за масирано използване на социалните мрежи, където хиляди изпратиха своите снимки на преживявания по време на проявата.

След кроса, в Лозана се състояха традиционните тържества пред централата на МОК. Заедно с олимпийския шампион на халфпайп от Сочи 2014 сноубордиста Юри Подладчиков президентът на МОК откри нова статуя на основателя на модерните олимпийски игри Пиер Де Кубертен. Монументът представя французина в един от любимите му мигове на съзерцание, така, както той често седнал на малко столче се усамотявал и вглъбявал. Бронзовата статуя е изработена от китайския скулптор Ксикун Юан и бе подарена на Олимпийския музей от Китайския НОК по време на Игрите в Пекин през 2008 г.

„Геният на Кубертен бе, че адаптира олимпийските ценности към съвремения свят и ние сме длъжни да продължим тази негова мисия. Олимпийският ден е една възможност да докажем, че сме останали верни на тези принципи. Длъжни сме да подтикнем младите да бъдат активни, да ги накараме да станат от диваните, да напусната прашните стаи и да се раздвижат, да станат по-жизнени” декларира Томас Бах.

Международният олимпийски ден бе въведен през 1948 г. като част от отбелязването на годишнината от решението да бъдат възстановени олимпийските игри, взето на 23 юни 1894 г. в парижката Сорбона. Мисията му е да промотира спорта по цял свят без значение на възраст, раса, образование, пол и физически способности.

През миналата година в отбелязването на събитието се включиха 150 национални олимпийски комитета, а в проекта по един или друг се ангажираха близо 400 милиона души. Това лято МОК се надява кампанията да е регистрирала още по-голяма масовост и активност.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC