bg en

Олимпийската шампионка Сийка Келбечева отпразнува юбилей

Олимпийската шампионка Сийка Келбечева отпразнува юбилей

Сийка Келбечева – една от златния български тандем, спечелил олимпийска титла в гребането на игрите в Монреал 1976, празнува днес 70-годишен юбилей.

БОК и Китайското посолство със съвместни прояви до игрите в Пекин 2022

БОК и Китайското посолство със съвместни прояви до игрите в Пекин 2022

Стефка Костадинова прие днес посланика на КНР у нас Дун Сяодзюн, очакваме участие на около 20 наши състезатели в осем зимни спорта

БOK и Fibank наградиха медалистките от олимпиадата в Токио

БOK и Fibank наградиха медалистките от олимпиадата в Токио

Българският олимпийски комитет и неговия генерален спонсор Fibank (Първа инвестиционна банка) наградиха днес на изискано тържество медалистките ни от олимпийските игри в Токио и техните треньори.

Игрите бяха закрити, България е 30-а по медали

Игрите бяха закрити, България е 30-а по медали

България завърши на 30-то място в класирането по медали с 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала на олимпийските игри в Токио 2020.

Снимки на

Снимки на "златния" ансамбъл

Ансамбълът донесе първа олимпийска титла за художествената гимнастика и шеста за България от Токио 2020.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Белчо Горанов взе участие в асамблеята на Националните олимпийски комитети

ANOCВъпреки продължаващата пандемия, Асоциацията на националните олимпийски комитети /АНОК/ успешно проведе в хибриден формат своята ХХV Генерална асамблея на АНОК на 24 и 25 октомври 2021 г. в Крит, Гърция. В нея участваха 148 НОК присъствено и 57 НОК бяха свързани виртуално. България бе представена с генералния секретар на БОК, Белчо Горанов.

Президентът на МОК, Томас Бах в своето обръщение към асамблеята специално благодари на 205-те НОК и техните спортисти за подкрепата и солидарността по време на трудностите с пандемията. Тази подкрепа беше изключително важна за успешното провеждане на отложените Олимпийските игри в Токио 2020, които се проведоха през 2021 г.

205-те НОК потвърдиха своя ангажимент към неполитизирането на спорта и своята подкрепа към Олимпийските игри, които са мощен символ на разнообразие, приобщаване и недискриминация, като спортисти от всички раси, религии, етноси и култури се състезават помежду си и живеят заедно в хармония.

Членовете на Генералната асамблея на АНОК обсъдиха въздействието, което предложението на ФИФА за организиране на всеки две години на Световното първенство би имало върху НОК и другите спортове в техните страни и изразиха своята загриженост.

Участниците в асамблеята изслушаха окончателния доклад на организационния комитет на Олимпийските игри Токио 2020, както и докладите на организационните комитети на предстоящите олимпийски зимни игри Пекин 2022 и олимпийските игри Париж 2024.

Сериозна загриженост беше изразена по въпроса за превозването на олимпийските делегации до Пекин за участие в олимпийските зимни игри през февруари 2022г. С решение на китайското правителство от началото на 2020 г. от и до Пекин могат да кацат единствено и само китайски авиокомпании. Тази забрана важи и към момента и създава сериозни затруднения на Националните олимпийски комитети за подготовка и планиране на пътуванията. От организационния комитет на Пекин 2022 отговориха, че се очаква решение на този въпрос.

Генералната асамблея на АНОК одобри решението, взето от Изпълнителния съвет на АНОК, да приеме доклада на Комисията за събития на АНОК относно процедурата за определяне на предстоящия домакин на Световните плажни игри на АНОК за 2023, 2025 и 2027 г. и одобри Комисията за оценка на АНОК да започне работа с кандидата за 2023 г. - Индонезийския олимпийски комитет. Кандидатите за Игрите през 2025 и 2027 ще бъдат проучени през следващата година.

В двата интензивни работни дни бяха представени докладите на континенталните асоциации на НОК, на комисиите на АНОК, на отдела за връзки с НОК на МОК и Олимпийска солидарност.

Следващата Генерална асамблея на АНОК ще се проведе в Сеул през 2022 г.

Резолюция на АНОК може да видитеТУК 

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC