bg en

Олимпийската шампионка Сийка Келбечева отпразнува юбилей

Олимпийската шампионка Сийка Келбечева отпразнува юбилей

Сийка Келбечева – една от златния български тандем, спечелил олимпийска титла в гребането на игрите в Монреал 1976, празнува днес 70-годишен юбилей.

БОК и Китайското посолство със съвместни прояви до игрите в Пекин 2022

БОК и Китайското посолство със съвместни прояви до игрите в Пекин 2022

Стефка Костадинова прие днес посланика на КНР у нас Дун Сяодзюн, очакваме участие на около 20 наши състезатели в осем зимни спорта

БOK и Fibank наградиха медалистките от олимпиадата в Токио

БOK и Fibank наградиха медалистките от олимпиадата в Токио

Българският олимпийски комитет и неговия генерален спонсор Fibank (Първа инвестиционна банка) наградиха днес на изискано тържество медалистките ни от олимпийските игри в Токио и техните треньори.

Игрите бяха закрити, България е 30-а по медали

Игрите бяха закрити, България е 30-а по медали

България завърши на 30-то място в класирането по медали с 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала на олимпийските игри в Токио 2020.

Снимки на

Снимки на "златния" ансамбъл

Ансамбълът донесе първа олимпийска титла за художествената гимнастика и шеста за България от Токио 2020.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

БОК и Китайското посолство със съвместни прояви до игрите в Пекин 2022

stefka-kitai-aСтефка Костадинова прие днес посланика на КНР у нас Дун Сяодзюн, очакваме участие на около 20 наши състезатели в осем зимни спорта

Председателят на БОК  Стефка Костадинова прие днес в олимпийската ни централа посланика на Китайската народна Република, Н. Пр. Дун Сяодзюн. На срещата бе обсъдена в подробности подготовката за провеждането на Олимпийските зимни игри Пекин 2022, които ще бъдат открити на 4 февруари догодина. С това столицата на КНР ще стане единствения град в света, който е бил домакин на летни и на зимни олимпийски игри.

Посланикът изрази огромното си задоволство да се срещне с председателя на БОК, Стефка Костадинова, която е легенда в световния спорт. „Вие сте много известна в Китай и сме дълбоко впечатлени от Вашия рекорд в скока на височина,“ каза Дун Сяодзюн.

От своя страна г-жа Костадинова изказа своите отлични впечатления от организацията и провеждането на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. и своята увереност в това, че и зимните игри ще бъдат отлично организирани.

Посланикът запозна председателя на БОК с хода на подготовката на
страната за игрите и я увери, че всичко върви много гладко, спортните съоръжения вече са изцяло готови и е поставено началото на тестовите състезания по отделните спортове. С оставащите по-малко от 100 дни до откриване на игрите,  домакинството на Пекин е изключително важен ангажимент на Китай пред света и негов най-нов принос към международното олимпийско движение и  четирите принципа, по които Олимпиадата ще бъде организирана – „зелена, инклузивна, отворена и чиста“.  Слоганът на игрите е „Заедно за споделено бъдеще“. На фона на глобалния отговор на пандемията от новия коронавирус, посланието на това мото е за сближаване, за споделяне и за общо бъдеще.

Председателят на БОК увери посланика, че както БОК, така и българските спортисти се подготвят активно за предстоящите игри и че, като спортист и спортен ръководител, много добре знае, че за състезателите участието е много важно, тъй като Олимпийските игри са венец на една спортна кариера. Стефка Костадинова изрази пълната подкрепа на БОК към игрите в Пекин, като пожела успех на китайските спортисти.

„През февруари целият свят ще говори за Пекин. Националните олимпийски комитети потвърждават своят ангажимент към неполитизиране на спорта, за да може игрите в Пекин отново да съберат спортистите от цял свят в дух на надежда, мир и приобщаване,“ каза още Костадинова.

Очаква се около 20 български състезатели да участват в игрите в
спортовете биатлон, ски-алпийски дисциплини, ски-скок, ски-бягане,
сноуборд, фигурно пързаляне, шорттрек и шейни.

Договорено бе до игрите да се проведат съвместни инициативи между БОК и посолството, както за запознаване на българската публика с подготовката и концепцията на игрите, така и за информация към китайската публика за подготовката на българските спортисти. Предвиждат се съвместни прояви, като фото изложба, онлайн срещи и други, подробности за които ще бъдат уточнени в работен порядък.

БОК получава пълна информация от Организационния комитет и от МОК преди Пекин 2022. Първата специализирана „Книга за игрите“, касаеща мерките, които ще се прилагат по време на олимпиадата, свързани с глобалната пандемия от Ковид-19 е вече преведена на български език и ще бъде изпратена до българските спортни федерации и заинтересованите лица и организации.

Стефка Костадинова връчи на посланика „Златната значка на БОК“.

stefka-kitai1stefka-kitai2 copystefka-kitai3

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC