bg en

БОК утвърди олимпийската ни делегация за зимните игри Пекин 2022

БОК утвърди олимпийската ни делегация за зимните игри Пекин 2022

БОК утвърди българската олимпийска делегация за Пекин, 16 спортисти ще ни представят в китайската столицаМилена Тодорова и Радослав Янков ще носят знамето на откриването

Книга за провеждане на безопасни игри Пекин 2022

Книга за провеждане на безопасни игри Пекин 2022

Книгата за игрите, която представлява ръководство за провеждане на успешни и безопасни зимни олимпийски игри Пекин 2022.

Очакваме около 20 български олимпийци на игрите в Пекин

Очакваме около 20 български олимпийци на игрите в Пекин

Чрез онлайн брифинг тази сутрин Оргкомитетът на олимпийските игри в Пекин, посолството на Китай в София и Българският олимпийски кометет запознаха родните медии с подготовката, организацията и очакванията за предстоящия през февруари 2022 г. глобален спортен форум.

БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари за 2021 г.

БОК връчи годишните си награди заедно със спортните Икари за 2021 г.

На церемония в гранд-хотел „София“ Българският олимпийски комитет връчи традиционните си годишни награди заедно със спортните Икари за 2021 г.

Програма за игрите Лос Анджелис 2028, която ще бъде предоставена на сесията на МОК пред февруари

Програма за игрите Лос Анджелис 2028, която ще бъде предоставена на сесията на МОК пред февруари

Списъкът на спортовете, които ще бъдат включени в Първоначалната спортна програма за Олимпийските игри Лос Анджелис 2028 / LA28 /, беше обсъден от Изпълнителното бюро (ИБ) на Международния олимпийски комитет (МОК), заедно с процеса, който ще бъде приет за преглед и финализиране на олимпийските дисциплини.

България е сред 14 страни на първите модерни игри АТИНА 1896
На олимпийски игри България е спечелила 230 МЕДАЛА.

Исмаил Абилов – „Човекът туш“ чества кръгла годишнина днес

abilov1Един от най-великите български борци чества днес своята 70-годишнина. Личният му празник е повод да си припомним кариерата на този знаменит наш спортист.

Във визитката му блестят олимпийско злато от Москва 1980 и пето място на предишната олимпиада в Монреал. Световен вицешампион от Истанбул 1974 и Минск 1975, с бронз от първенството на планетата в Техеран 1983. Злато на европейските в Лудвигсхафен 1975, в Бурса 1977 и в Превидза 1980, плюс сребро на континенталния шампионат в Ленинград 1976.

В световната борцова история Исмаил Абилов е известен с прозвището „Човекът туш“. На олимпиадата в Москва записва шест поредни победи, пет от които – включително и на финала - с туш. Това е уникален рекорд в борбата. Титлата е подпечатана след убедителна победа над настоящия световен шампион в кат. 82 кг - унгарецът Ищван Ковач. Тогавашният хегемон на планетата е туширан от българина само за 108 секунди!

В Москва този железен мъж от Варненския край стъпва на Олимп и сбъдва мечтата на живота си в своето последно голямо състезание. Неговата статистика в историята на игрите е зашеметяваща: 2 олимпиади, 11 схватки, 8 туша и само 2 загуби… Наистина малцина са тези, които могат да се похвалят с подобни резултати.

Три години преди да стане олимпийски шампион, Исмаил Абилов е отписан за голямата борба. Известни имена в медицината не дават надежда да възстанови напълно контузената си ръка и изобщо да си служи с нея. Поличбата е жестока, но той я побеждава с невероятна воля, сила и непримиримост, благодарение на които стига дори до олимпийския връх с уникална поредица от тушове. Триумф, който го нарежда сред най-големите в световната борба.

Българският олимпийски комитет честити кръглата годишнина на Исмаил Абилов и му желае здраве, сила и дълголетие.

София 1000, ул. "Ангел Кънчев" № 4
тел. (+359 2) 987 5695
факс (+359 2) 987 0379

 

logo off

@ 2014 All Rights Reserved

Created by Web Publishing House JSC