• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Българка с авторитетен приз от МОК

Българка с авторитетен приз от МОК

 Обявиха победителите в конкурса за награди за действия по климата през 2024 г.

 

Олимпийската гребкиня Имоджен Грант от Великобритания, олимпийската състезателка по плажен волейбол Лина Тейлър от България, Швейцарският олимпийски комитет и Международната федерация по хокей на трева бяха обявени за победители в конкурса на Международния олимпийски комитет (МОК) за награди за действия по климата през 2024 г., като признание за усилията им да помогнат за справяне с изменението на климата и да направят света на спорта по-устойчив. Лина е една от двете сестри Цветелина и Петя Янчулови, които представяха България в плажния волейбол на олимпиадите в Сидни 200 и Атина 2004.

 

Подкрепени от световния олимпийски и параолимпийски партньор Deloitte, наградите на МОК за действия в областта на климата отличават иновативни проекти на националните олимпийски комитети (НОК), международните федерации (МФ) и спортистите, които имат за цел да намалят въздействието на спорта върху околната среда, като същевременно вдъхновяват олимпийското движение да предприеме активни действия. В допълнение към четиримата победители, НОК на Мавриций и Международният съюз по биатлон (IBU) бяха отличени в категорията „Висока оценка“ за иновативния характер на техните усилия за намаляване на емисиите.

Обявяването беше направено от МОК и Deloitte по време на Седмицата на климата в Ню Йорк – ежегодно събитие, което събира бизнес лидери, лица, вземащи решения, и гражданското общество, за да стимулират действия за справяне с изменението на климата.

„Тъй като изменението на климата се ускорява, олимпийското движение ускорява усилията си за справяне с него“, заяви президентът на МОК Томас Бах. „Тазгодишните носители на наградите на МОК за действия в областта на климата показват, че олимпийското движение приема сериозно своите отговорности: намалява нашето въздействие, като същевременно вдъхновява другите да предприемат активни действия.“

Поздравяваме победителите за техните иновативни и въздействащи проекти, които правят света на спорта по-устойчив. Надяваме се тези усилия да вдъхновят и други – в спорта и извън него – да се присъединят към колективните усилия за справяне с едно от най-трудните предизвикателства, пред които е изправен светът ни днес.,“ каза още Бах.

Четиримата победители бяха избрани измежду 15-те финалисти, обявени по време на Олимпийските игри Париж 2024:

 

В категорията за спортисти

Имоджен Грант (гребане, Великобритания) е допринесла за стартирането на Алианса за спорт за чиста вода с цел подобряване на здравето на реките и качеството на водата. Освен това, като част от групата за устойчивост на Националния тренировъчен център на Обединеното кралство, Имоджен е помогнала за въвеждането на мерки като компостиране на хранителни отпадъци, рециклиране на пластмасови отпадъци и редовно изследване на качеството на водата в националния тренировъчен център в Кавършам. Като посланик на Rivers Trust Имоджен също така е допринесла за над 2400 проучвания на реките и е вдъхновила хората да участват в кампании и инициативи за тестване на водата, като през септември над 9000 души се включиха в „Голямото наблюдение на реките“. Тя е говорила на редица събития в Обединеното кралство, за да повиши осведомеността и да обучи спортистите на устойчивост. Спортът е екипно усилие, както и устойчивото развитие.

„Толкова съм благодарна на невероятните хора и организации, които ми помогнаха да говоря и да използвам гласа си на спортист не само за спорта. Надявам се да продължа да вдъхновявам другите да предприемат действия, както на игрището, така и извън него,“ заяви Имоджен Грант.

 

Лина Тейлър (плажен волейбол, България) използва опита си на учен, олимпиец и треньор, за да помогне за справяне с изменението на климата. Чрез своята организация с нестопанска цел Climate Executive Coaching Лина помага за ускоряване на действията в областта на климата чрез научнообосновано образование за климата, професионално обучение и сътрудничество със специалисти от правителствени, корпоративни и неправителствени организации. Само за две години Лина е работила с над 2000 души в 30 държави и в 60 организации. Лина също така подкрепя колеги спортисти и НОК, като ги обучава индивидуално за решенията в областта на климата.

„Пътят към това да стана олимпиец ме научи, че предизвикателствата са именно катализаторите, които ни тласкат към величие. Днес, когато сме изправени пред най-голямото предизвикателство – климатичната криза – този урок е по-належащ от всякога. Решаването на проблема ще изисква от всеки от нас, в неговата уникална роля, да взема решения през призмата на устойчивостта и да даде своя принос към решението. Благодарна съм на МОК и Deloitte за създаването на платформа, която насърчава силното лидерство и сътрудничество,“ сподели Лина Тейлър.

 

В категорията на НОК

Швейцарският олимпийски комитет намали емисиите си на парникови газове през 2023 г. с 66% в сравнение с 2022 г., което се дължи до голяма степен на факта, че избра влака вместо самолета за пътуванията, свързани с игрите в Европа. Освен това НОК се фокусира върху предоставянето на средства на своите национални федерации и техните клубове, както и на партньорски организации, чрез „Швейцарския олимпийски фонд за климата“, за да подкрепи усилията им за намаляване на въглеродните емисии. Така например НОК допринесе за финансирането на термопомпена система за 50-годишен плувен басейн във Фрауенфелд, Тургау, която има потенциала да спести 500 тона CO2 годишно. Швейцарският олимпийски фонд за климата също така помогна за финансирането на електрически автобус за групата на незрящите и с нарушено зрение спортисти в Тичино. В перспектива НОК се стреми да подкрепи още 100 проекта във всички свои организации членки и партньори, което ще доведе до дългосрочен план за намаляване на емисиите във всички спортове в Швейцария в области като енергетика, мобилност на спортистите и строителство.

„Развълнувани сме да получим наградата на МОК за действия в областта на климата. Тя ни показва, че сме избрали правилния път с нашия иновативен Швейцарски олимпийски фонд за климата и се надяваме да вдъхновим и други спортни организации да предприемат действия срещу изменението на климата,“ каза Роджър Шнег изпълнителен директор на Швейцарския олимпийски комитет.

 

В категорията Международни федерации

Международната федерация по хокей на трева (МФХ) е намалила потреблението на вода с около 60% от 2012 г. насам чрез разработването на иновативната технология „Dry Turf“, която намалява количеството вода, необходимо за елитните хокейни игрища. Тази нова технология вече е довела до 40-процентно намаление на използването на вода между Лондон 2012 и Токио 2020, а това, което се оценява, е още 20-процентно намаление за Париж 2024. Крайната цел е да се заменят около 2000 изкуствени хокейни игрища с водна основа в световен мащаб със сухи тревни настилки, като по този начин се спестяват приблизително 7,6 милиарда литра вода годишно. МФХ разработва и други иновативни решения, включително „самонавлажняващи се топки“, които освобождават вода в точката на контакт между топката, повърхността и стика, за да може спортът да се играе на най-високо ниво на суха тревна настилка. Проектът е част от широкообхватната стратегия за устойчивост на МФХ и цялостния план за намаляване и смекчаване на въглеродните емисии, който включва първата по рода си изкуствена трева с нулеви въглеродни емисии, открита на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., и глобалната програма за засаждане на дървета „Да върнем гората“.

„За нас е изключителна чест и благодарност да получим това много високо отличие от Международния олимпийски комитет за усилията за намаляване на въздействието върху околната среда, породено от практикуването на нашия спорт. Спортът играе важна роля в изграждането на по-добро бъдеще за обществото, а това включва и опазването на околната среда. Ние сме решени да бъдем важна заинтересована страна в тази област,“ смята Таяб Икрам, президент на МФХ

 

Следните двама финалисти бяха отличени в категорията „Висока оценка“:

Националният олимпийски комитет на Мавриций е разработил цялостен план за намаляване на въглеродния отпечатък с акцент върху пътуванията и обществените поръчки, като през 2023 г. е постигнал 40-процентно намаление на емисиите в сравнение с базовия показател за 2022 г. Ключовите инициативи включват проект на местната общност, който е насърчил около 50 000 души да преминат от пластмасови към стъклени бутилки, за да се намалят пластмасовите отпадъци, както и проектирането на „биоклиматична спортна зала“, в която се използва дървесина с устойчив произход, сертифицирана по PEFC, самодостатъчна система за отпадъци, устойчива на климата архитектура и 100 % възобновяема енергия и естествена вентилация на въздуха вместо тежкия климатик с въглеродни емисии – първата по рода си в Мавриций. Международният съюз по биатлон (IBU) работи с телевизионните оператори, в сътрудничество с Европейския съюз за радио и телевизия, за измерване на въглеродния им отпечатък през сезона на Световната купа 2023/24 г. и за определяне на инициативите, които могат да приложат за намаляване на емисиите в бъдеще, с цел да се предоставят поуки за други спортове. IBU е първата олимпийска международна федерация, която разглежда систематично намаляването на емисиите от излъчването на своите големи събития – област, която често се смята за трудна за решаване. Проектът е част от цялостната стратегия за устойчивост на IBU, която включва ангажимент за намаляване на въздействието на спорта върху климата с 50 %. Стратегията взема под внимание собствените дейности на IBU, но също така и събитията на IBU и дейностите на федерациите членки, партньорите, спонсорите, медиите и феновете.

Снимка Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори