• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

🤼 🥇🥇 Двукратният олимпийски шампион Армен Назарян навършва днес 50

🤼 🥇🥇 Двукратният олимпийски шампион Армен Назарян навършва днес 50

С две олимпийски титли и 16 медала от световни и европейски първенства, „класикът“ е един от най-великите в историята на световната борба

Армен Назарян – един от най-великите спортисти в историята на световната борба, навършва днес 50 години. Юбилеят на знаменитият шампион в класическия стил е повод да си припомним най-паметните му успехи в неговата забележителна спортна кариера.

Два пъти олимпийски шампион (в Атланта 1996 за Армения и в Сидни 2000 за България), бронз на олимпиадата в Атина 2004, пети на олимпиадата в Пекин 2008, злато на световните първенства Москва 2002, Кретей 2003 и Будапеща 2005, сребро от световните Стокхолм 1993 (за Армения) и Прага 1995 (за Армения), бронз от световните Вроцлав 1997 и Йевле 1998, европейски шампион от Атина 1994 (за Армения), Безансон 1995 (за Армения), Минск 1998, София 1999, Сейнайоки 2000 и Белград 2003, сребро на европейските първенства Будапеща 1996 (за Армения), Москва 2000 и Тампере 2008.

Два пъти е обявен от ФИЛА за Борец № 1 на планетата в класическия стил (1998 и 2003 г.). Приет е в „Залата на славата“ в САЩ през 2005 година, още докато се състезава.

Армен Назарян е един от най-великите в световното борцово войнство.

Българският олимпийски комитет честити юбилея на Армен Назарян, като му пожелава здраве, сила и още много житейски победи.

* * *
(откъс от книгата „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“)

Армен Назарян

Джеймс Бонд в борбата

…В началото на кариерата си Армен тежи малко над 30 килограма, но още тогава впечатлява с взривна сила, гъвкавост и бързина. След само 2 години в залата децата от неговата група се шегуват, че отлепя съперниците си от тепиха като с кран. А специалистите в страната още в края на 80-те години разбират, че имат в ръцете си диамант, който във времето ще се окаже безценен. През 1987 г. Назарян е приет в спортното училище на Ереван, после преминава през висшето спортно училище в Москва и това му отваря магистрала към световните върхове.

Титла със салто от Атланта

Първото олимпийско злато на Назарян от Атланта се превръща в историческо за Армения. През 1996 г. той носи на родината си дебютно отличие от олимпиада и става първият шампион под знака на петте преплетени кръга в летописите на тази държава.

Знаменателен е пътят на великия борец до върха в Атланта. Три месеца преди игрите Армен драматично изпуска да спечели европейска титла след загуба във финала от Андрий Калашников. По ирония на съдбата жребият на олимпиадата го среща още в първия кръг с украинеца. Реваншът на Назарян е умопомрачителен: 10:0! На четвъртфинала следва нов безпощаден реванш, този път срещу актуалния световен шампион Самвел Данелян (Русия), който го е надвил в мача за титлата от първенството на планетата година по-рано. До олимпийския финал Армен няма проблеми, а там прегазва и американеца Брендън Паулсон с 5:1. Следва станалото знаменито във времето негово салто на триумфа, изпълнено за първи път на олимпийски тепих. Но не и за последен…

Година след Атланта шампионът решава да продължи своя състезателен и житейски път в България. Човекът, привлякъл знаменития борец в София, е бизнесменът Гриша Ганчев, дългогодишен президент на БФ борба. И това е попадение в десетката. Още на следващата олимпиада Армен печели злато за България. Именно Сидни 2000 е неговият върховен триумф, когато постига най-зрелищната победа във финалите на турнира. До битката за златото Назарян преодолява Непез Гюкюлов (Тюркменистан) по точки и Брет Каш (Австралия), Макото Сасамото (Япония) и Рифат Ялдъз (Германия) с явно превъзходство.

За финалите залата се оказва тясна за журналистите, които напират да видят първият борец в историята с четвърта олимпийска титла. Уви, легендарният руснак Александър Карелин губи от Рулон Гарднър (САЩ), но утехата за медиите е впечатляващият туш на Армен срещу Ким Суб (Корея) за 2:34 минути с хватката „центур“. Коронната хватка на Назарян добива световна известност, тъй като в медиите е обявена сред Топ 10 на „олимпийските мигове“. А за феновете изпълнението е просто … „хвърляне от втория етаж“. Тук вече салтото на триумфа се изпълнява два пъти… Лично испанецът Хуан Антонио Самаранч, тогавашният президент на Международния олимпийски комитет, поздравява след схватката аса на българския тим…

* * *
Пълния разказ за удивителната кариера на Армен Назарян и цялата статистика на неговите титли, медали и рекорди ще намерите в енциклопедията „БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМП“ с автори Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори