• Международен олимпийски комитет
  • Европейски олимпийски комитети
  • Париж 2024
  • Гангоун 2024
  • BG Team
БОК
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

БОК събира през уикенда бъдещите ни звезди в зимните спортове

БОК събира през уикенда бъдещите ни звезди в зимните спортове

Над 400 млади таланти застават на старт в родопската снежна перла

Българският олимпийски комитет събира за 12-а поредна година най-добрите млади таланти в белите спортове у нас. Сега зимният олимпийски фестивал ще се състои този уикенд, от 8 до 10 март изцяло в една от най-модерните и популярни ски-зони в България и в региона – Пампорово-Мечи чал над Чепеларе. По традиция форумът включва надпревари в сноуборда, алпийските ски, ски-бягането и биатлона, които са сред най-успешните и най-масово практикувани български снежни спортове през годините. Напоследък тези състезания се превърнаха в своеобразни национални срещи за най-малките ни бъдещи звезди в белите спортове.

Общо във Фестивала сега се очаква да участват над 450 деца от всички зимни центрове в страната. Навалялият вчера 30 см сняг осигури нова снежна покривка и така предостави прекрасни условия за бъдещите звезди на България в белите спортове.

Първи на старт по „малката стена“ в местността Язовира в Пампорово ще застанат сноубордистите. Техните състезания са в петък, 8 март от 8.30 ч., заявките за участие досега са 103, като най-многобройни са от Бороборд Самоков с 32 състезатели, ОУТИПИ Самоков с 15, Мотен София с 13 и др. При сноубордистите среща си дават 11, 13 и 15-годишни.

Спусканията на алпийците по същата писта са на другия ден, в събота, с участието на 116 състезатели. Витоша ски изпращат най-много скиори в Родопите – 26, с големи отбори са Чамкория с 19, Банско със 17 и др. Интересни за заявките на Тракия Пловдив и Green Road, които подсказват, че белите спортове разширяват географията си сред младите у нас. Надпреварите на алпийците ще бъдат в два манша за 14 и 16-годишни скиори.

Най-многолюдно ще бъде обаче при биатлонистите, които също ще излъчат призьорите в събота, на 9 март. По пистите и на стрелковия комплекс до Язовира ще се състезават 159 млади таланти в най-успешния ни зимен спорт. Аякс Троян изпраща 27 състезатели, Банско 26, Сапарева баня 22, Рилски скиор 21, Тритон Асеновград 19, Ихтиман Стамболово 16 и др.

Над 150 са и участниците в ски-бяганията, които ще закрият фестивала в неделя, на 10 март. Най-многобройни са тимовете на Александър логистик, Аякс Троян, Сапарева баня, Рилски скиор и др. Надпреварите с „писалките“ са за 12, 14 и 16-годишни ски-бегачи на писта „Язовира“.

През всичките дни състезанията започват в 9.30 ч., а награждаванията след 13.00 ч. Организаторите са осигурили много награди и специални призове за най-добрите наши млади таланти, които ще бъдат отличени и поздравени от някои от легендарните ни шампиони в зимните спортове.

Със състезанията в Пампорово Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови и нови национални центрове като домакини на Фестивала. Първите три издания бяха в местността Картала над Благоевград, след това форумът се състоя в Банско, а после се премести в Осогово над Кюстендил. Преди три години сред домакините се включи и Чепеларе – градът, който даде на България първата и единствена засега олимпийска шампионка в зимните спортове, един от най-прочутите и успешни снежни спортни региони в страната. През тази зима обаче популярният ни зимен център в Родопите за първи път приема всички стартове от програмата.

Организатори на зимният Фестивал, който се провежда вече 12-а поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“, са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст. За много от децата това ще бъдат нови възможности да застанат на старт в пообеднелите напоследък спортни календари на федерациите.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, стартирали в младежки световни и европейски спортни форуми. Част от тях участваха на последните зимни олимпийски игри в Пекин 2022 и на завършилите преди месец младежки зимни олимпийски игри в Южна Корея. Целта на Фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Топ партньори

БОК партньори